Επειτα από μια δίμηνη περίοδο πολιτικής νηνεμίας, λόγω της κυριαρχίας της Ν.Δ. όπως αποτυπώθηκε από την ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών στις 7 Ιουλίου, η υπόθεση της Novartis ανοίγει και πάλι τον ασκό του Αιόλου.
Τα υπομνήματα που κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στοχεύουν να αναδείξουν την προσπάθεια που κατέβαλλε επί τρία χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας -με την καθοδήγηση του «Ρασπούτιν» Δημήτρη Παπαγγελόπουλου- να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους με τη ρετσινιά ότι δήθεν δωροδοκούνταν από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Novartis. Αφού η δικαστική έρευνα επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στο αρχείο τις κατηγορίες ότι επτά πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί -μεταξύ τους οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος, Στουρνάρας και Πικραμμένος- έπαιρναν μίζες, οι οποίες τάχα μεταφέρονταν ακόμη και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, τώρα αναμένεται να διερευνηθεί αν πράγματι ο τέως πρωθυπουργός από κοινού με τον «Ρασπούτιν» Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και άλλους υπουργούς, συνεπικουρούμενοι από ανώτατους δικαστικούς, είχαν στήσει σκευωρία με σκοπό να εξοντώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Στην υπόθεση έρχεται να προστεθεί η σύγκρουση μεταξύ δικαστικών, με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή να εξαπολύει βαριές κατηγορίες εναντίον της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αλλά και την εισαγγελέα Ελένη Ράικου να κατονομάζει τον «Ρασπούτιν» ως το πολιτικό πρόσωπο που επιχειρούσε να πειθαναγκάσει τους δικαστές να ασκήσουν διώξεις κατά πολιτικών προσώπων ακόμη και χωρίς επαρκές αποδεικτικό υλικό. Στην προσπάθεια εξοστρακισμού από την πολιτική σκηνή κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, η ομάδα «Ρασπούτιν» φέρεται να χρησιμοποίησε και τους λεγόμενους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες, τους οποίους εκβίαζε προκειμένου να εκμαιεύσει καταθέσεις τους ότι δήθεν γνώριζαν ότι τα 10 πολιτικά πρόσωπα που διώκονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ χρηματίζονταν.
Τουλάχιστον σε μία περίπτωση, καταγγέλλεται ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες εκβιάζονταν εμμέσως από τους εισαγγελείς να δώσουν στοιχεία για χρηματισμό πολιτικών προσώπων με τη ρητή προειδοποίηση ότι σε άλλη περίπτωση οι ίδιοι οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος κινδύνευαν να καταστούν από κατήγοροι κατηγορούμενοι. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του κ. Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα ως «δωρολήπτες» της Novartis, λέγοντας ότι δεν έχει δει, ούτε γνωρίζει κάτι επιλήψιμο. Στο υπόμνημά του προς τον Αρειο Πάγο περιγράφει μια σειρά από πιέσεις των εισαγγελέων που του ζητούσαν να βοηθήσει την έρευνα καταθέτοντας αν έχει δει τους πολιτικούς να παίρνουν χρήματα. Κάποιες φορές οι πιέσεις έφταναν στα όρια, με τους εισαγγελείς να προειδοποιούν: «Βρήκαμε στοιχεία εναντίον σου, είναι σοβαρά τα αδικήματα, είναι εύκολο να προφυλακιστείς».
Ο Αντώνης Σαμαράς, στο υπόμνημά του υποστηρίζει ότι ηθικός αυτουργός της συνωμοσίας ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, με εκτελεστικό όργανο τον «Ρασπούτιν» Δημήτρη Παπαγγελόπουλο
«Ακόμη κι αν αθωωθείς, θα σου πάρει μια δεκαετία», έλεγαν κατά πληροφορίες κάποιοι εισαγγελείς εκ των εμπλεκομένων στην έρευνα, χρησιμοποιώντας την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης ως εργαλείο για την άσκηση πίεσης στους μάρτυρες. Στις συζητήσεις των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς με τους προστατευόμενους μάρτυρες οι πιέσεις έπαιρναν και τη μορφή παραινέσεων, με αναφορές του στυλ «δεν ξέρεις τι στοιχεία έχουμε για τους πολιτικούς, δεν ξέρεις τι έχουν κάνει», που έφταναν στα όρια της χειραγώγησης. Οι πιεστικές παροτρύνσεις δεν γίνονταν μόνο στα γραφεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, αλλά και σε μια αποκαλούμενη «γιάφκα», ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας επί της οδού Αλεξανδρουπόλεως, ανάμεσα στην οδό Μιχαλακοπούλου και τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, πολύ κοντά στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της συνεννόησης με τους προστατευόμενους μάρτυρες οι εισαγγελείς τους προέτρεπαν ακόμη και να καταθέσουν και στις αμερικανικές αρχές ό,τι γνωρίζουν για τον χρηματισμό των 10 πολιτικών προσώπων που διώκονταν επί ΣΥΡΙΖΑ, με δέλεαρ την αμοιβή που θα επιτύγχαναν σε περίπτωση επιδίκασης προστίμου στη Novartis. Ολα αυτά τα στοιχεία, αλλά και πολλά άλλα ακόμη, που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναμένεται να δώσουν νέα διάσταση στην υπόθεση, η οποία κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ σε εκείνους που έκαναν λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους.
