search icon

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Θετικά σχόλια του γερμανικού Τύπου για την επίσκεψη Μητσοτάκη

Διθύραμβοι «Der Spiegel» για Μητσοτάκη: Στη Μέρκελ ως μεταρρυθμιστής

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε ο γερμανικός Τύπος για τον Έλληνα πρωθυπουργό που βρίσκεται στο Βερολίνο. Σε όλα τους τα άρθρα οι εφημερίδες επισημαίνουν ότι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που έρχεται έχοντας κάνει μια καλή αρχή, το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησής του και πως δεν έρχεται στην Καγκελαρία για να ζητήσει διευκολύνσεις. Αντίθετα, επισημαίνουν, έρχεται να παρουσιάσει το αναπτυξιακό του σχέδιο και να προσελκύσει επενδύσεις.

Der Spiegel για Μητσοτάκη: Ο πρώτος πρωθυπουργός που πάει στο Βερολίνο χωρίς να ζητά βοήθεια από τη Μέρκελ

«Για πρώτη φορά από το τέλος των Μνημονίων, ένας Έλληνας αρχηγός κυβέρνησης συναντά την Καγκελάριο της Γερμανίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζεται στο Βερολίνο ως μεταρρυθμιστής- δεν θέλει να ζητήσει προς το παρόν να ζητήσει ελάφρυνση του χρέους», όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και προσθέτει: «Μια νέα εμπειρία για την Άνγκελα Μέρκελ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας από την αρχή της κρίσης του χρέους, ο οποίος δεν ζητά βοήθεια από την Καγκελάριο κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο».

«Το μήνυμα που έρχεται από το στρατόπεδο του πρόσφατα εκλεγμένου συντηρητικού αρχηγού κυβέρνησης, μαρτυρά ένα νέο επίπεδο αυτοπεποίθησης στην Αθήνα»…

«Κατά τη συνάντηση που θα έχει με την Μέρκελ την Πέμπτη το απόγευμα – η πρώτη μεταξύ της Καγκελαρίου κι ενός Έλληνα πρωθυπουργού μετά το τέλος του τελευταίου Μνημονίου – ο Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι είναι ένας ηγέτης μιας χώρας που δεν εξαρτάται πλέον από τη γενναιοδωρία των εταίρων της», όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος του γερμανικού περιοδικού.

«Μέχρι πρόσφατα, η Ελλάδα ήταν το προβληματικό παιδί της Ευρώπης. Ωστόσο, ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι η χώρα του έχει πλέον γίνει μια όαση πολιτικής σταθερότητας και σταθερού οικονομικού δυναμικού. Κι αυτό σε μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει μερικές μεγάλες προκλήσεις, από τον κίνδυνο ύφεσης και την προοπτική ενός σκληρού Brexit στην πολιτική αναταραχή στην Ιταλία και τον παγκόσμιο αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

«Για την Ελλάδα τα πράγματα βαίνουν καλώς…η οικονομία αναπτύσσεται. Το χρηματιστήριο Αθηνών έχει τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος. Και νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την κατάργηση όλων των κεφαλαιακών ελέγχων. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η χώρα επιστρέφει στο φυσιολογικό, συμπληρώνει το δημοσιεύμα.

«Η χαλάρωση των μέτρων λιτότητας πρέπει να περιμένει»

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: Για να μην χαλάσει η διάθεση όταν συναντηθεί με την Καγκελάριο, ο Μητσοτάκης θα αποφύγει ένα θέμα στο Βερολίνο: το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο η Μέρκελ είχε διαπραγματευτεί με τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα. «Οι δανειστές της ΕΕ διστάζουν να μειώσουν τους συμφωνημένους στόχους. Τέλος, θα πρέπει να διασφαλιστεί από τις απαιτήσεις ότι η Ελλάδα μπορεί να μειώσει μακροπρόθεσμα το τεράστιο βουνό της χρέους της – χωρίς την ανάγκη περαιτέρω οικονομικής βοήθειας από εταίρους της ΕΕ».

