Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ μίλησε χθες στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Απαντώντας, μεταξύ άλλων, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη ως προς το πώς θα ονομάζεται ο λαός του μετά την ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν δίστασε να δηλώσει: «Είμαι Μακεδόνας». Πρόσθεσε πως «όταν η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».
Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή απάντησε στον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος χώρας: «Θα μιλήσω ελληνικά, καθώς είμαι από την Ελλάδα, με καταγωγή από την Μακεδονία. Και όπως καταλαβαίνετε θα απαιτούνται διαρκώς διευκρινήσεις για αυτά τα ζητήματα ταυτότητας που ανακύπτουν, από λάθη και παραλείψεις των νυν κυβερνήσεων μας, αλλά και από όσα πιθανόν θα αντιμετωπίσουμε ως προς τα μακεδονικά μας προϊόντα και την χρήση του όρου».
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης απευθυνόμενος στον Ντιμιτρόφ του διαμήνυσε πως «ευελπιστώ ότι στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα στη χώρα σας, η συμφωνία θα εγκριθεί από το λαό σας και η χώρα σας θα ονομάζεται στο εξής “Βόρεια Μακεδονία”, λύνοντας μια διαμάχη που ταλαιπώρησε τους λαούς μας για πολλές δεκαετίες».
Η απάντηση του Ντιμιτροφ περί «Μακεδόνα» δεν αποτελεί έκπληξη. Αξίζει κανείς να θυμηθεί ότι μόλις προ ολίγων ημερών ο Aμερικανικός Στρατός αναγκάσθηκε να αποσύρει μια είδηση που ανάρτησε για τις κοινές ασκήσεις που πραγματοποίησε με τους «Βορειομακεδόνες στρατιώτες». Η έκφραση αυτή προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων στην γειτονική χώρα. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι οι σλάβοι εκεί θεωρούν δεδομένο πως και εάν εγκριθεί η Συμφωνία και γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και μελλοντικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ίδιοι θα θεωρούν τον εαυτό τους «Μακεδόνες» όχι μόνο ως πολίτες της «Βόρειας Μακεδονίας», όπως προβλέπει η Συμφωνία, αλλά και ως εθνικό προσδιορισμό.
«Θα πρέπει να μπούμε στη δύσκολη διαδικασία να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας γιατί το θέλει ο γείτονάς μας» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και όπως είπε, η κυβέρνηση Ζάεφ θα το πράξει διότι οι δύο χώρες θα πρέπει να δεχθούν η μία την άλλη. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να αλλάξουν την ταυτότητα των λαών, η οποία, «είναι μία ιστορική διαδικασία ενηλικίωσης».
Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε γενικές γραμμές, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πολλές χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα του σε τομείς όπως αυτούς του κράτους δικαίου, της δημόσιας διοίκησης και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να «επενδύσει» στην διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Και βέβαια την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Ζάεφ να κερδίσει το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Έλμαρ Μπροκ δήλωσε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι όλες οι δυνάμεις της ΠΓΔΜ θα πρέπει να στηρίξουν αυτή τη λύση. «Είναι μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να προσπεράσετε», ανέφερε ο Γερμανός ευρωβουλευτής, απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ.
Την ίδια στιγμή, τη βεβαιότητά του ότι το ποσοστό των πολιτών που θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών θα είναι μεγάλο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, κατά την έναρξη της πολτικής καμπάνιας που θα οδηγήσει στις κάλπες για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. «Ξέρω και κατανοώ τις ενστάσεις τους για τη συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά σας διαβεβαιώ για άλλη μια φορά, ότι αν αφήσουμε το χρόνο να περάσει, κανείς δεν εγγυάται ότι θα επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία. Η συμφωνία είναι δίκαιη και εγγυάται την ευρωπαϊκή μας πορεία», είπε ο Ζόραν Ζάεφ.
Εν τω μεταξύ εντύπωση προκαλεί στα Σκόπια, η είδηση ότι ο πρόεδρος Γκεόργκι Ιβανόφ δεν θα βρεθεί στην κάλπη του δημοψηφίσματος για να ταχθεί υπέρ ή κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς εκείνο το διάστημα θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Πηγή: protothema.gr