search icon

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης μετά τις αποκαλύψεις Κοτζιά για Σόρος

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητάει εξηγήσεις - Πρωτοσέλιδο «Αυγής»: Ψεκασμένα σενάρια συνωμοσίας τα περί Σόρος - ΜΜΕ στα Σκόπια: Πόσο κόστισε και ποιος καρπώθηκε από τη συμφωνία των Πρεσπών

Δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα ο θόρυβος από την τελευταία δημόσια παρέμβαση του Νίκου Κοτζιά, με την οποία έριξε ευθείες βολές εναντίον του πρωθυπουργού και των πρώην συναδέλφων του υπουργών. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, αποκάλυψε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο, όταν και αντάλλαξαν πυρά με τον Πάνο Καμμένο, ο τελευταίος είπε πως η κυβέρνηση πληρώνεται από τον δισεκατομμυριούχο Αμερικανό Τζορτζ Σόρος για να εξαγοραστούν βουλευτές του VMRO στα Σκόπια, χωρίς να αντιδράσει κανένας από τους παρευρισκόμενους.

«Ο πρωθυπουργός έκανε γενικές αναφορές, είπε τα ουδέτερά του, ότι πρέπει όλοι να είναι στα πλαίσια της ίδιας γραμμής. Η άλλη πλευρά έλεγε ότι “τα συμφωνήσαμε χθες με τον πρωθυπουργό στη Λέσχη Αξιωματικών”, εγώ δεν ήξερα τι ειπώθηκε. Κλείνοντας ο πρωθυπουργός, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, διεκόπη από τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος άρχισε να εξαπολύει έναν οχετό λάσπης, ό,τι οχετό έχει πει μέσω διαρροών. Δεν είπε μόνο για μυστικά κονδύλια. Είπε ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση, για να αγοράζει ξένους. Ουδείς απάντησε, πλην εμού. Κανένας υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός. Και εγώ είπα τότε, ότι σε μια κυβέρνηση που ανέχεται να παραβιάζεται η πολιτική της και η παραβίαση να καλύπτεται από ένα τόνο λάσπης, δεν μπορώ να συμμετέχω».

Το ποσό, μάλιστα, από την πλευρά του Σόρος υποτίθεται ότι είναι 50 εκατομμύρια. Και σε αυτό έρχεται να προστεθούν τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ. Αξίζει να θυμίσουμε πως ο Πάνος Καμμένος έχει καταγγείλει ότι και από αυτά έχουν πάει για να υποστηριχτεί η συμφωνία των Πρεσπών. Σύσσωμη η αντιπολίτευση, πάντως, ζητάει επιτακτικά εξηγήσεις. Με ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ ζητάει να πληροφορηθεί αν αληθεύει ότι στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η συζήτηση στράφηκε γύρω από χρηματοδοτήσεις από τον Τζορτζ Σόρος για την προώθηση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ανακοίνωση της ΝΔ κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ο Πάνος Καμμένος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση χρηματοδοτείται από τον Τζωρτζ Σόρος. Δεν το λέει η Νέα Δημοκρατία, αλλά δημοσίως πια ο κ. Κοτζιάς. Ο κ. Τσίπρας θα εξηγήσει στους πολίτες ποιους εννοεί ο κ. Καμμένος ότι χρηματίζονται ή έχει πάθει ξανά αφωνία, όπως στο υπουργικό συμβούλιο;».

Σε σχόλιό του, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κατηγορεί τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ότι ψάχνουν σωσίβιο σε θεωρίες συνωμοσίας, προκειμένου να αποφύγουν να πάρουν θέση στην προφυλάκιση Παπαντωνίου. Απάντηση στα όσα δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς περί χρηματοδότησης της κυβέρνησης από τον Τζορτζ Σόρος έδωσε χθες από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. «Αυτό δεν μπορεί να σταθεί με καμία λογική. Η κυβέρνηση κάνει κάτι που πιστεύει ότι είναι σωστό, το κάνει με θάρρος, αναλαμβάνει προσωρινά θέλω να πιστεύω το πολιτικό κόστος και να το πληρώσει, επειδή θεωρεί ότι κάνει αυτό που είναι καθήκον της». 

Επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής κάνει, βάζοντας όμως στο «κάδρο» και τον συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Καμμένο η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, «Αυγή».

Η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της, με αφορμή τις αντιδράσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για τα όσα αποκάλυψε ο Κοτζιάς για τον Σόρος, επί της ουσίας επιτίθεται στον Πάνο Καμμένο, κάνοντας λόγο για «Ψεκασμένα Σενάρια Συνομωσίας»!

Το μήνυμα της εφημερίδας είναι ξεκάθαρο, πως δεν απευθύνεται ούτε στην Νέα Δημοκρατία, ούτε στο ΚΙΝΑΛ αλλά στον κυβερνητικό εταίρο. 

Οι αναταράξεις, όμως, δεν περιορίζονται στο εγχώριο πολιτικό τοπίο. Στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων πρωταγωνιστεί η υπόθεση αυτή. Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της εφημερίδας Βέτσερ με τίτλο «πόσο κόστισε και ποιος καρπώθηκε από τη συμφωνία των Πρεσπών. Πάντως αυτό είναι το μικρότερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γείτονα χώρα, η οποία κινδυνεύει να βυθιστεί στη δίνη μίας παρατεταμένης πολιτικής κρίσης μετά την επίτευξη πλειοψηφίας δύο τρίτων κατά την ψηφοφορία της Βουλής. Ο Ζόραν Ζάεφ έχει δύο ακόμα κρίσιμες ψηφοφορίες. Η κυβέρνηση ήδη ετοιμάζει δύο σχέδια συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει στο Κοινοβούλιο εντός 15 ημερών. Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων, θα ακολουθήσει ψηφοφορία για κάθε σχέδιο τροπολογίας χωριστά, κατά την οποία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120). 

Εκτός όλων των άλλων, η συμφωνία των Πρεσπών έχει επιβαρύνει το κλίμα και μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Η Ουάσιγκτον μετά από τις κατηγορίες της Μόσχας περί αμερικανικής ανάμειξης στη πρόσφατη κοινοβουλευτική ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ, απάντησε. «Αυτές οι κατηγορίες είναι παράλογες. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας αναμείχθηκαν στη διαδικασία της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο είναι δόλια ψευδής… Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την απόφαση του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ να ξεκινήσει τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

Πηγή: protothema.gr

 

Exit mobile version