search icon

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Στο Φανάρι ο Γαβρόγλου για την «ετυμηγορία» στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Σκοπός της επίσκεψης είναι να ενημερώσει ο Κώστας Γαβρόγλου τους ιεράρχες για το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Πολιτείας

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου όπου σήμερα θα ξεκινήσει η τακτική συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Σκοπός της επίσκεψης είναι να ενημερώσει ο Κώστας Γαβρόγλου τους ιεράρχες για το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Πολιτείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Οικουμενικό Πατριαρχείο περιμένει απαντήσεις από τον κ. Γαβρόγλου καθώς έχει περάσει εύλογο χρονικό διάστημα από την πρώτη επισκέψή του στο Φανάρι, όπου του τέθηκαν τα ζητήματα, οπότε «θεωρητικά θα πρέπει να έρθει με απαντήσεις», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά όσοι γνωρίζουν τα πράγματα.

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα πει «όχι» στις αλλαγές στο Σύνταγμα.Σύμφωνα με τις ίδια πληροφορίες το Φανάρι «εκφράζει εύλογο ενδιαφέρον να μην βρεθούν στον δρόμο οι περίπου 3000 οικογένειες κληρικών»

Και τονίζεται ότι: «Το ζητούμενο είναι ότι έπρεπε να είχε ενημερωθεί αρχής εξ αρχής για το ζήτημα». Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι «το Φανάρι δεν ψέγει την Εκκλησία της Ελλάδος. Η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει την πρωτοβουλία. Επρεπε να γνωρίζει το Φανάρι για τη συνταγματική αναθέωρηση. Το ενδιαφέρον και η αγωνία του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι η κατάσταση του κλήρου».

Εξάλλουν την αντίθεσή του ενάντια σε κάθε αλλαγή στο άρθρο 3 του Συντάγματος είχε εκφράσει πριν από ενάμισι χρόνο προς τον Πρωθυπουργό ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ενδεικτική πάντως ήταν η συνάντηση του κ. Γαβρόγλου με τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης ο οποίος πήγε συνοδευόμενος και με εκπρόσωπο των κληρικών, όπου συμφώνησαν οτι..διαφωνούν.

«Είχαμε μία αναλυτική και εκτεταμένη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης» είπε ο κ. Γαβρόγλου στις δηλώσεις του, αναφέροντας ότι συζητήθηκαν οι απόψεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος και το πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος.«Σημαντικές δεν είναι τόσο οι διαφορές, όσο η πεποίθηση μπορούν τα προβλήματα να λυθούν μέσα από το διάλογο» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι πεποίθηση του υπουργείου είναι η συνέχιση του διαλόγου.

«Καταλήξαμε με τον πρόεδρο της ένωσης του συνδέσμου των κληρικών της Κρήτης να συναντηθούμε άμεσα και να συνεχίζουμε να διευκρινίζουμε θέματα. Ελπίζουμε ο διάλογος να οδηγήσει σε ένα πολύ δημιουργικό αποτέλεσμα» κατέληξε.Από την πλευρά του, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, αρχιμανδρίτης Πρόδρομος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος, ωστόσο προσέθεσε: «Δεν σημαίνει ότι σε έναν διάλογο πάντοτε συμφωνούμε. Υπάρχουν σημεία που έχουμε άλλη προσέγγιση. Χαιρόμαστε που απόψε ξεκινά αυτός ο διάλογος γι’ αυτά τα θέματα».Τέλος, τόνισε ότι στόχος είναι η συνέχιση του «ειλικρινούς διαλόγου», στον οποίο θα μετέχουν και όλοι οι ιερείς της Κρήτης δια των εκπροσώπων τους.

Την ίδια ώρα την απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριο από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής φαίνεται οτι θα αποφασίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η 12μελής Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην αυριανή συνεδρίαση.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεδρίασης αναμένεται να ληφθεί η σχετική απόφαση και κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό θα συμβεί δια προαγωγής ή εξόδου του κ. Δημητρίου, αν δηλαδή θα εκλεγεί σε “Γεροντική Μητρόπολη” του Οικουμενικού θρόνου ή αυτό θα συμβεί δια της αποπομπής του με τον τίτλο του πρώην Αμερικής.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στις αρχές της περασμένης εβδομάδας είχε στη Γενεύη ιδιωτική συνάντηση με τον κ. Δημήτριο. Δεν είναι γνωστό ποιος ζήτησε τη συνάντηση και αν αυτή έγινε στο πλαίσιο προσπάθειας να μεταπεισθεί να παραιτηθεί ή να πάει σε “Γεροντική Μητρόπολη” ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ή εάν τη συνάντηση ζήτησε ο κ. Δημήτριος επιμένοντας στην παραμονή του στην Αμερική.Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, επειδή υπάρχει δυστοκία στην επιλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Δημήτριο, σκέφτονται να ορίσουν τοποτηρητή, ο οποίος θα είναι το ενδιάμεσο πρόσωπο μέχρι την τελική λύση.

Κατά πληροφορίες για τη θέση αυτή έχει επιλεγεί ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος, για τον οποίο μερίδα της ομογένειας, θέλοντας να διαμορφώσει κλίμα, έχει αναφερθεί στην οικονομικά θέματα και την διαχείριση που κάνει.

Η είδηση πάντως έφθασε στα αυτιά της ομογένειας και αναμένεται να αποτελέσει το «φυτίλι» για “έκρηξη” της ομογένειας που απαιτεί εκλογή ενός προσώπου σοβαρού, δυναμικού, έμπειρου, με όραμα και σχέδιο να ενώσει τους ομογενείς γύρω από την Εκκλησία, όπως λένε χαρακτηριστικά ομογενείς.

«Η τοποτηρητία είναι κακό παιχνίδι συγκάλυψης ευθυνών και σκανδάλων και θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στα άκρα τα πράγματα καθώς θα ενισχυθούν οι φωνές που θα ζητήσουν αποκοπή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ θα επιδεινώσει την εικόνα της Εκκλησίας στην ομογένεια αλλά και την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή Αμερικής» λένε οι ίδιες πηγές.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version