search icon

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Θύελλα αντιδράσεων για το #θα_τα_σπαταλάγατε του Τσίπρα στους πυρόπληκτους στο Μάτι

Κυνισμό, διπροσωπία, θράσος, ακατάσχετο λαϊκισμό και αλαζονεία καταλογίζουν οι πολίτες στον πρωθυπουργό για την ατάκα του στο Μάτι - Τσουνάμι αρνητικής δημοσιότητας για τον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ

Η ατάκα του Αλέξη Τσίπρα προς την άγνωστη πυρόπληκτη από το Μάτι «και να έπαιρνες τα 2.000 ευρώ, θα τα σπατάλαγες» προκάλεσε καταιγίδα επικρίσεων γύρω από το ήθος του πρωθυπουργού. Δηλαδή για τον απροκάλυπτο κυνισμό, την υφέρπουσα οίηση, το ανεπίγνωστο των συνεπειών που προδίδουν τα λόγια του ως κυβερνήτη της χώρας. Δικαίως οι πολίτες εξωτερίκευσαν την οργή τους στα social media στηλιτεύοντας, καταδικάζοντας, περιγελώντας την υπερβολική άνεση με την οποίαν ο πρωθυπουργός απαξίωσε μια (υποθετική) έκτακτη χρηματική βοήθεια στους επιζήσαντες από την κόλαση στο Μάτι. Η εικόνα του κ. Τσίπρα παραλλάχθηκε μέσω Photoshop στο twitter με διάφορους τρόπους, είτε με τη στολή και το μουστάκι του Στάλιν είτε με ένθεση της κεφαλής του στη φιγούρα της Μαρίας Αντουανέτας κ.α.

Πάντως ο σεβασμός του κ. Τσίπρα στον τριψήφιο αριθμό νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι εξαντλήθηκε στην προσαρμογή ενδυμασίας και ύφους: Στην τοπική καφετέρια προσήλθε φορώντας μπουφάν, μιλώντας και χειρονομώντας δήθεν σαν απλός άνθρωπος. Το σκηνικό προσήνειας και εναγκαλισμού με το λαό συμπλήρωσε καπνίζοντας αρειμανίως δίπλα στον πρωθυπουργό ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Σε πολιτικό επίπεδο η συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού συνιστά επιβεβαίωση της συστηματικής διπροσωπίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στη βάση του «άλλα νομοθετούμε, άλλα διακηρύττουμε, άλλα λέμε ότι πιστεύουμε» κ.ο.κ. Διότι ο κ. Τσίπρας υποτίθεται ότι υπέδειξε την ορθή στρατηγική απορρίπτοντας σαν αναποτελεσματικά παυσίπονα τα έκτακτα επιδόματα, εφόσον από αυτά είναι αδύνατον να προκύψει μακροπρόθεσμη ωφέλεια, όπως θα γινόταν πχ με τα έργα υποδομών στην περιοχή, την ανέγερση ενός νοσοκομείου κ.λπ.

Αρχίζοντας από το τέλος, το νοσοκομείο που με τόση θέρμη προέταξε ο Αλέξης Τσίπρας θα κατασκευαστεί με χρηματική δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα εξ ορισμού δεν μπορεί να υπάρξει αντιλογισμός του τύπου «δεν σας δίνουμε επιδόματα γιατί ξέρουμε πως θα τα φάτε στα μπουζούκια ή σε λούσα. Τα βάζουμε στον κουμπαρά για το νοσοκομείο». Άλλος πληρώνει για το νοσοκομείο και από άλλο πορτοφόλι ενισχύονται οι πυρόπληκτοι.

«Και να έπαιρνες τα 2.000 ευρώ δε θα γινόταν τίποτα. Τι θα έκανες; Θα τα έχανες αυτά τα χρήματα, θα τα σπατάλαγες» είναι μια φράση που, αν μη τι άλλο, στρέφεται κατά του κενόδοξου καταναλωτισμού. Μια φράση που ειπώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, τον ίδιο άνθρωπο που διατυμπανίζει την άκρατη παροχολογία της κυβέρνησής του. Μια πολιτική παροχών, ξεκάθαρα προεκλογική, η οποία δεν κάνει τίποτε άλλο από το να δημιουργεί πλαστή αίσθηση ευημερίας. Ακριβώς για να ικανοποιήσει την εφήμερη ευδαιμονία που προσφέρει η κατανάλωση.

Ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για το κοινωνικό μέρισμα των 710 εκατ. ευρώ που θα μοιράσει για άλλη μία φορά σε μη προνομιούχους, παριστάνοντας τον Ρομπέν των Δασών -αλλά με τα λεφτά όσων η κυβέρνηση ξεζουμίζει με την υπερφορολόγηση, άμεση και έμμεση. Πιθανότατα η κυρία στο Μάτι, στην οποίαν απευθύνθηκε με την ήδη μνημειώδη αποστροφή του ο πρωθυπουργός, να ανήκει σε αυτούς που η οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, με ιδεολογικό φερετζέ την δίκαιη ανακατανομή των εισοδημάτων, αφαιμάσσει με ακόρεστη λαιμαργία βαμπίρ.

Το παράδοξο είναι ότι αυτό που ο κ. Τσίπρας είπε την Τρίτη στο Μάτι και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, στην ουσία του ήταν σωστό -αρκεί, βέβαια ο πρωθυπουργός να έμπαινε στον κόπο να διατυπώσει σωστά και ολοκληρωμένα τον σχετικό συλλογισμό. Ουδείς αμφιβάλλει ότι είναι ασύγκριτα καλύτερη η χρηματοδότηση έργων υποδομής από τα χαρτζιλίκια οιασδήποτε μορφής. Όμως, τόσο η φρασεολογία, όσο και το ύφος του πρωθυπουργού ακύρωσαν την ουσία μιας ορθής παρατήρησης. Για άλλη μία φορά ο κ. Τσίπρας προδόθηκε από τη φυσική του τάση προς τον θρασύ λαϊκισμό, καθώς θεωρεί ότι έχει το ακαταλόγιστο, ότι απολαύει μιας ιδιότυπης ασυλίας, ότι μπορεί να λέει οτιδήποτε χωρίς καμία παρεξήγηση, με την αμετροέπεια ανθρώπου που είναι εντελώς πεπεισμένος ότι «οι Έλληνες του έχουν αδυναμία, του συγχωρούν τα πάντα» κ.λπ. Ενδεχομένως ο πρωθυπουργός στο Μάτι να εξέλαβε σαν σιωπηρή επιδοκιμασία την απουσία αυθόρμητων αντιδράσεων στην ωμότητα της φράσης του. Ωστόσο φαίνεται πως ήταν καθαρό σοκ αυτό που ένιωσαν οι πολίτες στο Μάτι μπροστά στον ανάλγητο πραγματισμό της εξουσίας.

Από μιαν άλλη οπτική, βέβαια, κανείς δεν θα έπρεπε να παραξενεύεται ή να εξανίσταται με τον κυνισμό του Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν φροντίσει να εκπαιδεύσουν τον ελληνικό λαό σε εξαιρετικά αμφιλεγόμενες αντιλήψεις, κάποιες εκ των οποίων φτάνουν στα όρια του ολοκληρωτισμού ή του κοινού παραλογισμού. Ο πρωθυπουργός πάντως, σαν ηγέτης ενός πατερναλιστικού καθεστώτος, ξέρει καλύτερα από την πυρόπληκτη τι να κάνει με τα 2.000 ευρώ. Γι’ αυτό και την προστατεύει από τον εαυτό της -και δεν της τα δίνει για να μην τα ξοδέψει άδικα.

Είναι το ίδιο πνεύμα του κ. Τσίπρα που εμπέδωσε ο Νίκος Τόσκας όταν ισχυριζόταν ότι έψαχνε αλλά δεν έβρισκε σφάλματα και παραλείψεις των αρμοδίων για την πολύνεκρη καταστροφή στο Μάτι. Για την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου ήταν η «στραβή που έκατσε στη βάρδιά μου». Κατεξοχήν πιστός στο κυνικό δόγμα ο Παύλος Πολάκης εισηγήθηκε να στρωθεί ο δρόμος προς την διατήρηση της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ με φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων. Παλαιότερα ο Γιώργος Κυρίτσης είχε προτείνει να τιμωρηθούν παραδειγματικά μέσω της αυξημένης φορολόγησης του εισοδήματός τους όσοι είχαν ψηφίσει «Ναι» στο δημοψήφισμα του 2015. Τέλος, παρομοίως και κυρίως, η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα κα Μπαζιάνα διαπίστωνε σε συνέντευξή της ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση, όχι όμως και την εξουσία». Το #θα_τα_σπαταλάγατε μάλλον τη διαψεύδει.

Οργή και χλεύη στο Twitter

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο Μάτι προκάλεσε και τεράστιες αντιδράσεις στο Twitter με τους χρήστες να κινούνται ανάμεσα στην οργή για την κυνικότητα και χλεύη για τη ρητορική του πρωθυπουργού.

 – Ρε Γιουκλιντ, πες καμία καλή ατάκα να πω αύριο στο Μάτι.

Περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version