search icon

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Ολοταχώς προς το ΝΑΤΟ τα Σκόπια – Νέες αναρτήσεις Ζάεφ για «Μακεδονία»

Αναμένεται το πρωτόκολλο προσχώρησης εντός των ημερών - Προσκαλούνται στις συνόδους οι υπουργοί 

Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρά η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, εντός των επομένων ημερών, θα υπογραφεί το πρωτόκολλο προσχώρησης.

«Η ημερομηνία υπογραφής αυτού θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Το πρωτόκολλο θα υπογραφεί από τους 29 Συμμάχους, πιθανότατα στο επίπεδο των πρεσβευτών στην έδρα του ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια έχουν προσκληθεί να παρίστανται κατά την υπογραφή. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, τα Σκόπια μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένοι. Στη συνέχεια, η διαδικασία προσχώρησης μεταβαίνει στις πρωτεύουσες των 29 Συμμάχων, όπου το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο που απαιτείται για τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης στις πρωτεύουσες των Συμμάχων», δήλωσε αξιωματούχος του οργανισμού.

Γεγονός πάντως παραμένει ότι πλέον η γείτονα χώρα έχει μία θέση στο τραπέζι. Για του λόγου το αληθές, η υπουργός Άμυνας της πΓΔΜ Ράντμιλα Σεκερίνσκα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 13 και 14 Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ θα παραβρεθεί στην σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο. Οι συμμετοχές αυτές, όμως, ακόμα θα είναι χωρίς δικαίωμα ψήφου. Για αυτό πρέπει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ να κυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

Από την άλλη, υπάρχει μία προκαθορισμένη «σαφή πορεία» και για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιανσιτς, «οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να ενδυναμωθούν».

Με τούτα και με κείνα, ο Ζόραν Ζάεφ δεν έχει σταματήσει να πανηγυρίζει- και δικαίως- από την Παρασκευή το μεσημέρι που η ελληνική Βουλή κύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών. Η χώρα του βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επίτευξη των δύο μεγάλων στόχων της. Και μάλιστα, έχοντας στο τιμόνι έναν πολιτικό που ήρθε από το πουθενά χωρίς να γεμίζει το μάτι κανενός, σε σχέση με τους προκατόχους του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, εκμεταλλευόμενος το ευνοϊκό κλίμα. Πηγές από τα Σκόπια, μάλιστα, επιμένουν ότι οι πρόωρες εκλογές ενδέχεται να πραγματοποιηθούν μαζί με τις προεδρικές τον Απρίλιο.

Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς και το Νόμπελ, μετά την επιστολή, την οποία και απέστειλε η Τυνήσια κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, προτείνοντας ως υποψηφίους τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Παρ’ όλα αυτά, οι αντιδράσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζονται στο εσωτερικό της χώρας. Φίλαθλοι σε ποδοσφαιρικούς αγώνες σηκώνουν πανό, ενώ πολλά σχολεία τελούν υπό κατάληψη. Ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του πάντως σε κεντρικό ξενοδοχείο σημείωσε ότι η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών «απέδειξε στην πράξη ότι υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις και δυνάμεις που τολμούν και δεν δειλιάζουν μπροστά στο πολιτικό κόστος να υπερασπιστούν αξίες».

Άλλη άποψη έχει η έγκυρη αμερικάνικη ιστοσελίδα Politico. «Ο Τσίπρας “ξεπληρώνει” τους Ευρωπαίους για το 2015», γράφει. Ο συντάκτης της στήλης Brussels Playbook περιγράφοντας τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το Σκοπιανό, σημειώνει πως δεν ήταν λίγες οι επισκέψεις ξένων πρωθυπουργών αλλά και της Γερμανίδας καγκελαρίου για να πείσουν και τις δύο πλευρές για την αναγκαιότητα της συμφωνίας. Έφτασε η ευκαιρία για το «ξεπλήρωμα» σημειώνει το Politico, συμπληρώνοντας ότι παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αισιόδοξες για την επανεκλογή του Τσίπρα στις εθνικές εκλογές ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει να έχει εξασφαλίσει μια καλή θέση στα βιβλία της ιστορίας. «Καθόλου μικρό κατόρθωμα, ειδικά για έναν πολιτικό που δυσκολεύτηκε να γίνει πρωθυπουργός» λέει χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έκανε μία ακόμα τηλεοπτική εμφάνιση σε ρόλο «αρχιτέκτονα της Συμφωνίας». Ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε πως όταν ζήτησε συνταγματικές αλλαγές ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ του είπε: «ρε Νίκο γιατί μου το κανείς αυτό, αυτά τα έχετε εγκαταλείψει 21 χρόνια τώρα». Αρνήθηκε ότι το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» είχε γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά. Για την ψηφοφορία στη Βουλή, ανέφερε ότι ήταν σίγουρος πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα περνούσε, και κατηγόρησε τα κόμματα που δεν την ψήφισαν ότι στην πραγματικότητα είναι ικανοποιημένα από αυτήν, και «πετροβολούσαν» την κυβέρνηση μόνο επειδή ήξεραν ότι θα περνούσε από τη Βουλή. Εξέφρασε εξάλλου τον σεβασμό του για τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη, που στήριξε τη συμφωνία παρά τις ισχυρές πιέσεις που, όπως σχολίασε, δέχθηκε για να υπαναχωρήσει.

Απτόητος ο Ζάεφ μιλά για «Μακεδονία»

Νέες αναρτήσεις στις οποίες επιμένει να μιλά για «Μακεδονία» έκανε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι δεν προτίθεται – παραβιάζοντας τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών – να σταματήσει ποτέ να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία», ο Ζάεφ έκανε δύο αναρτήσεις στο Twitter.

Στην τελευταία χρονικά αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν διαφωνίες με τους γείτονες, ήρθε η ώρα για ευημερία. Ας φέρουμε την Ευρώπη στη “Μακεδονία”».

 

Στην αμέσως προηγούμενη, δε, με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας σημειώνει ότι ο Λιθουανός ΥΠΕΞ «εξέφρασε την υποστήριξή του στην ένταξη της “Μακεδονίας” σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

 

Οι αναρτήσεις αυτές ήρθαν λίγη ώρα μετά την αποστολή του πρωτοκόλλου εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από τον γενικό γραμματέα της βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στους 29 μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών – μελών στις Βρυξέλλες.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version