«O Tσίπρας έχει στιγματιστεί πολιτικά από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία», σχολιάζει ο αρθρογράφος του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» αναφερόμενος στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Διαμάχη για το όνομα Βόρεια Μακεδονία», είναι ο τίτλος του επίμαχου άρθρου…
«Σήμερα το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίζει για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό φρεσκάροντας τη μνήμη των αναγνωστών του με τις ταραχές στο Σύνταγμα: «Πριν από αυτό (την ψηφοφορία), σημειώθηκαν οδομαχίες στους δρόμους των Αθηνών στη διάρκεια ογκώδους διαδήλωσης στους δρόμους των Αθηνών με τους Έλληνες να βροντοφωνάζουν «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών».
Ο αρθρογράφος του γερμανικού περιοδικού Γιώργος Χρηστίδης εξηγεί τι προηγήθηκε της συμφωνίας αναρτώντας πλάνα από την μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα και τους πολίτες να κραδαίνουν τη γαλανόλευκη λέγοντας ότι «η Μακεδονία είναι μία και δεύτερη δεν μπορεί να υπάρξει».
Αναφερόμενος στις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους ξένους ηγέτες, ο αρθρογράφος του περιοδικού υποστηρίζει ότι η Έλληνας πολιτικός έχει στιγματιστεί από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
«Για το εξωτερικό, αυτό σημαίνει ότι για τη Δύση η συμφωνία αυτή είναι αρκετά σημαντική γιατί φέρνει τα δυτικά Βαλκάνια πιο κοντά στην ΕΕ», προσθέτει.
Στο επίμαχο βίντεο απεικονίζονται πλάνα από την πρόσφατη επίσκεψη της Μέρκελ στη χώρα μας με τον Αλέξη Τσίπρα στο πλευρό της.
«Οι εκλογές, όπως υποστηρίζει ο δημοσιογράφος του «Spiegel» αναμένεται να γίνουν από το Μάιο έως τον Οκτώβριο». «Το κλίμα δεν είναι καλό για εκλογές», τονίζει ο αρθρογράφος επισημαίνοντας ότι την περίοδο αυτή η χώρα μας προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά το τέλος των μνημονίων.
Γαλλικό περιοδικό «Le Point»: Το Μακεδονικό σπέρνει διχόνοια στους Έλληνες
«Η Βουλή των Ελλήνων παίζει τη τελευταία πράξη» για το Μακεδονικό, γράφει το γαλλικό περιοδικό «Le Point» και προσθέτει: «Οι Έλληνες βουλευτές καλούνται σήμερα να τερματίσουν 30 χρόνια διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ψηφίζοντας για το νέο όνομα του βαλκανικού γείτονα, ένα ζήτημα που σπέρνει τη διχόνοια στην ελληνική πολιτική σκηνή».
«Η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε από χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί τη νύχτα, ξημερώματα Παρασκευής, με μια ψηφοφορία για την κύρωση της «συμφωνίας των Πρεσπών» που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο με την μετονομασία των Σκοπίων σε «Βόρεια Μακεδονία», αναφέρει το περιοδικό.
«Έξω, μπροστά από το κτίριο της Βουλής στην Αθήνα, οι υποστηρικτές του “όχι” καλούνται να διαμαρτυρηθούν σήμερα το βράδυ ύστερα από το αίτημα οργανώσεων που υπερασπίζονται την “ελληνικότητα” της Μακεδονίας»….
Για το γαλλικό περιοδικό, «η πλειοψηφία των ελληνικών πολιτικών κομμάτων δείχνει έντονη αντίθεση με το νέο όνομα Βόρεια Μακεδονία….
Η συμφωνία πρέπει να κυρωθεί με τουλάχιστον 151 ψήφους σε σύνολο 300.
Μετά το «ναι» των βουλευτών των Σκοπίων πριν από δύο εβδομάδες, η κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων θα είναι η τελευταία πράξη μιας βεντέτας που χρονολογείται από τη δεκαετία του ΄90, όταν δημιουργήθηκε αυτό το μικρό κράτος των Βαλκανίων», προσθέτει το περιοδικό.
«Εκτός από την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων, η εφαρμογή της συμφωνίας θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ατλαντική Συμμαχία, που μέχρι τώρα παρεμποδίστηκε από το βέτο της Αθήνας. «Αλλά στην Ελλάδα, το όνομα της γειτονικής χώρας εξακολουθεί να τροφοδοτεί διαμάχη τόσο στον πολιτικό κόσμο όσο και στην κοινωνία, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές που προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο».
«Η κυβέρνηση συνασπισμού του Αλέξη Τσίπρα ήταν το πρώτο θύμα της διαμάχης την περασμένη εβδομάδα: η αποχώρηση του πιστού του συμμάχου, του εθνικιστικού κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» και η παραίτηση του ηγέτη των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο από το υπουργείο Άμυνας αποδυνάμωσαν την ελληνική κυβέρνηση.
Έλλειψη συναίνεσης
«Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους βουλευτές του να ενωθούν καταγγέλλοντας μια «κακή» συμφωνία.
«Οι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί», καταγγέλλει, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θα παραδώσει στη γειτονική χώρα «μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα».
Για πολλούς Έλληνες, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου η επαρχία της Μακεδονίας είναι η γενέτειρα του Μέγα Αλέξανδρου, η λέξη «Μακεδονία» ανήκει μόνο στην ελληνική ιστορική κληρονομιά. Μερικοί φοβούνται ακόμη ότι η γειτονική χώρα θα μπει σε πειρασμό να προσαρτήσει την ελληνική επαρχία με το ίδιο όνομα»,σχολιάζει το περιοδικό «Le Point».
Πηγή: protothema.gr