του Αργύρη Παπαστάθη
Αφορμή για νέους διαξιφισμούς και ανταλλαγή πυρών έγινε αμέσως μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου με τίτλο «8 Μήνες».
«Αποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο, γιατί, ακόμη και σήμερα, οχτώ χρόνια μετά, η αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη στη χώρα το 2009 δεν έχει αναδειχθεί σε όλες της τις διαστάσεις. Τι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης; Πήρε μέτρα την ώρα που έπρεπε ή όχι; Προώθησε αλλαγές, υλοποίησε μεταρρυθμίσεις; Κυβέρνησε ή “παραδόθηκε” και τελικά “απέδρασε”, όπως ισχυρίζονται κάποιοι;» αναφέρει ο συγγραφέας.
Σχεδόν ακαριαία αντέδρασε με ανάρτησή του στο Facebook (https://www.facebook.com/PapaconstantinouG/posts/10156181591025864) o πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Μεταξύ άλλων γράφει ότι «το βιβλίο εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία, να ξεπλυθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή και προσωπικά του κ. Παπαθανασίου και να περάσουν εκεί που δεν ανήκουν – να γίνει το μαύρο άσπρο».
Κατόπιν τούτων αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον η παρουσίαση του βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 18.30 στο ΕΒΕΑ (συνεδριακή αίθουσα «Ερμής»). Παρών θα είναι κατά τις πληροφορίες και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο πρώην Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, ο πρώην Διοικητής Τράπεζας Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Ο συγγραφέας επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που απασχολούν πολλούς για την είσοδο στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων. «Γιατί ο Κώστας Καραμανλής προσέφυγε σε εκλογές; Ποιοι γνώριζαν την αλήθεια για την οικονομία; Τι έπρεπε και τι τελικά έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου; Γιατί η Ελλάδα αποκλείστηκε από τις αγορές; Ήταν η προσφυγή στο ΔΝΤ αναπόφευκτη;» διερωτάται.
«Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνω μέσα από αυτό το βιβλίο» τονίζει ο κ. Παπαθανασίου στο οπισθόφυλλο για να προσθέσει τα εξής: «Όχι για να αποσείσω τις όποιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης που υπηρέτησα ή και τις δικές μου. Καταθέτω στον καλοπροαίρετο αναγνώστη την προσωπική μου μαρτυρία. Για το έργο που επιτελέσθηκε. Και για τις αποφάσεις ή τους σχεδιασμούς που οι εκλογές ανέστειλαν και τελικά ματαίωσαν. Αποφάσεις και σχεδιασμοί που, αν υλοποιούνταν αμέσως μετά τις εκλογές, η πορεία της χώρας θα ήταν τελείως διαφορετική. Παράλληλα, με την αποτύπωση του πολιτικού κλίματος εκείνης της κομβικής για την εξέλιξη της κρίσης περιόδου, επιχειρώ να αναδείξω την αδήριτη για το μέλλον του τόπου ανάγκη της διαρκούς και ασυμβίβαστης σύγκρουσης μεταξύ ανευθυνότητας και υπευθυνότητας, ορθολογισμού και λαϊκισμού. Και να επισημάνω τη διαχρονική αξία της συνεννόησης και της συναίνεσης απέναντι στις μεγάλες και κρίσιμες προκλήσεις που αφορούν όλους τους Έλληνες».