Αυτή την περίοδο τα Σκόπια και η Αθήνα βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής του διεθνούς παράγοντα, καθώς το δημοψήφισμα που θα κρίνει την συμφωνία των Πρεσπών είναι προ των πυλών. Ο Ζόραν Ζάεφ υποδέχεται πλήθος προσωπικοτήτων που επιθυμούν με τη φυσική τους παρουσία να πριμοδοτήσουν την επικράτηση του “ναι” και σε επόμενη φάση την συνταγματική αναθεώρηση.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ βρίσκεται από χθες το βράδυ στα Σκόπια, όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, με τον οποίο θα παραχωρήσουν σήμερα και κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Στόλτενμπεργκ θα συνομιλήσει και με τον υπουργό Άμυνας, αλλά και τον πρόεδρο Ιβάνοφ, του οποίου την αντίθεση ελπίζει να αμβλύνει. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή του σε μόλις έξι μήνες. Για λόγους ισορροπιών, όμως, θα περάσει και από την Αθήνα, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σήμερα στην Αθήνα πραγματοποεί επίσημη επίσκεψη και ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Υβ Λε Ντριάν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα γίνει δεκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό και θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Παρ’ ότι το Σκοπιανό δεν είναι η προτεραιότητά του αναμένεται να χαιρετήσει τη σύναψη «μιας ιστορικής συμφωνίας, τον Ιούνιο, μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων πάνω στο θέμα της ονομασίας και θα κάνει έκκληση για την σύντομη κύρωσή της».
Δεν χωράει αμφιβολία πως το κύμα επισκέψεων δυτικών αξιωματούχων στα Σκόπια (η Γερμανίδα καγκελάριος φτάνει την Παρασκευή) ενισχύει το ηγετικό προφίλ του σκοπιανού πρωθυπουργού. Συγχρόνως επιχειρεί να δελεάσει πολιτικά τους πολίτες της ΠΓΔΜ, δίνοντάς τους μία πρόγευση του τί σημαίνει να μπαίνει κανείς στο κλαμπ των εκλεκτών: του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για μία ευπαθή βαλκανική χώρα, οι πολίτες της οποίας έχουν γαλουχηθεί με αυτό το όνειρο, καμία φιλοφρόνηση και καμία σημαίνουσα πολιτική βίζιτα δεν πέφτει στο κενό. Ο Μάθιου Νίμιτς, αν και δεν θα παραστεί ως φυσική παρουσία, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει. Με μία ξεκάθαρη παρέμβαση διαμηνύει ότι αν οι πολίτες γυρίσουν την πλάτη τους στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, θα κάνουν 25 χρόνια ακόμα έως ότου να υπάρξει νέα ευκαιρία για επίλυση του ονοματολογικού. Ο Αμερικάνος διπλωμάτης πετάει και ένα ξεροκόμματο στην Αθήνα, υποστηρίζοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι «δίκαιη και έντιμη», καθώς ικανοποιεί τα κύρια συμφέρονται και των δύο πλευρών.
Την ίδια στιγμή πάντως δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων. Ο αρχηγός του κεντροαριστερού βουλγαρικού κόμματος ABV (διάσπαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος) απαιτεί από τα Σκόπια να αναγνωρίσουν την ιστορική αλήθεια σε σχέση με τη Βουλγαρία, δηλαδή ότι οι σλαβόφωνοι Σκοπιανοί είναι Βούλγαροι και να πάψει η ΠΓΔΜ να σφετερίζεται τη βουλγαρική ιστορία. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ υπενθύμισε ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ παρέλειψε να αναφέρει τους Βούλγαρους, όταν αναφέρθηκε στους συμμετέχοντες στην Εξέγερση του Ίλιντεν και της Μεταμόρφωσης και ότι το προτεινόμενο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» είναι στην ουσία ίδιο με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και αποτελεί μέρος των προσπαθειών για τη δημιουργία «μακεδονικής» ταυτότητας. «Η θέση μας είναι ότι η Εξέγερση του Ίλιντεν και της Μεταμόρφωσης ήταν στην ουσία βουλγαρική και ως προς αυτό υπάρχουν εκατοντάδες ιστορικά έγγραφα» επεσήμανε ο Παρβάνοφ.
Πάντως, ενόψει του δημοψηφίσματος φαίνεται να υπάρχει και άλλο έντονο παρασκήνιο. «Καλά πληροφορημένες πηγές κοντά στην Ιερά Σύνοδο της ‘Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας’ ισχυρίζονται ότι οι μητροπολίτες και ο Αρχιεπίσκοπος Στέφαν, έλαβαν υπόσχεση από ορισμένες εκκλησιαστικές δομές, ότι μια διαδικασία αναγνώρισης της ‘Μακεδονικής Εκκλησίας’ θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν από το δημοψήφισμα», αναφέρει δημοσίευμα στα Σκόπια. Η συγκεκριμένη πληροφορία συνδέει την αναγνώριση αυτή με τη σιωπή της Εκκλησίας και των επισκόπων κατά την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα. Να θυμίσουμε πως υπήρξαν κάποιες γκρίνιες.
πηγή: protothema.gr