Στο προσκήνιο ξανά τα «γαργαλητά» του πρωθυπουργού για πρόωρη προσφυγή σε εθνικές κάλπες και στην Κουμουνδούρου γίνονται ολοένα και πιο έντονοι οι ψίθυροι για πολλαπλές εκλογές το Μάιο. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αναβρασμό, με τα τελευταία γκάλοπ να καταγράφουν μια αποκαρδιωτική εικόνα για τις επιδόσεις του κόμματος στις ευρωεκλογές, ενώ υπάρχουν επιφυλάξεις για τον αν θα αποδώσει καρπούς η «προοδευτική συμμαχία», αφού επαναφέρει στο προσκήνιο και στελέχη από το βαθύ και ξεπερασµένο ΠΑΣΟΚ.
Η φράση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη προς τον Αλέξη Τσίπρα «πρόεδρε μετά απ’ αυτό μπορείς να κάνεις εκλογές όποτε θέλεις» αναζωπύρωσε εκ νέου τα σενάρια εκλογών την άνοιξη, αν και η στόχευση ήταν η έκφραση ικανοποίησης για την προσέλευση του κόσμου για την «πλατιά απεύθυνση». Παρά τις διαβεβαιώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου για ολοκλήρωση της θητείας, οι εισηγήσεις αρκετών στελεχών για εκλογές το Μάιο παραμένουν στο τραπέζι, καθότι βασίζονται στα εξής λογικά επιχειρήματα: πρώτον, ο φόβος να προκύψει από τις κάλπες µία µεγάλη ήττα (άνω 7-8 ποσοστιαίων µονάδων), δεύτερον, ότι τον Μάιο η κοινωνία θα είναι “ζεστή” από τις επερχόμενες θετικές πρωτοβουλίες στην οικονομία, τρίτον το όφελος από το ήδη πολωμένο κλίμα- από το εγχείρημα “προοδευτικής συμμαχίας” και από τις κινήσεις για πάταξη της διαφθοράς.
Από το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως δεν είναι αρκετή η… «πλατιά απεύθυνση» του Γαλατσίου για να «φτιάξει» κλίμα νίκης, δηλαδή ικανή από μόνη της να αλλάξει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες 50 ημέρες εως τις ευρωεκλογές. Στην κυβέρνηση ξεκινούν, μεταξύ άλλων, επιχείρηση “τσέπη” και τα επόμενα βήματα είναι πολύ μελετημένα. Πληροφορίες αναφέρουν πως σχεδιάζεται μια νέα έξοδος στις αγορές, να κατατεθεί στη Βουλή το ισχυρό χαρτί των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία και Ταμεία πριν το Πάσχα, ενώ δρομολογείται η αποπληρωμή μεγάλου μέρους του δανείου των 9,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, κίνηση που σε πολιτικό επίπεδο θα τονώσει το προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Ελλάδας. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον, στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις 12-14 Απριλίου, όπου για την έγκριση της αποπληρωμής απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του ESM.
Κεντρική Επιτροπή, προοδευτική συμμαχία και οι πιέσεις σε υπουργούς για την ευρωλίστα
Με επίσημο θέμα τις ευρωεκλογές αναμένεται, εκτός απρόοπτου, να συνεδριάσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με την ηγεσία του κόμματος ακόμα να αναζητά τα πρόσωπα για την συμπλήρωση της λίστας. Στο Μαξίµου αντιλαμβάνονται τώρα ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις ευρωκάλπες µε κριτήριο όχι τα ευρωπαϊκά θέματα, αλλά τη γενικότερη εσωτερική πολιτική κατάσταση. Γι’ αυτό και αναζητούν εναγωνίως τις τελευταίες ημέρες τρόπο να εµπλουτίσουν το ευρωψηφοδέλτιο µε πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν την πολιτική σημασία της αναμέτρησης και θα προσδώσουν μεγαλύτερο πολιτικό βάρος στη λίστα. Η ηγεσία πιέζει, σύµφωνα µε πληροφορίες, την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και τον βουλευτή Νίκο Φίλη να πουν στον στίβο των ευρωεκλογών, αλλά και οι δύο έχουν διαμηνύσει την απροθυμία τους – ο πρώην υπουργός επικαλείται και προσωπικούς λόγους.
