Ο πρώτος στόχος επετεύχθη: Ως αναμενόταν, η κυβέρνηση κατάφερε να συγκεντρώσει τις 151 ψήφους που η ίδια είχε θέσει ως όριο στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης που διεξήχθη την Τετάρτη στη Βουλή. Πλέον, όμως, καλείται να δώσει μία πιο αμφίβολη μάχη, αυτή τη φορά για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το ίδιο βράδυ της Τετάρτης, έφθασε στην Αθήνα και η ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ. Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα κι αυτό φάνταζε μία τυπική διαδικασία, «a walk in the park», που λένε οι αγγλοσάξονες για να υποδηλώσουν κάτι εύκολο, όπως είναι η βόλτα στο πάρκο.
Οι παρασκηνιακές διεργασίες, η πιθανή διάλυση τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης ως αποτέλεσμα των εξελίξεων, οι τεκτονικές αλλαγές στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους, αλλά και η γενικότερη τρικυμία και πολιτική ζάλη που έχει επικαλύψει το πολιτικό σύστημα, έχουν ως αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Ειδικά, όταν η κυβέρνηση πιέζεται πολλαπλά, προκειμένου να συγκεντρώσει τον πολυπόθητο αριθμό των 151 βουλευτών.
Επιπλέον πονοκέφαλο για την κυβέρνηση δημιουργούν και τα όσα επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία για το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης για την Συμφωνία. Όπως επισημαίνουν πηγές της ΝΔ από το περιεχόμενο της επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε «μακεδονικό λαό»!
«Η Διπλωματική διακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον κ. Τσίπρα όχι μόνον δεν μεταβάλει στο παραμικρό την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά φαίνεται να την επιδεινώνει ακόμα περισσότερο» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της ΝΔ σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα για τη Διακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Τσίπρας.
«Έως τώρα γνωρίζαμε ότι βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα είχε δυστυχώς για πρώτη φορά στην Ιστορία της αναγνωρίσει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική υπηκοότητα/εθνικότητα». Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε «μακεδονικό λαό» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
«Το αναφέρει ξεκάθαρα και μάλιστα δύο φορές η ρηματική διακοίνωση μέσα στο κείμενο των τροποποιήσεων. Αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου μακεδονικός στην άλλη πλευρά.
»Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, όσοι υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ας συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών. Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά την αναγνωρίσαμε ως «μακεδονική» γλώσσα. Στις νοτιοσλαβικές γλώσσες ανήκει και η Βουλγαρική. Δεν την αποκαλεί ωστόσο κανένας στον κόσμο «νοτιοσλαβική». Την ονομάζουν Βουλγαρική και τη μιλούν οι Βούλγαροι που μένουν στη Βουλγαρία. Ας πάψει λοιπόν η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από αφελείς προφάσεις για την πρωτοφανή υποχώρηση που έκανε, αναγνωρίζοντας Μακεδονική γλώσσα.
Τα ίδια ισχύουν και για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δήθεν προσφέρεται ικανοποιητική διευκρίνηση πως ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα. Εάν πράγματι nationality στη συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνον, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονοήτως η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να ορισθεί αποκλειστικά ως βορειομακεδονική. Και όχι να επιτρέπεται η χρήση του όρου Μακεδονική, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Άλλη μια ακατανόητη υποχώρηση από την ελληνική πλευρά», ανέφερε η ΝΔ.
Τι θα γίνει στη Βουλή
Η Συμφωνία αναμένεται να σταλεί μάλλον την επόμενη εβδομάδα, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και στην Ολομέλεια. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα κληθεί να αποφασίσει για τον αριθμό των συνεδριάσεων πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία με τις εισηγήσεις να είναι για δύο έως τέσσερις συνεδριάσεις.
Στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, η κυβέρνηση μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ δεν έχει πια πλειοψηφία. Οι αρχικές σκέψεις ήταν να αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής, γεγονός που όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η Επιτροπή απαρτίζεται από 55 μέλη. Από αυτούς οι 27 είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι 28 προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Ένα σενάριο είναι ο Πρόεδρος της Βουλής να επικαλεστεί την δεδηλωμένη της κυβέρνησης και να ζητήσει να εκφραστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στη σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, προσθέτοντας για παράδειγμα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη σύνθεσή της. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, Νίκος Βούτσης μάλλον επιλέγει να παρακάμψει την Επιτροπή αν δημιουργηθεί πρόβλημα και να προωθήσει τη Συμφωνία απευθείας στην Ολομέλεια. Μάλιστα έστειλε και μήνυμα στην αντιπολίτευση να μην υιοθετήσει υψηλούς τόνους.
