Ποντάροντας στην “υπέροχη” κατάσταση της μεγάλης αναταραχής που έχει φέρει η Συμφωνία των Πρεσπών στα κόμματα της αντιπολίτευσης πορεύεται η κυβέρνηση “ΣΥΡΙΖΑ και οι έξι πρόθυμοι” στο δρόμο προς τις κάλπες. Η νέα στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου, δηλαδή να μεταπηδήσει από τις σκέψεις για fast track κοινοβουλευτική διαδικασία της κύρωσης του Μακεδονικού στο σχέδιο “άπλωμα του κοινοβουλευτικού χρόνου”, μόνο τυχαία δεν είναι, εφόσον πέρασε το πρώτο κάβο και εξασφάλισε τη ψήφο εμπιστοσύνης.
Μέχρι σήμερα, ο χρόνος ψήφισης της Συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, δεν έχει διευκρινιστεί, με τις, μέχρι τώρα, πληροφορίες, να αναφέρουν πως θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη μεταφέρουν στο protothema.gr το μήνυμα της κυβέρνησης “δεν βιαζόμαστε”, που συνομολογεί και η χθεσινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου: η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε χρειάζεται να αγχώνονται, καθώς ( σ.σ η συζήτηση) θα είναι εξαντλητική για να ακουστεί και η τελευταία άποψη όλων των βουλευτών. Επίσης, από το πρωθυπουργικό γραφείο διαμηνύουν “δεν πρόκειται να επιλέξουμε διαδικασίες fast track, για τη συζήτηση και την κύρωσή της. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προωθήσουμε μια κρίσιμη για το αύριο της Ελλάδας και τη σταθερότητα στην περιοχή συμφωνία, κρυπτόμενοι. Αντίθετα, πρόθεσή μας είναι να ενημερωθεί και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης για όλες τις πτυχές της, ούτως ώστε με νηφαλιότητα να μπορεί να κρίνει αν αυτή είναι υπέρ ή κατά των εθνικών μας συμφερόντων”.
Η εξαέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για τη στήριξη της κυβέρνησης Τσίπρα, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, δίνει τον “αέρα” στο Μέγαρο Μαξίμου να πιστευει πως διαθέτει τα καύσιμα για να πορευτεί για κάποιους μήνες (βασικό σενάριο μέχρι τις ευρωεκλογές Μαΐου) , ακόμα και με αυτόν τον προβληματικό σχηματισμό, έως ότου υλοποιήσει τους βασικούς στόχους, που δεν είναι άλλοι από το επικοινωνιακό ντελίριο νομοσχεδίων υπερ της “κοινωνίας” που θα θολώσουν ακόμα περισσότερο το εκλογικό σώμα στο δρόμο προς τις κάλπες και να τοποθετήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, εν ευθέτω χρόνω, μία… ανάμνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά και την “πολυπόθητη” λήξη της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο, συνεδριάζει στις 10.30, το πρωί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το πρωθυπουργό.
Μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του Ποταμιού, η κυβέρνηση φέρεται να συγκεντρώνει πέραν των 145 ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη από την Έλενα Κουντουρά, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, την Κατερίνα Παπακώστα, τον Σπύρο Δανέλλη, των δύο από το Ποτάμι, ενώ ερωτηματικό είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος που ανήκει στο ΚΙΝΑΛ.
Δημιουργία πολωτικού κλίματος
Από την Ηρώδου Αττικού , αλλα και από το κομματικό στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ πατάνε στο αφήγημα πως το ποσοστό όσων διαφωνούσαν με το Μακεδονικό μειώνεται στο χρόνο και όσοι παραμένουν αντίθετοι δεν αποτελούν εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε όλοι εν δυνάμει ψηφοφόροι της ΝΔ. Επιθυμούν, λοιπον, να παίξουν στις καθυστερήσεις κερδίζοντας τους “αναποφάσιστους”, ποντάροντας στη δημιουργία πολωτικού κλίματος, προκαλώντας, με κάθε τρόπο, το μοναδικό, για τον ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικό “αντίπαλο” Κυριάκο Μητσοτάκη, με την προσδοκία να βάλει “αυτογκόλ”. “Εγώ έχω επιχειρήματα, εσείς όχι. Εμείς έχουμε τη δύναμη των επιχειρημάτων μας, εσείς τη δύναμη του λαϊκισμού. Να συγκρίνουμε τα επιχειρήματα με τα συνθήματα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έρθει σε τηλεοπτική αναμέτρηση μαζί μου”, είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης.
Από την κυβέρνηση εκτιμούν πως οι εκλογές θα παίξουν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καθότι ο μεσαίος χώρος έχει αλωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, αποδυναμώνοντας το ΚΙΝΑΛ, που, όπως λένε, ταυτίζεται με την ΝΔ, ενώ την ίδια ώρα έχουν διαλύσει τρία κόμμα (Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι, ΑΝΕΛ). Μπορεί το μεγάλου ατού του Αλέξη Τσίπρα, όπως λέει ο ίδιος, να είναι η οικονομία, όπως από το κόμμα εκτιμούν πως το μεγάλου ατού του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Εξ ου και η εμμονή για ντιμπέιτ επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία εκφράστηκε και επισήμως, με πρόταση του Μαξίμου στην αξιωματική αντιπολίτευση για διακαναλική μονομαχία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
«Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά το βάζει στα πόδια. Φοβάται την τετ-α-τετ αντιπαράθεση σε debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί πολύ απλά δεν του έχει μείνει κανένα επιχείρημα» αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Και συνεχίζοντας, επισημαίνει: «Η χθεσινή ρηματική διακοίνωση, που διευκρινίζει ότι ο όρος εθνικότητα αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια, ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα και ότι η γλώσσα της γείτονος ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών, έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη, που ούτως ή άλλως είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας». «Κατανοούμε γιατί κρύβεται. Ωστόσο, ας μην αναζητά δικαιολογίες στην προκήρυξη εκλογών, γιατί θα χρειαστεί να κρύβεται για πολύ καιρό ακόμα. Τα debates των εκλογών θα γίνουν στην ώρα τους, τον Οκτώβριο του 2019» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση-απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στην πρόταση του πρωθυπουργικού επιτελείου για ντιμπέιτ. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εδω και τώρα εκλογές. «Αν θέλει ντιμπέιτ, ας προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές, αλλιώς ας το κάνει με τον Καμμένο» ανέφερε συγκεκριμένα η Πειραιώς, απαντώντας σε όσα είπε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η ΝΔ τονίζει: «Οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας συζητιούνται και κυρώνονται στη Βουλή. Και στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν όλα τα κόμματα και όλοι οι Έλληνες βουλευτές, οι οποίοι και αναλαμβάνουν τις ιστορικές ευθύνες τους. Πόσο μάλλον για μια τόσο σημαντική συμφωνία, όπως αυτή της διευθέτησης του Σκοπιανού ζητήματος».
Κυβερνητικά στελέχη, απαντούσαν χθες το βράδυ: Μπορεί να άργησαν 24 ώρες τα λαγωνικά της ΝΔ αλλά το ανακάλυψαν το νέο επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Αφού κατέρρευσε το παραμύθι περί εκχώρησης γλώσσας και εθνότητας, θα αρχίσει τώρα νέο τροπάρι ότι δήθεν εκχωρούμε λαό… Μπορεί στα επιχειρήματα να μην τα πηγαίνει και πολύ καλά η ΝΔ, αλλά από φαντασία σκίζει.
Πηγή: protothema.gr