Το σύνολο των θεσμικών ερευνητικών εργαλείων ενεργοποιείται υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τις δραστηριότητες του Μανώλη Πετσίτη, τις στενές του σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου και τις περίεργες διαδρομές χρήματος μέσω offshore εταιρειών.

Μετά τις έρευνες που έχει ξεκινήσει η Δικαιοσύνη και η Αρχή για την αντιμετώπιση του «μαύρου» χρήματος η πλειοψηφία της Βουλής αναγκάστηκε να αποδεχθεί το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας και να θέσει την όζουσα υπόθεση Πετσίτη υπό το «μικροσκόπιο» της επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας.

Η πρόεδρος της επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου παρά την αρχική απόπειρα να ταυτίσει τις αποκαλύψεις για τον ρόλο του περίφημου πλέον «Μανόλο» με fake news αποδέχθηκε με σχετική ευκολία το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κλήτευση της προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής για το «βρώμικο» χρήμα Αννας Ζαϊρη προκειμένου να ενημερώσει για την πορεία των ερευνών και κυρίως να απαντήσει για τις βαρύτατες καταγγελίες ανώτατου υπαλλήλου που υποστηρίζει ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω των «ενοχλητικών». Είναι δε αξιοσημείωτο πως η κυρία Χριστοδουλοπούλου διεύρυνε τον κατάλογο των υπο ακρόαση προσώπων χωρίς να το αιτηθεί η μειοψηφία βάζοντας στον σχετικό κατάλογο και το στέλεχος της ανεξάρτητης αρχής που διεξήγαγε τις έρευνες αλλά και τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΠΑ Θεόδωρο Κιτσάκη.

Την ώρα πάντως που η κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσιζε να ερευνήσει την υπόθεση, στο φως της δημοσιότητας ήλθαν νέα στοιχεία για τις σχέσεις του Μανώλη Πετσίτη με τους Κύπριους δικηγόρους με τις offshore που δείχνουν ότι ο «κουβαλητής της τσάντας του Νίκου Παππά» – όπως τον χαρακτήρισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου – ήταν φορολογικός εκπρόσωπός τους στις 23 Δεκεμβρίου 2014, πριν, δηλαδή, τις εκλογές του 2015.

Η αποκάλυψη αυτή εκθέτει τον Νίκο Παππά, στενός συνεργάτης του οποίου ήταν ο Μανώλης Πετσίτης, καθώς ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής την Τρίτη υποστήριξε ότι ο «Μανόλο» μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα στις αρχές του 2016. Ο Νίκος Παππάς, δηλαδή, υποστήριξε ότι ο Μανώλης Πετσίτης εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα αφού σταμάτησε τη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ τα έγγραφα που έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν ότι ο «Μανόλο» εργαζόταν παράλληλα και για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και για τους ιδιώτες δικηγόρους από την Κύπρο. Υπενθυμίζεται, δε, ότι ο Μανώλης Πετσίτης ήταν ένας από αυτούς που στοιχημάτιζαν με τον Αλέξη Τσίπρα για το αποτέλεσμα των εκλογών – ήταν, δηλαδή, στη στενή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – την ώρα που ταυτοχρόνως εκπροσωπούσε φορολογικά στην Ελλάδα τους Κύπριους δικηγόρους του Λαυρεντιάδη.

«Ο συγκεκριμένος άνθρωπος εργάστηκε από τις δεύτερες εκλογές του 2015, αρχές 2016 στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα σε εταιρείες με τις οποίες η κυβέρνηση είχε μπει σε τροχιά σύγκρουσης. Αυτή είναι η αλήθεια. Πέραν τούτου ουδέν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς στο ραδιόφωνο του news247.

Ωστόσο σύμφωνα με τα έγγραφα από τις ελληνικές φορολογικές αρχές που παρουσιάζει το newsbomb.gr δείχνουν ότι ο Μανώλης Πετσίτης έγινε φορολογικός εκπρόσωπος των δικηγόρων Σωτηράκη Παναγιώτου και Λάμπρου Πιερή, που ήταν και προβεβλημένο στέλεχος του ΑΚΕΛ, στις 23 Δεκεμβρίου 2014, 33 ημέρες, δηλαδή, πριν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές του 2015. Ξεκίνησε να συνεργάζεται με τους δικηγόρους του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, δηλαδή, λίγες εβδομάδες πριν «εγκατασταθεί στο Μαξίμου.

