Ελλάδα και Κύπρος αναμένεται να συνεχίσουν στον δρόμο της αγαστής συνεργασίας και της συνεχούς συνεννόησης όπως και το προηγούμενο διάστημα, καθώς στις καθημερινές αποφάσεις και ενέργειες γύρω από Τουρκία, Κυπριακό και ΑΟΖ θα πρέπει να βρίσκονται στην ίδια σελίδα. Ο συντονισμός θα γίνει τόσο ενόψει της συνάντησης της 9ης Αυγούστου μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί, όσο και για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης τουρκικής παρουσίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Συντονισμός θα πρέπει να υπάρξει επίσης σε σχέση και με τα επόμενα βήματα σε επίπεδο ΕΕ, καθώς ο αγώνας για στοχευμένα μέτρα δεν έχει ολοκληρωθεί, με την Τουρκία να ανασύρει το χαρτί του μεταναστευτικού, έτσι ώστε να ασκήσει πίεση ενόψει αποφάσεων. Έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε τη στάση Μητσοτάκη προς την Τουρκία, αλλά και την αντίδραση Ερντογάν, ο οποίος μέχρι στιγμής συνεχίζει να κάνει αυτό που γνωρίζει καλά, να ανοίγει δηλαδή πολλά μέτωπα στην προσπάθεια να αποκομίσει όφελος.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο δίνει την ευκαιρία οι δυο χώρες από κοινού να προβληματιστούν για τις πλέον πρόσφορες μεθόδους για αποτροπή περαιτέρω όξυνσης της κατάστασης με την Τουρκία, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης αντιπροσωπειών από την Ελλάδα και την Κύπρο στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι νιώθει «ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι ευρισκόμεθα προ κρίσιμων εξελίξεων, στις 9 Αυγούστου θα έχουμε τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί, έτσι βλέπω η εδώ παρουσία σας, και ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε και να δούμε πώς από κοινού μέσα από τη λογική της επικράτησης της ειρήνης, του διαλόγου αλλά και του διεθνούς δικαίου, μπορούμε να συντονιστούμε μέσω από διμερείς, πολυμερείς, αξιοποιώντας την Ευρώπη , αξιοποιώντας τους συμμάχους μας γενικότερα».
Γι’αυτό, είπε, «νιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω γιατί τούτες τις ώρες μας δίνεται η ευκαιρία, από κοινού να προβληματιστούμε, ποιά είναι τα πλέον πρόσφορα, οι πλέον πρόσφοροι μέθοδοι προκειμένου να επιτύχουμε και την αποτροπή περαιτέρω όξυνσης της κατάστασης, αποκλιμάκωσης αλλά την ίδια ώρα το πιο σημαντικό πώς δημιουργούνται οι συνθήκες που να μας επιτρέψουν να έχουμε ένα δημιουργικό διάλογο με μια κατάληξη που να είναι προς όφελος του συνόλου των Κυπρίων».