search icon

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Σκηνές «μαύρης κωμωδίας» στη Βουλή με την κυβέρνηση… «γκαζόζα»

Διαδικασίες - παρωδία στη Βουλή από την κυβέρνηση «κουρελού», με ψηφοφορίες που διακόπτονται στην μέση λόγω… «ειδικής ανάγκης», βουλευτές που κοιμούνται πίσω από γυαλιά ηλίου ή άλλους που δεν ξέρουν τι ψηφίζουν

Σκηνικό «μαύρης» κωμωδίας με διαδικασίες παρωδία έχει «στήσει» στην Βουλή η κυβέρνηση «κουρελού» συνεπικουρούμενη από γκαζόζες, ψηφοφορίες που διακόπτονται στην μέση λόγω… «ειδικής ανάγκης», από βουλευτές που κοιμούνται πίσω από γυαλιά ηλίου ή άλλους που δεν ξέρουν τι ψηφίζουν.

Η συγκυριακή πλειοψηφία που διαμορφώθηκε από τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ και 6 ανεξάρτητους στην ψήφο εμπιστοσύνης ήταν βέβαιο πως θα προκαλούσε παρατράγουδα για την ομαλή λειτουργία του κοινοβουλίου.

Τα συμπτώματα της πρωτοφανούς συνθήκης – να στηρίζεται δηλαδή η κυβέρνηση σε μια μειοψηφούσα ΚΟ και σε σκόρπιους ανεξάρτητους – δεν φάνηκαν μόνο στην πρώτη διαδικασία της Βουλής, αλλά σε όλες.

Αρχικά, διαπιστώθηκε η αδυναμία συγκρότησης της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας με κυβερνητική πλειοψηφία προκειμένου να επεξεργαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών. Για την λύση του γόρδιου δεσμού έγινε κλήρωση μεταξύ συγκεκριμένων ανεξάρτητων βουλευτών και προηγήθηκε η ηττοπαθής παραδοχή του Μεγάρου Μαξίμου πως η ψήφος της επιτροπής για την Συμφωνία των Πρεσπών θα είχε γνωμοδοτικό χαρακτήρα

Ακολούθησε η αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής ΔΕΚΟ για την τοποθέτηση του «εκλεκτού» του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στον οργανισμό πιστοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης. Και η συνέχεια δόθηκε με την διήμερη κοινοβουλευτική παρωδία για την τύχη του νομοσχεδίου που προωθεί αλλαγές στο ΑΣΕΠ.

Η αρχή έγινε την περασμένη Τρίτη όταν ο αντιπρόεδρος τη Βουλής Γ. Βαρεμένος ξεκίνησε την ψηφοφορία επι της αρχής και όταν έφτασε στους ΑΝΕΛ διαπίστωσε ότι έλειπε ο εισηγητής τους και άρα υπήρχε κίνδυνος καταψήφισης με αποτέλεσμα να διακόψει στη μέση την ψηφοφορία. «Αύριο θα γίνει ονομαστική» ανακοίνωσε χαρακτηριστικά προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης που εξήγησε ότι η διαδικασία δεν μπορεί να διακοπεί επειδή το προεδρείο διαπιστώνει κίνδυνο καταψήφισης.

Η γκαζόζα του Φωκά

Το δεύτερο επεισόδιο δόθηκε την Τετάρτη και είχε χαρακτηριστικά κωμωδίας. Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Αριστείδης Φωκάς προκειμένου να δικαιολογήσει την απουσία του κατά την ψηφοφορία της προηγούμενης ημέρας είπε: «Στο ποδόσφαιρο ζητάμε επίμονα να μπει VAR για τις αμφισβητούμενες φάσεις. Στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ευτυχώς, υπάρχει το βίντεο για να δούμε ακριβώς τι έγινε. Ξεκινάει η ψηφοφορία. Εκείνη τη στιγμή, για τον λόγο ότι είχα πιει μία γκαζόζα στο κυλικείο, πήγα στην τουαλέτα. Έλειψα για δύο λεπτά.

(Θόρυβος στην Αίθουσα) Πού προβλέπει ο Κανονισμός να σταματάει η διαδικασία και να πηγαίνουμε σε ονομαστική ψηφοφορία; Αυτό που κάνατε είναι για γέλια, δεν είναι η ιστορία που ανέφερα. Η ιστορία που έγινε χθες είναι για γέλια, να σταματάει η διαδικασία της ψηφοφορίας και να πηγαίνουμε σε ονομαστική».