Ο Μητσοτάκης παρακολουθεί τα εσωτερικά προβλήματα της Μέρκελ

Ο Μητσοτάκης είχε δηλώσει στο Spiegel, πριν από την εκλογική του νίκη στις 7 Ιουλίου, ότι αρχικά ήθελε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των κυβερνήσεων της Ε.Ε. Θέλει να το επιτύχει αυτό με την εφαρμογή θαρραλέων μεταρρυθμίσεων και επενδυτικού προγράμματος. Μόνο τότε ήθελε να ζητήσει περισσότερο χώρο. Πρώτα απ ‘όλα, θέλει να διαβεβαιώσει τον Καγκελάριο ότι η Ελλάδα εκπληρώνει πλήρως τις υποχρεώσεις της κατά το τρέχον και το επόμενο έτος. Στη συνέχεια μόνο, ο Μητσοτάκης θέλει να εργαστεί για να μειώσει τα πλεονάσματα από το 2021 και μετά.

Ο Μητσοτάκης γνωρίζει ότι οποιαδήποτε απόπειρα υποβολής χαμηλότερων δημοσιονομικών απαιτήσεων θα απορρίπτεται ευγενικά. Ειδικά επειδή τα αιτήματά του εξαρτώνται από την ένταξη της οικονομίας σε μια ισχυρή πορεία ανάπτυξης. Η Ελλάδα δεν είναι σε καμία περίπτωση άτρωτη από την αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία. Εάν η Ευρώπη πέσει σε ύφεση, θα επηρεαστούν επίσης οι εξαγωγές και ο τουρισμός στην Ελλάδα. Κι αυτό με τη σειρά του θα αποδυνάμωνε τα επιχειρήματα του Μητσοτάκη.

Και τέλος, ο Μητσοτάκης έχει το βλέμμα του και στα εσωτερικά προβλήματα της Μέρκελ. Ενόψει των ενδεχόμενων απωλειών του CDU στις τοπικές εκλογές στο Βρανδεμβούργο, τη Σαξονία και τη Θουριγγία, ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να εμποδίσει την Ελλάδα να γίνει θέμα εκστρατείας στη Γερμανία.

Ο Μητσοτάκης δεν θέλει μόνο να παρουσιαστεί ως ένας πειστικός μεταρρυθμιστής και να δείξει την εικόνα μιας νέας ισχυρής Ελλάδας. Θέλει επίσης να συζητήσει τις μελλοντικές επενδυτικές ευκαιρίες, ιδίως στον ενεργειακό τομέα.

Η μετανάστευση είναι ψηλά στην ατζέντα, επισημαίνει το περιοδικό Der Spiegel. «Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται και η ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης», γράφει ο αρθρογράφος, «η πολιτική για τους πρόσφυγες έχει ανατραπεί, αλλά η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα τα γνωστά προβλήματα. Και πάλι, περισσότεροι άνθρωποι φθάνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και τα hotspots απειλούνται ξανά με κατάρρευση».

Μητσοτάκης στη FAZ: Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα

Την πρώτη του συνέντευξη σε γερμανικό μέσο μετά τη νίκη του στις εκλογές του Ιουλίου παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μίλησε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ενόψει της συνάντησής του με την Άνγκελα Μέρκελ, σήμερα Πέμπτη στο Βερολίνο.

Μιλά για τα λάθη του προκατόχου του, τις προσδοκίες του από την καγκελάριο αλλά και την αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό. Μερικά σημεία της συνέντευξης:

Στην ερώτηση αν η ελληνική κρίση έχει παρέλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά: «Οι τελευταίες εκλογές αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα για να τεθεί οριστικά τέλος σε αυτό που εδώ και καιρό ήταν γνωστό ως ελληνική κρίση. Για πρώτη φορά μέσα σε δέκα χρόνια έχουμε μια κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή και επιπλέον μια κυβέρνηση που είναι ξεκάθαρα μεταρρυθμιστική. Με ένα κυβερνών κόμμα που κατάφερε να νικήσει τους λαϊκιστές στις εκλογές χωρίς να τους μιμείται και χωρίς υπερβολικές υποσχέσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει την προηγούμενη κυβέρνηση «τραυματικό κεφάλαιο στην ιστορία μας» και αναφέρει ότι εκτός από το οικονομικό κόστος των πρώτων μηνών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ANEΛ επλήγη και η αξιοπιστία της Ελλάδας. Ο ίδιος περιγράφει σε άλλο σημείο την παρούσα κατάσταση της χώρας με «συγκρατημένη αισιοδοξία» και σημειώνει ότι υπάρχει ανακούφιση για το τέλος της εποχής ΣΥΡΙΖΑ. «Βλέπω με ικανοποίηση αλλά και έκπληξη το ότι η νέα κυβέρνηση είχε μια καλή αρχή και ότι αποδείχθηκε ικανή».

