search icon

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

«Πολεμικό» σκηνικό για τις Πρέσπες μετά το συλλαλητήριο

Το κυριακάτικο συλλαλητήριο πυροδότησε σφοδρή αντιπαράθεση, λόγω και της εκτεταμένης χρήσης χημικών - Γενικευμένη αναστάτωση σε ένα παρασκήνιο που «βράζει» εντός και εκτός Βουλής

Όλοι εναντίον όλων! Γενικευμένη αναστάτωση σε ένα παρασκήνιο που «βράζει» εντός και εκτός Βουλής. Η κυβέρνηση επείγεται να ολοκληρώσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μέσα στην εβδομάδα που τρέχει, μάλλον την Παρασκευή. Οι συνέπειες, πάντως, να τείνουν να πάρουν ανεξέλεγκτη μορφή. Το κυριακάτικο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος πυροδότησε σφοδρή αντιπαράθεση, λόγω και της εκτεταμένης χρήσης χημικών από την αστυνομία. Κοσμοσυρροή, επεισόδια, τραυματισμοί, αλλά και πολιτική κόντρα συνθέτουν τον απολογισμό.

Και όλα αυτά, όταν στο πολιτικό σύστημα συντελούνται τεκτονικές αλλαγές. Το Ποτάμι έπαψε να υφίσταται ως κόμμα στη Βουλή, οι ΑΝΕΛ αγωνίζονται να επιβιώσουν, όπως και η Ένωση Κεντρώων, αλλά και το ΚΙΝΑΛ δέχεται τις αποσταθεροποιητικές επιδράσεις. Σ’ αυτό το κλίμα διεξάγεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τρία αιτήματα από την πλευρά της ΝΔ και καταγγελίες για την νομιμότητα της επιτροπής από τον Πάνο Καμμένο.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως βρίσκεται ακόμα σε φάση επικοινωνιακής διαχείρισης του συλλαλητηρίου. Στο πλαίσιο αυτό προβάλλει τηλεοπτικό σποτ, το οποίο εκθειάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, καταδίκασε τα επεισόδια της Κυριακής, με μία πρώτη ανακοίνωσή να κάνει λόγο για «ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής». Για οργανωμένο σχέδιο από ακραίες ομάδες με στόχο την εισβολή στη Βουλή από πέντε διαφορετικά σημεία έκανε λόγο και ο πρόεδρός της Νίκος Βούτσης. «Θα καταδικάσει η Ν.Δ. την ακροδεξιά βία, με 24 τραυματισμένους άνδρες της ΕΛΑΣ που προστάτευσαν το ελληνικό Κοινοβούλιο; Θα καταδικάσει ο κ. Μητσοτάκης τις σημερινές βίαιες επιθέσεις ενάντια σε αστυνομικούς, φωτορεπόρτερ ακόμα και στελέχη της Ν.Δ. ή επειδή προέρχονται από ακροδεξιούς κάνει πως δεν βλέπει;» διερωτήθηκε η υπουργός Προστασίας του Πολίτης Όλγα Γεροβασίλη με ανάρτησή της στο Τwitter.

«Ο ελληνικός λαός μίλησε και την φωνή του οφείλουμε να την ακούσουμε όλοι. Με πρώτο τον κύριο Τσίπρα και τους πρόθυμους υποστηρικτές της συμφωνίας των Πρεσπών», δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξηγήσεις ζητά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπαινισσόμενος προβοκάτσια, παρασκηνιακό στήσιμο των μικροεπεισοδίων με σκοπό τη διάλυση του συλλαλητηρίου, το οποίο χαιρέτισε και χαρακτήρισε υπερενθουσιώδες και κάθετα αντίθετο σε κάθε συμβιβασμό στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αποδώσει την υπέρμετρη χρήση χημικών στις επιθέσεις ακροδεξιών και φασιστικών πυρήνων που βρίσκονταν στους κόλπους του συλλαλητηρίου. Κατήγγειλε, μάλιστα, μέλη της Χρυσής Αυγής για απόπειρα εισβολής στη Βουλή. Αξίζει να παραθέσουμε την “ακροβατική” διατύπωση που χρησιμοποίησε: «Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι “η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία”. Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε. Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα».

Στο μεταξύ η απόφαση της ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίσει τη Συμφωνία προκάλεσε κρίση και μερική διάλυση του ΚΙΝΑΛ, καθώς αποφασίστηκε να τεθεί εκτός οργάνων ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της απόφασης της Φώφης Γεννηματά για συμπαγή εναντίωση στη Συμφωνία, κάτι που έχει ενδιαφέρον, επειδή αφορά και τον Γιώργο Παπανδρέου. Όπως είναι γνωστό, ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός έλαβε επισήμως θέση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τέλος, ο Πάνος Καμμένος ολοένα και περισσότερο αναλαμβάνει ρόλο σκληρής αντιπολίτευσης, υψώνοντας τους τόνους εναντίον της κυβέρνησης και αφήνοντας αιχμές. Μετά τις αλλεπάλληλες εντάσεις που προκάλεσε για διαδικαστικά ζητήματα στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, άστραψε και βρόντηξε για το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι εμφανές πως ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θα διεκδικήσει την κοινοβουλευτική επιβίωση του κόμματός του, στρεφόμενος ολοένα και περισσότερο εναντίον των πρώην εταίρων του.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version