Σφοδρή επίθεση στην Νέα Δημοκρατία και την «τριανδρία» της, όπως χαρακτηριστικά λέει, εξαπολύει η Όλγα Γεροβασίλη, μέσω της συνέντευξής της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Εκτιμά, έτσι, πως «το πάνε ένα βήμα παραπέρα. Δεν αρκούνται σε επίθεση προς την κυβέρνηση, (αλλά) αποκαλούν τους προστατευόμενους μάρτυρες ‘κουκουλοφόρους’. Κάνουν μήνυση στον πρωθυπουργό της χώρας και στους δικαστικούς λειτουργούς που τους ελέγχουν. Πρόκειται για μια απόπειρα τρομοκράτησης και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης που είναι και πρωτόγνωρη και επικίνδυνη».

Κατά την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, «αυτή η κατάπτωση είναι, φαίνεται, εγγενής στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ. Τελικά, οι αποκαλύψεις στο σκάνδαλο Novartis φέρνουν και την αποκάλυψη της αντίληψής τους για τους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας. Έτσι τους αντιλαμβάνονται όσοι νομίζουν ότι έχουν το κληρονομικό δικαίωμα της εξουσίας», αναφέρει επί λέξει.

Εξάλλου, «το σκάνδαλο Novartis έρχεται να επιβεβαιώνει αυτά που ξέραμε για τα έργα και τις ημέρες της διαπλοκής και της διαφθοράς στη χώρα μας», σημειώνει με έμφαση στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ/ΜΠΕ και, όπως αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής της στο Πρακτορείο, «το περίφημο ‘μαζί τα φάγαμε’ καταρρέει, μαζί με το πολιτικό προσωπικό που το υπηρέτησε για δεκαετίες». Και προσθέτει: «Έχουμε το καθήκον να εκφράσουμε τα ερωτήματα του κόσμου. Ζητώντας πολιτικές απαντήσεις και όχι παραληρήματα και άναρθρες κραυγές», ενώ διαβεβαιώνει ότι ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας για τους εμπλεκόμενους, όπως ισχύουν και όλοι οι κανόνες μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό, το «μομέντουμ» είναι ιδανικό, σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη. «Και αυτή τη συγκυρία εκμεταλλευόμαστε, όπως θα έκανε κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση, επιδεικνύοντας νηφαλιότητα, διαπραγματευτική ικανότητα και έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων (…) Χωρίς μια οριστική λύση στο ονοματολογικό –με μια κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων– θα γίνει αυτό που φοβούνται όλοι όσοι βγήκαν στα συλλαλητήρια», υποστηρίζει και καλεί τους πολίτες να μην παρασύρονται «από την άλλοτε κεντροδεξιά ΝΔ και τον κατ’ όνομα ‘φιλελεύθερο’ προέδρό της, που βρίσκεται ακόμα υπό την επιτροπεία της ακροδεξιάς του πτέρυγας».

Ερωτηθείσα από το Πρακτορείο για τη συγκυρία, η υπουργός απαντά: «Σήμερα έχουμε ανοίξει τον κύκλο της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Βάζουμε τις βάσεις για την επόμενη μέρα. Και το κάνουμε με τρόπο ώστε να μην ξαναγυρίσουμε στο 2009. Θωρακίζουμε τους θεσμούς και την οικονομία, διασφαλίζοντας ότι δεν θα ξαναβρεθούμε ποτέ όμηροι της διαπλοκής και της χρεοκοπίας».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Ξεκινώντας από το θέμα των ημερών, την πολύκροτη υπόθεση της Novartis, και με δεδομένο ότι είμαστε στο «παρά ένα» της συζήτησης στη Βουλή, ποια εικόνα έχετε εσείς σχηματίσει, κυρία υπουργέ, για τις ευθύνες των εμπλεκόμενων πρώην πρωθυπουργών και υπουργών;