Η προσέλκυση επενδύσεων βασικός στόχος της επίσκεψης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκτενή συνέντευξη προς την FAZ ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στην προσέλκυση επενδύσεων. «Οι επενδύσεις δεν θα έρθουν εν μια νυκτί» αναφέρει. «Επιπλέον βρισκόμαστε στην αρχή μιας οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη (…) H Eλλάδα θα πρέπει τώρα να αναπτυχθεί παρά τις αντιξοότητες της διεθνούς οικονομίας. Εντούτοις θα επωφεληθούμε από τα εμφανώς πλέον χαμηλότερα επιτόκια –επιτέλους και για την Ελλάδα. Και μπορούμε να επικεντρωθούμε γρήγορα στην υλοποίηση συμβολικά σημαντικών επενδυτικών πρότζεκτ, όπως πχ. η ιδιωτικοποίηση και ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό».

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει επίσης: «Χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις και μάλιστα πολλές. Θα πρέπει να προέλθουν από πολλές κατευθύνσεις, και από τη Γερμανία. Γι αυτό έρχομαι στο Βερολίνο. Δεν πρόκειται για μια επίσκεψη όπου θα συζητηθούν λεπτομέρειες του προγράμματος εποπτείας των πιστωτών για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Μιλάμε για αυτά τα θέματα με τους θεσμούς των πιστωτών. Στο Βερολίνο έρχομαι με το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, θέλω να παρουσιάσω τη θέση της Ελλάδας σε Γερμανούς επιχειρηματίες και να τους παρακινήσω να δουν τη χώρα μας υπό μια νέα οπτική (…) Για μένα αυτή η επίσκεψη αποτελεί ένα πρώτο βήμα για ένα νέο κεφάλαιο».

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν θα θέσει στην καγκελάριο ζήτημα μείωσης του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά: «Δεν θέλω να απασχολήσω την καγκελάριο με τέτοια θέματα. Διότι γνωρίζω την απάντηση: για αυτά αποφασίζουν οι αρμόδιοι θεσμοί. Δεν μου αρέσει έτσι κι αλλιώς η εικόνα Ελλήνων πρωθυπουργών που έρχονται στο Βερολίνο με μακρά λίστα αιτημάτων. Άλλωστε αυτό δεν λειτουργεί. Προτιμώ να μιλήσω για τις ελληνογερμανικές οικονομικές επαφές, για την μετανάστευση και τις σχέσεις με την Τουρκία. Γνωρίζω καλά την καγκελάριο και πιστεύω ότι και αυτή είναι πολύ ευχαριστημένη με το ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια φιλομεταρρυθμιστική κυβέρνηση από τους κόλπους του ΕΛΚ, που έχει επιπρόσθετα την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή».

Αναφορικά με τις σχέσεις της σημερινής Νέας Δημοκρατίας με το παρελθόν του κόμματος, που για πολλούς φέρει ευθύνες για το ότι η Ελλάδα οδηγήθηκε στην κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά μεταξύ άλλων: «Σε εμένα και στην ομάδα μου μας αρέσει να σπάμε τις προκαταλήψεις. Είναι αλήθεια ότι η ΝΔ είναι ένα παραδοσιακό κόμμα αλλά έχει αλλάξει πολύ. Διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να κερδίσει με 40% στις εκλογές έναντι του 22% που είχε αποσπάσει το 2015. Κάναμε κάτι σωστά, επειδή πολλοί μας εμπιστεύθηκαν για πρώτη φορά. Τώρα πλέον είναι δική μου ευθύνη να μην τους απογοητεύσω».

Ηandelsblatt: «Περισσότερη ελευθερία κινήσεων στην Αθήνα»

Την ατζέντα, με την οποία έρχεται την Πέμπτη στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός, και τις προσδοκίες από την συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο σχολιάζει η Handelsblatt. «Η επίσκεψη στην Άνγκελα Μέρκελ θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη» σχολιάζει ο ανταποκριτής της HΒ στην Αθήνα Γκερτ Χέλερ. «Ο Μητσοτάκης έχει ένα συγκεκριμένο αίτημα: επιθυμεί χαλάρωση των αυστηρών μέτρων λιτότητας, με τα οποία οι πιστωτές πέρυσι το καλοκαίρι συμφώνησαν να απελευθερώσουν την Ελλάδα από το πρόγραμμα βοήθειας. Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, η Ελλάδα αναμένεται να παράγει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Για τη συνέχεια έχει συμφωνηθεί 2,2%. Ο Μητσοτάκης θεωρεί αυτές τις απαιτήσεις πολύ αυστηρές. Ο νέος πρωθυπουργός ζητά περισσότερη χρηματοπιστωτική ελευθερία, ώστε με φοροελαφρύνσεις και επενδύσεις στις υποδομές να τονώσει την οικονομία που εξακολουθεί να είναι αδύναμη. Και έχει αρκετά καλά επιχειρήματα υπέρ του, ακόμη κι αν στη Γερμανία κανείς δεν θέλει να τα ακούσει μετά την εμπειρία της φαινομενικά αιώνιας ελληνικής διάσωσης».