Οι εξελίξεις στην υπόθεση είναι ραγδαίες και παρά τη ρητή δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θέλει να μετατραπεί η Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών, εκτός κι αν κάτι τέτοιο αποφασιστεί από την πλειοψηφία των βουλευτών επί τη βάσει πορισμάτων της Δικαιοσύνης, πλέον η κοινοβουλευτική διερεύνηση της σκευωρίας στην υπόθεση Novartis από τη Βουλή προβάλλει ως το πιθανότερο ενδεχόμενο.
Το ερώτημα αν τα στοιχεία που θα κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων από τον Αρειο Πάγο θα οδηγήσουν σε σύσταση Προανακριτικής, όπως ζητά ο κ. Σαμαράς επιχειρηματολογώντας ότι «εκεί θα εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες και οι ψευδομάρτυρες», ή σε εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή, στάδιο που ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί «αναπόφευκτο για να μάθουμε κάποια στιγμή τι έγινε», είναι δευτερεύον. Εφόσον ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατονομαστεί ως «Ρασπούτιν» και από άλλα πρόσωπα -για παράδειγμα εισαγγελείς- που έχουν κάνει βαριές καταγγελίες για προσπάθειες επηρεασμού δικαστικών λειτουργών που σχεδόν περιγράφουν κατάχρηση εξουσίας, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Στο υπόμνημα των 32 σελίδων που κατέθεσε προσφάτως ο Αντώνης Σαμαράς, ενισχύοντας τη μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση συμμορίας, επισημαίνει ότι ηθικός αυτουργός της συνωμοσίας ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, με εκτελεστικό επιτελείο τον «Ρασπούτιν», άλλους υπουργούς και πρόθυμα στελέχη της Δικαιοσύνης που ανέλαβαν να στοιχειοθετήσουν τις πολιτικές διώξεις. Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει ότι η σκευωρία της Novartis δεν θα μπορούσε να έχει στηθεί χωρίς την έγκριση και τη συμμετοχή του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΟΙ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ
Η «γιάφκα» της οδού Αλεξανδρουπόλεως, πολύ κοντά στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, όπου γίνονταν οι ανακρίσεις των προστατευομένων μαρτύρων
Προανακριτική για Τσίπρα και «Ρασπούτιν»
Η σκευωρία και τα νέα στοιχεία από τον αντεισαγγελέα Αγγελή
Από τις πρώτες κινήσεις των δυο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η παραγγελία για άρση τηλεφωνικού απορρήτου των πρωταγωνιστών της υπόθεσης και εν συνεχεία η υποβολή αιτημάτων για άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σκοπός των εισαγγελικών λειτουργών είναι να επαληθεύσουν τις μαρτυρικές καταθέσεις-φωτιά που έχουν λάβει για τον ρόλο τόσο του περιβόητου «Ρασπούτιν» όσο και άλλων εμπλεκομένων πολιτικών και μη πολιτικών προσώπων. Ακόμη οι δυο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου καλούνται να επιβεβαιώσουν το περιεχόμενο των μηνύσεων που έχουν καταθέσει οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Αβραμόπουλος σε βάρος προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis και μελών της προηγούμενης κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για σκευωρία που στήθηκε σε βάρος τους. Τον ασκό του Αιόλου για τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων που αναμένονται άνοιξε από τη μια η μαρτυρική κατάθεση που έδωσε στον συνάδελφό του κ. Ζαχαρή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής και από την άλλη η ένορκη αναφορά του κ. Σαμαρά στον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως «Ρασπούτιν», αλλά και στον τέως πρωθυπουργό ως «ηθικό αυτουργό της σκευωρίας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ protothema.gr