του Φρίξου Δρακοντίδη
Ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρώην κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, φαίνεται να κατεβάζει προσωρινά τα ρολά της πολιτικής και να διοχετεύει την ενέργειά του στο πρώτο επιχειρηματικό βήμα των γιων του, Ηλία και Γιάννη, οι οποίοι μαζί με δύο φίλους τους άνοιξαν ένα εξωτικό μπαρ στη Βουλιαγμένη.
Χαβανέζικο πουκάμισο, ένα σέικερ, πολλά σφηνάκια και χαλαρή διάθεση, σε σημείο που κάποιοι να αναρωτιούνται αν αυτός ο ευδιάθετος ζεν τύπος πίσω από την μπάρα είναι πράγματι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ή κάποιος που του μοιάζει.
Δεν είναι μόνο η απώλεια των περιττών κιλών που τον κάνει να φαίνεται έως και δέκα χρόνια νεότερος, αλλά και αυτή η ηρεμία στο πρόσωπό του που θυμίζει κάτι από Τομ Κρουζ στην ταινία «Κοκτέιλ», όταν σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας, ο πρωταγωνιστής εγκατέλειψε το πιο hot στέκι του Μανχάταν για να βρεθεί πίσω από ένα εξωτικό μπιτς μπαρ στην Τζαμάικα ψάχνοντας να βρει τι πήγε λάθος στη ζωή του.
Αν τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπου ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ. έφτιαχνε το αγαπημένο του κοκτέιλ «Blue Kamikaze» προκειμένου να το σερβίρει στους δημοσιογράφους που κάλυπταν τον προεκλογικό του αγώνα, έπαιζε από τα ηχεία του «Ananas Tiki Project» το διαχρονικό «Kokomo» των Beach Boys από το σάουντρακ της προαναφερόμενης ταινίας, τώρα θα κάναμε λόγο για σχεδόν ολοκληρωτική ταύτιση του κινηματογραφικού ήρωα της ταινίας Μπράιαν Φλάναγκαν με τον κ. Καμμένο.
Οι δύο γιοι του Πάνου Καμμένου, Γιάννης (αριστερά) και Ηλίας Καμμένος, και στη μέση η σύζυγός του Ελενα Τζούλη
Το παραπάνω στιγμιότυπο εκτυλίχθηκε μία ημέρα πριν από τις ευρωεκλογές στο μπαρ που άνοιξαν οι δύο γιοι του, Ηλίας και Γιάννης, μαζί με τους φίλους τους Κωνσταντίνο Θάνο και Χάρη Τουτζιαρίδη.
Ο κ. Καμμένος δεν συνέδραμε μόνο στο οικονομικό προκειμένου να στηρίξει, όπως θα έκανε άλλωστε κάθε πατέρας που είχε την οικονομική δυνατότητα, τους δύο γιους του στο ξεκίνημά τους, αλλά επιμελήθηκε μέχρι και τις διακοσμητικές λεπτομέρειες ώστε το μπαρ να αποκτήσει αυθεντικό ethnic-tropical στυλ, προωθώντας στους πελάτες την tiki κουλτούρα: μια ολοκληρωμένη εξωτική εμπειρία, από τη διακόσμηση, τη μουσική και το φαγητό, μέχρι τα κοκτέιλ με βάση το ρούμι και τα φρούτα. Μάλιστα το ιδανικό εξωτικό σκηνικό συμπληρώνουν δροσερές παρουσίες που κλέβουν την παράσταση. Οι τιμές στα κοκτέιλ θεωρούνται φυσιολογικές για τα δεδομένα της περιοχής (11 ευρώ), ενώ το μαγαζί θα σερβίρει finger food και speciality coffee από το πρωί έως αργά το βράδυ.
Το business plan της επιχείρησης το έχει αναλάβει ο 25χρονος Ηλίας Καμμένος, απόφοιτος του Boston University στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει σπουδάσει Οικονομικά και Μαθηματικά. Ο 19χρονος συνεταίρος του Χάρης, μέλος της οικογένειας Τουτζιαρίδη, ιδιοκτητών της εταιρείας Pot & Pan Food Services A.E. που έχει αναλάβει μεταξύ άλλων τη σίτιση στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων, ασχολείται κυρίως με την οργάνωση και τη λειτουργία του μαγαζιού.