«Ενδεικτική ψηφοφορία»

Παράλληλα, η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε στο Σώμα ότι θα διεξαχθεί νέα ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο πυροδοτώντας νέο γύρο αντιπαράθεσης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχει τελειώσει η ψηφοφορία… Κατά τη χθεσινή διαδικασία άρχισε ψηφοφορία, όχι ονομαστική, η οποία καθώς εξελίσσετο και ήταν προφανές ότι είχε διαμορφωθεί αρνητική πλειοψηφία επί της αρχής για το νομοθέτημα διεκόπη. Τότε κατά της διάρκεια της αρξαμένης ψηφοφορίας ετέθη από τον Προεδρεύοντα θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας. Αυτό δεν είναι στοιχείο που επιτρέπεται από τον Κανονισμό… Αυτό που είναι ακατανόητο σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα, σε οποιοδήποτε δημοκρατικό σύστημα αλλά και στην κοινή ανθρώπινη λογική του δημοκρατικού ανθρώπου είναι η διακοπή της ψηφοφορίας, όταν ο Προεδρεύων διαπιστώνει την απόρριψη του νομοθετήματος και η προκήρυξη της ονομαστικής ψηφοφορίας για την επόμενη μέρα… Είχε αρχίσει η ψηφοφορία και στην απελπισία του προσπάθησε με τη μεθόδευση αυτή να σώσει το νομοθέτημα και την Κυβέρνησή. Σας έχουμε πει επανειλημμένως, κυρία Πρόεδρε -όχι σε σας, αναφέρομαι στην Πλειοψηφία- ότι η Κυβέρνηση είναι πλέον μια Κυβέρνηση μειοψηφίας και δεν μπορεί να κυβερνά κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η Βουλή έχει δικαίωμα να καταψηφίζει και όταν καταψηφίζει, το νομοθέτημα απορρίπτεται. Τέτοιου τύπου μεθοδεύσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.

Από την πλευρά της η κυρία Χριστοδουλοπούλου προκειμένου να «σώσει» την κατάσταση προχώρησε σε μια σειρά νέων κοινοβουλευτικών «εφευρέσεων» μιλώντας ακόμα και για «ενδεικτικές ψηφοφορίες»!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Έλειπε ένας εισηγητής, κύριε Δένδια. Έλειπε από την «ενδεικτική» -ας την πούμε έτσι- ψηφοφορία ένας κρίσιμος εισηγητής.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, χαίρομαι γιατί είστε εξαιρετικά καλά ενημερωμένη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Διαβάζω τα Πρακτικά, κύριε Δένδια.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Ακριβώς λοιπόν επειδή έλειπε, απερρίφθη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Όχι, οι ίδιοι ζητούσατε να τον περιμένουμε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Αν θέλετε να μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω, κυρία Πρόεδρε.

Κυρία Πρόεδρε, ξέρετε η διαδικασία στη Βουλή δεν είναι «στάκα Τούρκο να γιομίσω και πήγαινε έξω να τον φωνάξεις, μήπως είναι στο καφενείο».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Πολλές φορές γίνεται και περιμένουμε πολλούς.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν υπάρχει διαδικασία η οποία να καλύπτει αυτό το οποίο γίνεται σήμερα. Δηλαδή, την εκ νέου ονομαστική ψηφοφορία, για να διορθωθεί το μη ανακοινωθέν χθεσινό αποτέλεσμα. Δεν προβλέπονται αυτά τα πράγματα. Εάν ο Προεδρεύων, λέω ξανά, θέλει να γίνει ονομαστική, βεβαίως είναι στη διακριτική του ευχέρεια. Όμως, πρέπει να το ανακοινώσει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Το είπε αυτό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν μπορεί διά της ονομαστικής να επιχειρήσει να αλλάξει ολοκληρωθείσα διαδικασία, που έχει απορριφθεί νομοθέτημα.

Καταλήγω, κυρία Πρόεδρε, ως εξής: Βεβαίως γνωρίζουμε ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται από κοινοβουλευτική μειοψηφία πλέον. Αυτό που θα μου επιτρέψετε να σας πω είναι ότι δεν μπορούμε να ξαναγράψουμε τον Κανονισμό, ώστε να εξυπηρετηθεί η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να επιβιώσει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Όχι, θα κάνουμε κάθε φορά ονομαστική ψηφοφορία μέχρι να πειστείτε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα μας επιτρέψετε λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να τηρήσουμε τον υπάρχοντα Κανονισμό. Και με τον υπάρχοντα Κανονισμό το νομοθέτημα αυτό έχει απορριφθεί.