Το Μαξίμου ψάχνει «151»
Το βέβαιο είναι ότι μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις ψήφους 149 βουλευτών για την επικύρωση της Συμφωνία από τη Βουλή. Είναι οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά, ο Σπύρος Δανέλλης και η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία, αν και έχει εκφράσει επιφυλάξεις, αναμένεται τελικά να ευθυγραμμιστεί. Ο 150ος είναι πιθανόν ο Βασίλης Κόκκαλης. Ο ίδιος έχει προ ημερών δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία, αλλά είναι δεδομένο πως θα του ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις από το Μαξίμου, στις οποίες είναι αμφίβολο εάν θα αντισταθεί. Το πολιτικό μέλλον του, εξάλλου, είναι πια εκεί. Στη χειρότερη για την κυβέρνηση περίπτωση θα δηλώσει «παρών».
Με δεδομένο ότι ο Λυκούδης από το Ποτάμι έχει δηλώσει πως δεν θα καταψηφίσει, η Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί τουλάχιστον από 149 βουλευτές, χωρίς να είναι σαφές πόσα θα είναι τα “όχι”, δεν μπορούν, ωστόσο, να υπερβούν τα 149.
Αν και όλα δείχνουν ότι υπάρχει η σχετική πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, για προφανείς πολιτικούς λόγους, ο πρωθυπουργός έχει βάλει τον πήχη στους 151. Γι’ αυτό θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για να τους έχει στην ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι δύο από το Ποτάμι (Θεοδωράκης και Μαυρώτας) τελικά θα αποφύγουν την καταψήφιση, χωρίς να είναι ακόμα σαφές εάν θα πουν “ναι” ή “παρών”.
Γι’ αυτό και το Μαξίμου έχει στρέψει τις προσπάθειές του προς την κατεύθυνση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος είναι υπέρ της Συμφωνίας, αλλά θα καθορίσει την τελική στάση του σε συνεννόηση με την υπόλοιπη ηγετική ομάδα της λιλιπούτειας πλέον ΔΗΜΑΡ την Κυριακή. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως είναι απίθανο να καταψηφίσει τη Συμφωνία. Μένει να φανεί αν κι αυτός θα υπερψηφίσει ή θα προτιμήσει το “παρών”. Η Φώφη Γεννηματά δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, γεγονός που ουσιαστικά απελευθερώνει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Συμφωνία είναι δεδομένο πως θα κυρωθεί. Μένει να αποδειχτεί εάν θα υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151, όπως θέλει το Μαξίμου. Όπως είπαμε παραπάνω, αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του Ποταμιού και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Το Ποτάμι τελευταία βρίσκεται μπροστά στον ορατό κίνδυνο μιας νέας διάσπασης, η οποία θα οδηγήσει και στην οριστική διάλυση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς και με έναν ειδικό τρόπο ο Σπύρος Λυκούδης θεωρούν την Συμφωνία θετική και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να την υπερψηφίσουν. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς, οι οποίοι είναι δεδομένο πως θα καταψηφίσουν. Τα δύο αυτά στελέχη, τα οποία φέρονται να φλερτάρουν με την συνεργασία τους με τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές, εμφανίζονται αμετακίνητα στη θέση τους από την πρώτη στιγμή.
Η κυβέρνηση πάντως έχει αποφασίσει να περάσει σε θέση επικοινωνιακής επίθεσης. Εξού και το τηλεοπτικό ντιμπέιτ, στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας προσκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. «Δεν πρόκειται να επιλέξουμε διαδικασίες fast track, για τη συζήτηση και την κύρωσή της. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προωθήσουμε μια κρίσιμη για το αύριο της Ελλάδας και τη σταθερότητα στην περιοχή συμφωνία, κρυπτόμενοι».
Η ανακοίνωση αυτή ίσως σχετίζεται με το γεγονός ότι στο Μαξίμου συνειδητοποιούν ότι ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό στη Βουλή, η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας βρίσκεται απέναντί τους. Το προγραμματισμένο για την Κυπριακή συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα, εάν είναι, όπως προβλέπεται, εκ των πραγμάτων θα λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση και κυρίως προς τους αμφιταλαντευόμενους βουλευτές.
Ένα δεύτερο γεγονός που δημιουργεί επικοινωνιακό πρόβλημα στην κυβέρνηση είναι η τριήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Άγκυρα και τα όσα ειπώθηκαν από αυτόν εκεί. Πρόκειται για μία ηχηρή διάψευση του κυβερνητικού επιχειρήματος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει την πόρτα στην αύξηση της επιρροής της Τουρκίας στην ΠΓΔΜ, φέρνοντας τη γειτονική χώρα κοντά στην Ελλάδα.
Πηγή: protothema.gr