Απ.: Έχουμε να κάνουμε με άλλο ένα μεγάλο σκάνδαλο, διεθνών διαστάσεων όπως αυτό της Siemens. Δεν είναι «υπόθεση» Novartis, είναι σκάνδαλο Novartis. Σκάνδαλο που μερικοί το λένε «σκευωρία». Και που επιβεβαιώνει αυτά που ξέραμε για τα έργα και τις ημέρες της διαπλοκής και της διαφθοράς στη χώρα μας. Μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως το τι έχει συμβεί, ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας για όλους όσοι αναφέρονται στις έρευνες, πολιτικά και μη πρόσωπα. Και, ασφαλώς, ισχύουν όλοι οι κανόνες μιας ευνομούμενης πολιτείας, όπου η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, όπως επιτάσσει ο θεσμικός της ρόλος. Και όπως δεν θέλουν, θα συμπλήρωνα, κάποιοι που σήμερα προσπαθούν να της ασκήσουν πίεση.

Εμείς δεν θα μείνουμε άφωνοι μπροστά στις αποκαλύψεις. Έχουμε την υποχρέωση να θυμηθούμε τι συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όπως και έχουμε το καθήκον να εκφράσουμε τα ερωτήματα του κόσμου. Ζητώντας πολιτικές απαντήσεις και όχι παραληρήματα και άναρθρες κραυγές. Και, κυρίως, έχουμε υποχρέωση να επαναλάβουμε τη θέση μας απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς και όσους τα άφησαν να διαιωνίζονται. Το περίφημο «μαζί τα φάγαμε» καταρρέει μαζί με το πολιτικό προσωπικό που το υπηρέτησε για δεκαετίες –πριν από τα μνημόνια, με έπαρση και αλαζονεία, και μετά τα μνημόνια, με βία και αυταρχισμό.

Ερ.: Η Νέα Δημοκρατία ωστόσο, κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι σπιλώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, ότι ρίχνει «λάσπη» στον ανεμιστήρα. Τι απαντάτε;

Απ.: Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, λέει ο λαός μας. Η τριανδρία της ΝΔ και άλλες ομάδες προσπαθούν να θολώσουν τα «νερά». Σε λίγο θα μας κατηγορήσουν ότι ελέγχουμε και το FBI, απ’ όπου ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις.

Πότε, όμως, κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση για δήθεν «παρεμβάσεις» στη Δικαιοσύνη; Κάθε φορά που γίνονται αποκαλύψεις για σκάνδαλα επί των ημερών της, κάθε φορά που γίνονται αποκαλύψεις για τη διαπλοκή επί των ημερών της και κάθε φορά που επιχειρούμε ως κυβέρνηση, θεσμικά και πολιτικά, να βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά.

Αυτή τη φορά, όμως, το πάνε ένα βήμα παραπέρα. Δεν αρκούνται σε επίθεση προς την κυβέρνηση. Αποκαλούν τους προστατευόμενους μάρτυρες «κουκουλοφόρους». Κάνουν μήνυση στον πρωθυπουργό της χώρας. Κάνουν μήνυση στους δικαστικούς λειτουργούς που τους ελέγχουν. Πρόκειται για μια απόπειρα τρομοκράτησης και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης που είναι και πρωτόγνωρη και επικίνδυνη.

Αυτή η κατάπτωση είναι, φαίνεται, εγγενής στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ. Τελικά, οι αποκαλύψεις στο σκάνδαλο Novartis φέρνουν και την αποκάλυψη της αντίληψής τους για τους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας. Έτσι τους αντιλαμβάνονται όσοι νομίζουν ότι έχουν το κληρονομικό δικαίωμα της εξουσίας κι όσοι δεν ανέχονται να τους ελέγχουν και να τους αμφισβητούν. Πολιτεύονται σαν να τους χρωστάει ο λαός και η κοινωνία. Και όταν λαός τούς απορρίπτει αντιδρούν όπως τώρα. Με αυταρχισμό και «τζάμπα μαγκιές», για να χρησιμοποιήσω τη φράση ενός δικού τους ιστορικού στελέχους.