Στην συνέχεια η κυρία Χριστοδουλοπούλου κατέφυγε και σε δεύτερη «εφεύρεση» προτείνοντας μια ακόμα κοινοβουλευτική πρωτοτυπία προτείνοντας να διεξαχθεί ψηφοφορία για το αν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Εφόσον, λοιπόν, λέτε ότι κατά τη γνώμη σας απερρίφθη το νομοσχέδιο, θα βάλω σε ψηφοφορία το, αν, με βάση την ανάγνωση των Πρακτικών, την εμπειρία, οπτική ή φυσική, που είχαν χθες οι άλλοι Βουλευτές, εάν έχει απορριφθεί το νομοσχέδιο. Ειδάλλως δεν έχει νόημα να συζητάμε. Αν αποφασίσει το σύνολο ότι απερρίφθη το νομοσχέδιο, θα φύγουμε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν προβλέπεται αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Αυτή είναι η γνώμη μου. Προεδρεύω και θα βάλω αυτήν την πρόταση σε συζήτηση.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Παραβιάζεις τον Κανονισμό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κατά συνέπεια, στο σημείο αυτό θέτω προς συζήτηση το πρώτο…

(Θόρυβος – διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)

Θα θέσω, λοιπόν σε ψηφοφορία το πρώτο σκέλος της πρότασης του κ. Δένδια που είναι ότι έχει καταψηφιστεί το νομοσχέδιο».

Η πρόταση της προεδρεύουσας πυροδότησε και νέο γύρο αντιπαράθεσης με τους εκπροσώπους όλων σχεδόν των κομμάτων να διαμαρτύρονται όρθιοι και σε έντονο ύφος. Ωστόσο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες ορισμένα μελη της εθνικής αντιπροσωπείας, όπως ο Δημήτρης Καβαδέλλας της Ενωσης Κεντρώων, συνέχισε απερίσπαστος τον βαθύ… διαλογισμό πίσω από τα μαύρα γυαλιά.

Χάθηκε η μπάλα στην ψηφοφορία

Πάντως, όπως φάνηκε το μπάχαλο συνεχίστηκε και στην ψηφοφορία καθώς ορισμένοι βουλευτές δεν ήξεραν τι να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με τον κατάλογο της ονομαστικής ψηφοφορίας, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επι της αρχής με την στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ορισμένων ανεξάρτητων (153 «ναι» – 124 «όχι»).

Ειδικότερα, εκ μέρους των ΑΝΕΛ «ναι σε όλα» είπαν ο Κ. Κατσίκης, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο Αριστείδης Φωκάς αλλά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο Πάνος Καμμένος αλλά και ο Κωνσταντίνος Ζουράρις.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές «ναι» είπαν οι δύο «δανεικοί» και συγκεκριμένα η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης ενώ την ίδια τακτική ακολούθησαν η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης. Ο Γρηγόρης Ψαριανός καταψήφισε.

«Ναι» επι της αρχής ψήφισε και ο βουλευτής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης διευκρινίζοντας όμως στην συνέχεια ότι έγινε εκ παραδρομής.

Εκ παραδρομής ψήφισε «ναι» σε 3 άρθρα και ο κ. Δημήτρης Σταμάτης (ΝΔ).

Στην Ενωση Κεντρώων ο Βασίλης Λεβέντης ψήφισε «όχι», όμως δυο εκ των βουλευτών του ο Γιώργος Σαρίδης και ο Δ. Καβαδέλλας ψήφισαν «παρών».

Τα συμπτώματα της κυβέρνησης κουρελού

Πάντως, οι προβληματικές εικόνες που εκπέμπει το κοινοβούλιο προκύπτουν ως παρενέργεια της πλειοψηφίας «κουρελού» που στηρίζει την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τους 145 βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει μειοψηφία στη Βουλή, και από 6 ανεξάρτητους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση – όσο και αν το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να δείξει ότι «ανακατεύει» τα άλλα κόμματα – είναι πως οι 6 που της έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης το έκαναν συγκυριακά αν όχι για ιδιοτελείς λόγους. Γι αυτό άλλωστε 2 απο αυτούς έσπευσαν στο πρώτο κρίσιμο νομοσχέδιο (σ.σ. Συμφωνία των Πρεσπων) να καταψηφίσουν.