Ο δεύτερος γιος του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., Γιάννης Καμμένος, ασχολείται με το κομμάτι της λειτουργίας του μπαρ και των κοκτέιλ και ο τέταρτος συνεταίρος, ο 20χρονος Κωνσταντίνος Θάνος, με εμπειρία στο events planning, συμμετέχει στην καθημερινή λειτουργία του μαγαζιού βοηθώντας κυρίως στις δημόσιες σχέσεις. Οι τέσσερις νεαροί μέτοχοι του μπαρ ευελπιστούν ότι το μαγαζί τους πολύ σύντομα θα γίνει στέκι για τη νεολαία των νοτίων προαστίων, ενώ πιστεύουν ότι θα κερδίσουν πελάτες και από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως π.χ. το «Four Seasons» στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, καθώς έχουν φροντίσει να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Τι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος
Το απογοητευτικό ποσοστό που συγκέντρωσαν στις ευρωεκλογές οι ΑΝ.ΕΛ. (0,80%, 45.000 ψήφοι) δείχνει ότι ο πρώην κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα μάλλον σκοπεύει να ρίξει άγκυρα για ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να αποφορτιστεί από την προεκλογική και μετεκλογική ένταση. Να μαζέψει τις σκέψεις του προκειμένου να δει τι συνέβη, καθώς έπειτα από δύο ολόκληρες δεκαετίες και κάτι παραπάνω, αντί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πολιτικών εξελίξεων, πιθανόν να κάθεται πίσω από το τιμόνι του «Julestoo» οργώνοντας τους ψαρότοπους του Αιγαίου, αναζητώντας με το ψαροντούφεκό του φρέσκο ψάρι και νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες. Για τους περισσότερους Ελληνες αυτή η εικόνα φάνταζε ιδανική, όχι όμως για τον πρώην υπουργό Αμυνας, που δεν έχει μάθει να ζει εκτός πολιτικής και δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του μακριά από το βήμα της Βουλής.
Ωστόσο στην τρίωρη συνεδρίαση των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της εκτελεστικής επιτροπής των ΑΝΕΛ, το μεσημέρι της Δευτέρας, δεν ελήφθη τελικά καμία αποφαση. Οι συζητήσεις, αντίθετα, θα επαναληφθούν την ερχόμενη Κυριακή σε συνεδρίαση της εθνικής επιτροπής του κόμματος.
Δροσερές παρουσίες και πολύχρωμα κοκτέιλ στο μπαρ «Ananas Tiki Projects» στη Βουλιαγμένη
Παλαιοημερολογίτες, Ιεχωβάδες και στρατιωτικοί εγκατέλειψαν τους ΑΝ.ΕΛ.
Την ώρα που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πασχίζουν να αναλύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να κατανοήσουν τα αίτια της ήττας στο στρατόπεδο του άλλοτε κυβερνητικού εταίρου τους, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τα πράγματα φαίνεται να είναι πολύ πιο ξεκάθαρα ως προς το τι οδήγησε το κόμμα του κ. Καμμένου σε συντριβή, με ποσοστό χαμηλότερο ακόμη και από αυτό που συγκέντρωσε ο κ. Ηλίας Ψηνάκης.
Στην επικράτεια οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είχαν συγκεντρώσει τον Ιανουάριο του 2015 ποσοστό 4,7% και 293.000 ψήφους, ενώ στις επόμενες εκλογές του ίδιου χρόνου έχασαν μία ποσοστιαία μονάδα και πήραν 199.000 ψήφους. Στις ευρωεκλογές της περασμένης εβδομάδας ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε μόλις 0,8% και 45.150 ψήφους. Ηταν ένα αποτέλεσμα που προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις, τις οποίες όμως ο κ. Καμμένος επέμενε να καταγγέλλει σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής μάχης, απειλώντας μάλιστα τους δημοσκόπους με μηνύσεις. Σε έναν βαθμό είχε λόγους να το κάνει, καθώς στις εκλογές του 2015 όλες οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν εκτός Βουλής, και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο, για να διαψευστούν τελικά στην κάλπη.
Οι δημοσκόποι αναλύοντας το τελικό αποτέλεσμα είχαν διαπιστώσει τότε ότι ήταν δύσκολο να εντοπίσουν και να μετρήσουν την πραγματική δύναμη του κ. Καμμένου, καθώς αυτή προερχόταν από «ειδικά εκλογικά κοινά», τα οποία εμφανίζονται ιδιαίτερα εχθρικά ως προς τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, δεν συμμετέχουν σε έρευνες και έτσι είναι πολύ δύσκολο να μετρηθούν. Η ανάλυση που είχε γίνει για τον κ. Καμμένο έδειχνε ότι είναι ένα κόμμα χωρίς κανένα εκλογικό κάστρο, με τα ποσοστά του να κατανέμονται με πολύ μικρές διακυμάνσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ετσι, το μεγαλύτερο ποσοστό του δεν ξεπερνούσε το 5% (στη Σάμο) και το μικρότερο δεν έπεφτε κάτω από το 1,8% (στο Ιόνιο).
