Ως προπαρασκευαστικό αλλαγής στάσης χαρακτηρίζεται το tweet του Πάνου Καμμένου καθώς αυτή την φορά υποστηρίζει πως «θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με την συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό».
Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποσύρει τις προηγούμενες δεσμεύσεις του σύμφωνα με τις οποίες θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία αμέσως μετά την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή των Ελλήνων. Επιχειρεί δε να μεταφέρει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο ωστόσο ουδέποτε στο παρελθόν είχε δώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με την συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) 11 Ιανουαρίου 2019
Του tweet προηγήθηκε η τεταμένη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ όπου ο Πάνος Καμμένος δεν κατάφερε να αποσπάσει την έγκριση της πλειοψηφίας των στελεχών του για να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Οι παριστάμενοι υφυπουργοί, βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ δεν έδωσαν την εξουσιοδότησή τους στον Πάνο Καμμένο να «διατάξει» την παραίτησή τους από την κυβέρνηση όταν (και αν) η Συμφωνία των Πρεσπών φτάσει προς κύρωση στη Βουλή, κατηγορώντας παράλληλα τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι ευθύνεται γιατί με τους χειρισμούς του οδήγησε το κόμμα σε στρατηγικό αδιέξοδο.
Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος σε συνομιλίες του υποστηρίζει: «Δεν ζήτησα εξουσιοδότηση» και αρνείται τις πληροφορίες που διακινούνται από βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Πάντως, βουλευτές που μετείχαν στην συνεδρίαση της ΚΟ επιμένουν πως ο κ. Καμμένος ζήτησε έγκριση με σκοπό να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου και να συνεννοηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αποχωρήσουν όλα τα στελέχη και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που μετέχουν στην κυβέρνηση και παράλληλα να ζητήσει την δέσμευση του πρωθυπουργού πως δεν θα τους επαναφέρει σε υπουργεία ή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπήρξε έντονη αντίδραση από τα στελέχη που μετείχαν στην συνεδρίαση τα οποία εκτός από την επι της ουσίας διαφωνία τους με την πρόταση εξήγησαν ότι το ζήτημα πρέπει να επανατεθεί όταν θα υπάρξει απαρτία. Ειδικότερα, υπογράμμισαν ότι από την συνεδρίαση λείπει η κυρία Ελενα Κουντουρά, η κυρία Μαρία Χρυσοβελώνη και ο κ. Τέρενς Κουίκ. «Δεν έχει υπάρξει απόφαση και ανακοίνωση διαγραφής τους εκτός αν τους έχεις διαγράψει και δεν μας το λες» φέρεται να ειπώθηκε μεταξύ άλλων.
Πότε θα συναντηθεί με τον Τσίπρα
Το πολυθρύλητο τετ – α – τετ Τσίπρα-Καμμένου δεν θα γίνει σήμερα Παρασκευή. Το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συναρτάται από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των συνταγματικών τροποποιήσεων με την υπερψήφιση του νέου συντάγματος της FYROM, κάτι που ενδέχεται να γίνει ακόμη και σήμερα στα Σκόπια. Συνεργάτες του Πάνου Καμμένου λένε πάντως ότι η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον πρωθυπουργό δεν θα γίνει ούτε το Σαββατοκύριακο αλλά μετά την έλευση στην Αθήνα του τελικού κειμένου των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια και της κατάθεσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή των Ελλήνων
Τι θα συζητηθεί στο ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου
Όπως έγραψε το protothema.gr και επιβεβαιώνουν αξιόπιστες πληροφορίες από την πλευρά των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει τους υπουργούς που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και μπήκαν στο υπουργικό συμβούλιο έπειτα από πρόταση του κ. Καμμένου. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας αποδεχθεί την εισήγηση αυτή, τα δύο κόμματα θα οδηγηθούν σε συναινετικό διαζύγιο.
Εάν ο πρωθυπουργός δεν απομακρύνει ο ίδιος από την κυβέρνηση τους υπουργούς που θα του ζητήσει ο Πάνος Καμμένος και διατηρήσει στο υπουργικό συμβούλιο τους αντάρτες από τους ΑΝΕΛ, ο υπουργός Άμυνας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πολιτική σύγκρουση. «Αν δεν το δεχθεί ο Τσίπρας θα πάμε σε ρήξη» λέει συνεργάτης του Πάνου Καμμένου.
Σε κάθε περίπτωση, περίπου μία εβδομάδα αφού προανήγγειλε ανένδοτο, καταγγέλλοντας τον Νίκο Κοτζιά σαν ολετήρα της χώρας και της κυβέρνησης, ο Πάνος Καμμένος φαίνεται σαν να κινείται σε μια πιο ήπια γραμμή, προετοιμάζοντας την μεταστροφή του στη γραμμή του βελούδινου διαζυγίου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι συσχετισμοί που οδήγησαν στην… αναδίπλωση
Να σημειωθεί, ο κ. Καμμένος είχε από το πρωί προδικάσει την αλλαγή πλεύσης δηλώνοντας στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας της Βουλής πως «Ούτε έχω υποβάλλει παραίτηση από υπουργός, ούτε μπορεί να προδικάσει η ΝΔ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια, ούτε έχω δηλώσει εγώ πουθενά επισήμως ή ανεπισήμως ότι τελώ υπό παραίτηση». Η νέα στάση του αρχηγού των ΑΝΕΛ ενδεχομένως να ερμηνεύεται από τους συσχετισμούς δυνάμεων που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματός του και οι οποίοι καθορίζουν την επιβίωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Πρέπει να υπογραμμιστεί πως αν ο Πάνος Καμμένος εγκαταλείψει το υπουργείο και χάσει την ΚΟ θα πορευτεί σε μια προεκλογική περίοδο 3-4 μηνών ως ανεξάρτητος βουλευτής.
Υπο αυτά τα δεδομένα, συνομιλητές του προέδρου των ΑΝΕΛ υποστηρίζουν ότι στην ψηφοφορία για την κύρωση της συνθήκης των Πρεσπών θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, κάτι που σημαίνει ότι οι διαφωνούντες και οι αντάρτες θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ. Οι ίδιες αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα επιβάλλει στους βουλευτές του κομματική πειθαρχία ακόμη και σε ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εφ’ όσον ο Αλέξης Τσίπρας έχει συναινέσει να οδηγηθούν τα δύο κόμματα σε βελούδινο διαζύγιο.
«Σώζεται» από την Συμφωνία των Πρεσπών
Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και επίσημες δηλώσεις η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ επιθυμεί να καταψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, συνολικά 5 βουλευτές έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για τους Πάνο Καμμένο, Κώστα Κατσίκη, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Ζουράρι. Αυτό σημαίνει ότι εαν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία στην συγκεκριμένη διαδικασία θα χάσει μόνο τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Ελενα Κουντουρά αλλά θα διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
«Καίγεται» από την ψήφο εμπιστοσύνης
Για την ψήφο εμπιστοσύνης ο Κώστας Κατσίκης – που σύμφωνα με στελέχη των ΑΝΕΛ εκφράζει τον Πάνο Καμμένο – ξεκαθάρισε στον ΘΕΜΑ FM ότι το κόμμα ψηφίζει «κατά». Εάν λοιπόν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία τότε είναι σίγουρο ότι θα χάσει την ΚΟ καθώς από τους 7 βουλευτές οι 3-4 θα διαφοροποιηθούν (Θ. Παπαχριστόπουλος, Ε. Κουντουρά, Κ. Ζουράρις και πιθανότατα Β. Κόκκαλης).
Αρα, ο μόνος δρόμος επιβίωσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ είναι να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης.
ΠΗΓΗ: protothema.gr