Υπό αυτά τα δεδομένα ο κίνδυνος που επιβεβαιώθηκε για την κυβέρνηση είναι να μετατραπούν όλες οι επόμενες ψηφοφορίες νομοσχεδίων – ακόμα και επουσιωδών – σε ένα ιδιότυπο κυνήγι της δεδηλωμένης με φαιδρά αλισβερίσια με ανεξάρτητους βουλευτές. Σίγουρα, η εικόνα κυβέρνησης που κοινοβουλευτικά εξαρτάται από τις επιθυμίες ορισμένων «ανέστιων» στελεχών της εθνικής αντιπροσωπείας δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

Ο κίνδυνος αυτός (σ.σ. των ονομαστικών ψηφοφοριών) επιβεβαιώθηκε κατά την χθεσινή διαδικασία και από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση που υπογράμμισε πως «Κατά τα άλλα είναι φανερό -διότι προσώρας είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής- πως αν συνεχίσει το συγκεκριμένο αριθμητικό δεδομένο, όπως αρκετές φορές ήδη το έχει αναφέρει η κυρία Πρόεδρος, τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με βάση την ονομαστική ψηφοφορία. Διότι προφανώς από τους δεκαέξι-ή δεν ξέρω πόσους αύριο, λιγότερους ή περισσότερους- Ανεξάρτητους Βουλευτές του Κοινοβουλίου δεν είναι δυνατόν ο καθένας εξ αυτών να συμμετέχει στην πρακτική, όπως σωστά είπατε, η οποία πρακτική ήταν ότι επειδή ήταν μόνο συγκροτημένα κόμματα για διευκόλυνση της Βουλής και σαν μία πρακτική, η οποία έχει ευρέως ως σήμερα διαμορφωθεί, έλεγαν τα κόμματα και με αυτήν την έννοια διαπιστωνόταν και η δεδηλωμένη.

Άρα, εφόσον δεν θα μπορούμε να είμαστε σε αυτήν τη φάση, εκ προοιμίου θα γίνεται μία συνεννόηση είτε στη Διάσκεψη των Προέδρων είτε στις Επιτροπές για ποια νομοσχέδια ενδεχομένως δεν υπάρχει μία κατάφαση, η οποία να είναι πέραν κάθε αμφισβητήσεως και θα γίνονται είτε μία φορά τη βδομάδα είτε όποτε χρειάζονται -δηλαδή θα μπορούσαν και για δύο νομοσχέδια να γίνονται- ονομαστικές ψηφοφορίες.

Πιστεύω πως είναι μία καινούργια κατάσταση, μία καινούργια πρακτική, η οποία όμως δεν έχει μέσα της την ένταση της αμφισβήτησης, με πολλαπλούς τρόπους, για το ότι η σημερινή Κυβέρνηση στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε «υπάρχει θεμελιώδης παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής. Είπατε με θάρρος (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) ότι έχουμε ιδιότυπο καθεστώς. Η κυβέρνηση πήρε 151 ψήφους αλλά δεν έχει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα την απόλυτη πλειοψηφία. Δεν έχει δεδηλωμένη πλειοψηφία. Αρα στις επιμέρους ψηφοφορίες κοινοβουλευτικού έργου δεν έχει τεκμήριο δεδηλωμένης. Εφόσον αυτή είναι η κατάσταση η πλειοψηφία πρέπει να τεκμηριώνεται με τις πρακτικές της βουλής. Ακούστηκαν και καταγράφηκαν οι θέσεις κομμάτων και δεν προέκυψε η πλειοψηφία αυτή. Ανοιξε ο προεδρεύων την διαδικασία με τον συνήθη τρόπο. Θεώρησε ότι υπάρχει απαρτία και απερρίφθη επι της αρχής το νομοσχέδιο. Το συμβάν αυτό δείχνει ότι δεν είχε το προεδρείο την προνοητικότητα και αυτό που συνέβη είναι ότι απεδείχθη το αντιφατικό και ιδιόρρυθμο της κατάστασης. Έχουμε τυπικά κυβέρνηση ουσιαστικά δεν έχουμε πλειοψηφία. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας. Αυτά είναι το αποτέλεσμα του εκβιασμού συνειδήσεων που έχετε κανει. Αν δεν το κατανοήσετε θα έχουμε ακραία θεσμική σύγκρουση. Θυσιάστε το νομοσχέδιο για να πορευτεί η χώρα το ταχύτερο σε εκλογές».

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version