Η δύναμή του, λοιπόν, δεν πήγαζε από συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές που θα έκαναν την έρευνα εύκολη, αλλά από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Η πρώτη και μεγαλύτερη ομάδα που εκφραζόταν υπέρ του στην κάλπη ήταν οι παλαιοημερολογίτες. Ο ίδιος ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δηλώνει παλαιοημερολογίτης και υπέρμαχος των μοναχών της Μονής Εσφιγμένου, την οποία έχει επισκεφτεί αρκετές φορές. Πέρυσι μάλιστα παρέστη στον εορτασμό των Θεοφανίων των παλαιοημερολογιτών στο Αγιον Ορος. Οι άριστες σχέσεις του με τους μητροπολίτες των παλαιοημερολογιτών προσέφερε μέχρι πρόσφατα ένα πιστό θρησκευτικό σώμα ψηφοφόρων στον κ. Καμμένο, το οποίο κυμαίνεται σε 60.000-70.000 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα. Στην πορεία της διακυβέρνησης, όμως, αυτή η στενή σχέση διαταράχθηκε για τρεις λόγους.
Ο πρώτος και βασικότερος είναι η στροφή του κ. Καμμένου στους Αμερικανούς όσο βρισκόταν στο υπουργείο Αμυνας, την ώρα που ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος διατυμπάνιζε τις σχέσεις του με τους παλαιοημερολογίτες Ρώσους και τον «σωτήρα Πούτιν». Ο δεύτερος λόγος είναι η απόρριψη του αιτήματος των παλαιοημερολογιτών να μην αποκτήσουν ΑΜΚΑ για θρησκευτικούς λόγους. Το θέμα ήρθε πράγματι από τους Ανεξάρτητους Ελληνες στη Βουλή, απερρίφθη όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να μπει καν σε ψηφοφορία. Ο τρίτος λόγος είναι η βαριά καταδίκη του ηγουμένου και άλλων μοναχών της Μονής Εσφιγμένου στο δικαστήριο για τα επεισόδια έξω από τη μονή, όταν οι ίδιοι λένε ότι είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα επιλυθεί από την κυβέρνηση.
Πέραν των παλαιοημερολογιτών που εγκατέλειψαν μαζικά και στρατευμένα τον κ. Καμμένο, τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχασαν και την ψήφο μιας άλλης σημαντικής αριθμητικά παραθρησκευτικής ομάδας, αυτής των μαρτύρων του Ιεχωβά. Οι συγκεκριμένοι είχαν συνταχθεί με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θεωρώντας πλεονέκτημα την απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Λόγω θρησκευτικών και άλλων πεποιθήσεων, όμως, οι ψήφοι τους δεν κατευθύνθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προς τον κυβερνητικό του εταίρο. Το αίτημά τους για μεσολάβηση στην πώληση ακινήτου τους στο Μαρούσι δεν βρήκε ανταπόκριση και η αποχώρησή τους στην κάλπη ήταν μαζική.
Αλλη ομάδα στην οποία είχε σημαντικά ερείσματα ο κ. Καμμένος ήταν οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί. Εκεί τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα, καθώς οι υποσχέσεις για πλήρη αποκατάσταση των συντάξεών τους στα προ μνημονίου επίπεδα δεν έγιναν ποτέ πράξη, όπως δεν έγιναν πράξη και μια σειρά αιτημάτων τους, π.χ. η μη χρήση των στρατιωτικών νοσοκομείων από πολίτες. Και αυτό το κοινό, με δεδομένη την πτώση της Χρυσής Αυγής, εκτιμάται ότι μετακινήθηκε προς το κόμμα του κ. Βελόπουλου.
Μια τρίτη πληθυσμιακή ομάδα στην οποία εμφάνιζε σημαντική επιρροή ο κ. Καμμένος ήταν δημόσιοι υπάλληλοι δεξιών καταβολών, που από τη μια ήθελαν να προστατεύσουν τα κεκτημένα τους από τα μνημόνια, από την άλλη όμως δεν ήθελαν να ψηφίσουν ένα αριστερό κόμμα.
Στην ανάλυση που κάνουν οι ίδιοι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες αναφέρονται και σε μια τέταρτη κατηγορία ψηφοφόρων που χάθηκαν επειδή το ίδιο το κόμμα έχασε το αφήγημα και τη στόχευσή τους.