Το Μαξίµου θα ήθελε τα δύο προβεβληµένα στελέχη στη λίστα των υποψήφιων ευρωβουλευτών για πολλούς λόγους, πέραν του ειδικού πολιτικού βάρους που διαθέτουν. Αφενός µπορούν να κινητοποιήσουν καλύτερα από τους περισσότερους άλλους υποψήφιους τον κοµµατικό µηχανισµό και αφετέρου επειδή η παρουσία τους σηµατοδοτεί ένα αντίβαρο στα «τυφλά» ανοίγµατα του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά και το (κατά τεκµήριο «παλιό») ΠΑΣΟΚ.
Η συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, που επισφραγίστηκε µε την εκδήλωση -και την οµιλία του κ. Τσίπρα- το απόγευµα του Σαββάτου στο Γαλάτσι, προκαλεί την ίδια ώρα και έντονες επιφυλάξεις στην Κουµουνδούρου, καθότι επαναφέρει στο προσκήνιο και στελέχη από το βαθύ και ξεπερασµένο ΠΑΣΟΚ. Η επιστράτευση προσώπων από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ (Αχτσιόγλου και Φίλης απευθύνονται και συσπειρώνουν την πτέρυγα των «53+» και όχι µόνο) θεωρείται αναγκαία για να µην υπερισχύσει µια εικόνα πλήρους πασοκοποίησης του κυβερνώντος κόµµατος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν δεν πειστούν τα δύο στελέχη και εφόσον στο µεταξύ απορριφθεί η ιδέα των εθνικών εκλογών τον Μάιο, η αναζήτηση θα συνεχιστεί και θα ασκηθούν πιέσεις σε κορυφαίους υπουργούς για να µπουν στη µάχη των ευρωεκλογών
Ο κίνδυνος των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο
Ο κίνδυνος να φτάσει η διαφορά µε τη Ν.∆. σε διψήφια ποσοστά – ή να προκύψει από τις κάλπες µία µεγάλη ήττα (άνω των 6, 7 ή και 8 ποσοστιαίων µονάδων) – είναι ορατός και ο συναγερµός έχει ήδη σηµάνει σε Μέγαρο Μαξίµου και Κουµουνδούρου. Παράλληλα, ο προβληµατισµός πολλών κορυφαίων παραγόντων της κυβέρνησης εδράζεται στη διαπίστωση ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες που έχουν εκδηλωθεί δεν αποδίδουν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι µε την πλάτη στον τοίχο και εξαιτίας υποθέσεων όπως αυτή µε τον άλλοτε «φίλο», «εθελοντή» και «συνεργάτη» Μανώλη Πετσίτη. Οι αποστάσεις που επιχειρεί να πάρει το Μέγαρο Μαξίµου δεν πείθουν και μάλιστα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει γκρίνια για τους χειρισμούς και τις (µη) απαντήσεις που δίνονται για το θέµα.
Οι εισηγήσεις και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τον Μάιο παραμένουν ενεργά εξαιτίας του φόβου ότι ενδεχόμενη μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές θα διαμορφώσει τις χειρότερες δυνατές συνθήκες στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες τον Οκτώβριο, όπως είναι η επιθυμία του κ. Τσίπρα.
Από τα μέχρι τώρα δηµοσκοπικά δεδομένα η γενική εικόνα είναι ότι το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης φλερτάρει µε ιδιαίτερη ευκολία µε το 30%, καταφέρνοντας να διατηρήσει τη μεγάλη συσπείρωση της εκλογικής του βάσης. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να µη συγκινούνται ιδιαίτερα, µε αποτέλεσµα το κυβερνών κόµµα να εμφανίζει δυσκολία για επιδόσεις άνω του 22%, όπερ σημαίνει ότι η ψαλίδα παραμένει μεγάλη.
Πηγή: protothema.gr