Όπως αναφέρει ο σχολιαστής, «ο Μητσοτάκης έχει ήδη κάνει καλή αρχή», αναφερόμενος για παράδειγμα στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων ή την άρση των τελευταίων capital control, «μια κληρονομιά του καλοκαιριού της κρίσης το 2015». Όπως σημειώνει, αυτό θα έχει «θετική επίδραση στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί και η βιωσιμότητα του χρέους βελτιώνεται». Ο σχολιογράφος σημειώνει στη συνέχεια ότι «οι αγορές εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στον Μητσοτάκη», ωστόσο οι «δημόσιοι πιστωτές παραμένουν ακόμη διστακτικοί». Επιπλέον ανησυχούν ότι ενδεχόμενες παραχωρήσεις προς την Αθήνα θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν μια «νέα απληστία» εκ μέρους της Ιταλίας.

«Για αυτό ο Μητσοτάκης», καταλήγει η HB, «δεν μπορεί να υπολογίζει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την καγκελάριο. Αλλά δεν πρέπει να μείνει η επίσκεψη σε αυτό. Κι αυτό γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός χρειάζεται μια ευκαιρία. Η χαλάρωση των δημοσιονομικών απαιτήσεων θα μπορούσε να δώσει στην Ελλάδα το ρυθμό ανάπτυξης που χρειάζεται επειγόντως. Αυτό θα ήταν επίσης προς το συμφέρον των πιστωτών. Επειδή ένα είναι σαφές: μόνο αν η οικονομία βελτιωθεί, θα μπορέσουν οι Έλληνες να αποπληρώσουν τα χρέη τους».

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Την φωτογραφία του με μαγιό έβαλε στο άρθρο της η Bild!

Μια φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις διακοπές του με μαγιό, συνοδεύει το άρθρο της για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανία η Bild, που γράφει πως «ίσως η ηλιοθεραπεία να βοηθάει, καθώς έχει δύσκολο δρόμο μπροστά του: Στη Μέρκελ θα υποσχεθεί ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο του 3,5% φέτος και του χρόνου. Από το 2021 στόχος είναι να μειωθεί για να υπάρχει λιγότερο άγχος λιτότητας στην Ελλάδα. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση έλαβε ήδη ένα ξεκάθαρο μήνυμα από το Eurogroup τον Ιούλιο, που είπε όχι! Σήμερα θα δείξει αν θα το αποδεχθεί η Μέρκελ. Απέναντί της θα βρίσκεται ο Συντηρητικός Μητσοτάκης -όχι Αριστερός, όπως ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας, και ίσως αυτό βοηθήσει. Πέραν τούτου, μετά το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων που τέθηκαν σε ισχύ στη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα το 2015 για την προστασία των ελληνικών τραπεζών. Και αυτό μπορεί να ηχεί ευχάριστα στα αυτιά των πιστωτών».

Γερμανικό δίκτυο ZDF: Ο Μητσοτάκης θέλει να δείξει στην Ευρώπη ότι η κρίση χρέους έχει ξεπεραστεί

«Επτά εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει στο Βερολίνο για την πρώτη του επίσκεψη ως αρχηγού κράτους», σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο ZDF και προσθέτει: «Κατά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο συντηρητικός ηγέτης θέλει να προωθήσει τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.Μεταβαίνοντας στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δείξει στην Ευρώπη ότι η κρίση χρέους έχει ξεπεραστεί».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συζητήσει επίσης το θέμα των προσφύγων και της μετανάστευσης», προσθέτει το ZDF. «Ένα άλλο δύσκολο θέμα που δεν είναι σαφές εάν θα συζητηθεί είναι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων», επισημαίνει το γερμανικό δίκτυο.

Exit mobile version