Στα έγγραφα φαίνεται, επίσης, ότι ο Μανώλης Πετσίτης δήλωσε το σπίτι του στην Καισαριανή ως την επαγγελματική τους έδρα.

Σημειώνεται ότι οι δύο δικηγόροι «τυγχάνουν» στελέχη της δικηγορικής φίρμας του Αρτέμη Αρτεμίου, με τον οποίο ο κ. Παππάς είχε μεταβεί το 2013 στη Βενεζουέλα για λόγους που δεν έχουν επαρκώς αποσαφηνιστεί, ενώ και οι τρεις – Παναγιώτου, Πιερής και Αρτεμίου συνεργάζονται με το ΑΚΕΛ.

Η αποκάλυψη αυτή καταρρίπτει την επιχείρηση «ψόφιος κοριός» από την κυβέρνηση για το πρόσωπο του Μανώλη Πετσίτη μετά και την αποκάλυψη από το Πρώτο ΘΕΜΑ ότι ο «Μανόλο του Παππά» ήταν στο Μαξίμου και το βράδυ του δημοψηφίσματος».

Την ιδια στιγμη ο πρώην διευθύνοντας σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος, επανέλαβε σε συνέντευξη του αυτό που είχε δηλώσει εξαρχής, όταν ηρθε στο φως η αμαρτωλή υπόθεση της ΔΕΠΑ, ότι ο Μανώλης Πετσίτης μπαινόβγαινε στα γραφεία της εταιρείας ως ο άνθρωπος του Μαξίμου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Σκάι, ο κύριος Κιτσάκος, ο Μανώλης Πετσίτης ήταν από το παρελθόν γνωστός στη ΔΕΠΑ, όπου και όταν την επισκεπτόταν, γινόταν δεκτός ως «ο κύριος Πετσίτης από το Μαξίμου». Ειδικότερα, ο Θεόδωρος Κιτσάκος, που διώκεται για απιστία, σχετικά με τα χρέη της λιπασματοβιομηχανίας Λαυρεντιάδη προς την ΔΕΠΑ, θυμάται τον Μανώλη Πετσίτη και στο Μέγαρο Μαξίμου. «Εγώ τον είδα στο Μαξίμου, τον έχω δει στο Μαξίμου. Δεν είναι ότι μιλάμε για ένα ιδεατό θέμα. Τώρα ο καθένας τι έκανε εκεί μέσα που αναφερόταν κλπ, λεπτομέρειες δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν ήταν δουλειά μου να το ψάξω», λέει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ίδια εκείνη την περίοδο ο παιδικός φίλος του Νίκου Παππά, λάμβανε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την λιπασματοβιομηχανία του κ. Λαυρεντιάδη, η οποία με τη σειρά της χρωστούσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΠΑ.

Αντιπερισπασμός

Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται να εντείνουν την αμηχανία της κυβέρνησης γεγονός που αποτυπώνεται και από τις αγχώδεις αντιδράσεις της. Είναι ενδεικτικό πως ως αντιπερισπασμό αντιπαρέβαλαν το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής βουλευτική τροπολογία που αφορά τον έλεγχο των πόθεν έσχες. Η τροπολογία που υπογράφεται από τους Παναγιώτα Κοζομπόλη και Σπύρο Λάππα κατατέθηκε στο παρά πέντε της ψηφοφορίας αιφνιδιάζοντας την αντιπολίτευση. Εκτός αυτού όμως η ρύθμιση φαίνεται να έχει και επι της ουσίας σοβαρά προβλήματα. Συγκεκριμένα με την πρώτη παράγραφο προβλέπει την άρση κάθε απορρήτου για πρόσωπα που υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Όμως η άρση του απορρήτου έχει ψηφιστεί από το 2003. Επίσης με στην δεύτερη παράγραφο προβλέπεται ότι εως τις 30- 9 – 2019 ο Πρόεδρος της Βουλής και οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης υποχρεούνται να ετοιμάσουν τον νέο πλαίσιο για τους σχετικούς ελέγχους. Όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση με την επίμαχη διάταξη εως το τέλος Σεπτεμβρίου οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές θα έχουν «δεμένα χέρια» καθώς θα περιμένουν τις νέες άνωθεν οδηγίες

Πηγή: protothema.gr