Ερ.: Σε ένα άλλο θέμα τώρα. Τι θα χάσει η Ελλάδα αν δεν υπάρξει συμφωνία με την ΠΓΔΜ; Γιατί τόσοι πολλοί συμπολίτες μας επιμένουν σε κάτι, που σε διεθνές επίπεδο τουλάχιστον, έχει χαθεί;

Απ.: Η κυβέρνηση ασκεί με σοβαρότητα την εξωτερική πολιτική της χώρας και ενισχύει διαρκώς τη διεθνή της θέση. Είμαστε δύναμη σταθερότητας και αξιοπιστίας στη νοτιανατολική Ευρώπη και αυτό αναγνωρίζεται στη διεθνή σκηνή. Ο πρωθυπουργός διατυπώνει με σαφήνεια και ειλικρίνεια τις θέσεις και τους στόχους της κυβέρνησης για τα εθνικά θέματα. Πράγμα που ομολογώ ότι έχουν κάνει και άλλοι στο παρελθόν στην ίδια κατεύθυνση, παρόλο που σήμερα υπαναχωρούν για ψηφοθηρικούς λόγους.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Γίνονται σημαντικές προσπάθειες και από τις δύο χώρες. Και, παρά τα όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης, το «μομέντουμ» είναι ιδανικό. Και αυτή τη συγκυρία εκμεταλλευόμαστε, όπως θα έκανε κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση, επιδεικνύοντας νηφαλιότητα, διαπραγματευτική ικανότητα κι έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Χωρίς μια οριστική λύση στο ονοματολογικό –με μια κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων– θα γίνει αυτό που φοβούνται όλοι όσοι βγήκαν στα συλλαλητήρια. Σήμερα, εκατό και πλέον χώρες έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία». Θέλουμε να παραμείνει έτσι αυτή η κατάσταση; Μάς ενδιαφέρει να λυθεί το ονοματολογικό, που είναι ο καταλύτης για όλο το πακέτο εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, ή θέλουμε να σέρνεται το θέμα για άλλα είκοσι χρόνια, όπως προτείνει ο κ. Μητσοτάκης; Αυτές είναι επιλογές όσων δεν ενδιαφέρονται να υπάρξει λύση, παρά τις κραυγές και τους αφορισμούς τους. Γιατί, το μόνο που τους νοιάζει είναι να φορτωθεί η κυβέρνηση μια ενδεχόμενη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις. Ας μην παρασύρεται ο κόσμος από την άλλοτε κεντροδεξιά ΝΔ και τον κατ’ όνομα «φιλελεύθερο» προέδρό της, που βρίσκεται ακόμα υπό την επιτροπεία της ακροδεξιάς του πτέρυγας.

Ερ.: Πώς θα περιγράφατε τη συγκυρία, κυρία Γεροβασίλη, έξι μήνες πριν από την έξοδο από τα μνημόνια; Είναι το «ποτήρι» μισοάδειο ή μισογεμάτο, όσον αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας αλλά και τα φιλολαϊκά μέτρα που ζητούν πολλοί;

Απ.: Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου η οικονομία ανακάμπτει και αποκαθίσταται η επενδυτική εμπιστοσύνη. Προωθούμε πολιτικές υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Όχι στα λόγια. Στην πράξη. Η ανεργία αποκλιμακώνεται, μπαίνουν κανόνες στο κράτος και η κοινωνία βρίσκει ξανά τα πατήματά της.

Για αυτούς τους λόγους, σήμερα έχουμε ανοίξει τον κύκλο της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Βάζουμε τις βάσεις για την επόμενη μέρα. Και το κάνουμε με τρόπο ώστε να μην ξαναγυρίσουμε στο 2009. Θωρακίζουμε τους θεσμούς και την οικονομία, διασφαλίζοντας ότι δεν θα ξαναβρεθούμε ποτέ όμηροι της διαπλοκής και της χρεοκοπίας. Βγαίνοντας από τα μνημόνια τον Αύγουστο θα είμαστε έτοιμοι να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας. Η ελληνική κοινωνία θα αποδείξει τις πραγματικές της δυνατότητες, στις οποίες εμείς πιστεύουμε. Αυτή η αμφίδρομη πίστη είναι που μας επέτρεψε, παρά τα εμπόδια, να πετύχουμε τον στόχο μας. Και θα δικαιωθούμε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