Την πεποίθησή του ότι το δημοσιονομικό κενό που εξακολουθούν να εντοπίζουν οι θεσμοί στον προϋπολογισμό του 2020 θα κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες εξέφρασε ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Τόνισε, όμως, ότι οι θεσμοί δεν θα υποδείξουν μέτρα για την κάλυψη του κενού γιατί η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα, ενώ τάχθηκε εκ νέου υπέρ της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2020.
Οι δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί έγιναν λίγα 24ωρα προτού η κυβέρνηση καταθέσει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή (την προσεχή Δευτέρα) και στην Κομισιόν (στις 15 Οκτωβρίου). Μολονότι ο Επίτροπος αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένο νούμερο για την απόσταση που χωρίζει τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης από εκείνες των θεσμών, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η απόκλιση έχει περιοριστεί στα 500 εκατ. ευρώ με τάση περαιτέρω μείωσης.
«Διαβάζω καθημερινά ελληνικό Τύπο, βλέπω νούμερα, αλλά δεν έχουν σημασία κατά τη γνώμη μου, γιατί τα νούμερα αλλάζουν κάθε μέρα. Είμαστε σε διαδικασία συζήτησης. Το σημερινό μέγεθος θα είναι μικρότερο από το χθεσινό και μεγαλύτερο από το αυριανό. Χθες ήταν Χ, αλλά σήμερα είναι Χ/2. Σημασία έχουν μόνο τα νούμερα που θα γράφει το προσχέδιο που θα σταλεί 15 Οκτωβρίου», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος. Σημείωσε ακόμα ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί φέτος και ότι για το 2020 «ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή μας στη Νέα Υόρκη έχει δεσμευθεί ότι το 3,5% του ΑΕΠ θα τηρηθεί και πάλι. Είναι σημαντικό, γιατί είναι θέμα αξιοπιστίας και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων».
Πάντως, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα συνεχιστούν και μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, κατά την πάγια τακτική που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Ερωτηθείς πώς συνιστά να κλείσει το κενό, ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε: «Δεν θα πω τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, γιατί η Ελλάδα δεν είναι πια σε πρόγραμμα, δεν υπάρχει 4ο πρόγραμμα. Έχουμε κοινούς κανόνες και στόχους γιατί είμαστε ευρωζώνη, αλλά έχουμε ελευθερία μέσων». Επισήμανε ακόμα ότι προτεραιότητα για τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να είναι η κατάθεση ενός αξιόπιστου προϋπολογισμού και εν συνεχεία μια θετική 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, ώστε το Eurogroup, βασιζόμενο σε αυτή, να εγκρίνει την εκταμίευση των κερδών των ελληνικών ομολόγων (ANFAs, SMPs). Όσον αφορά στη χρήση των κερδών για επενδύσεις, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο και ότι οι αποφάσεις εναπόκεινται στο Eurogroup.
Ο Επίτροπος Οικονομικών επανέλαβε τη θέση του υπέρ της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά μετά το 2020, λέγοντας: «Ούτε η Επιτροπή ούτε εγώ πιστεύαμε ποτέ ότι ο στόχος θα πρέπει να παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ για πάντα. Πρέπει να βρούμε τρόπο τρόπους, για να εξέλθει από τη δέσμευση αυτή η χώρα, γιατί αλλιώς πλήττεται η ανάπτυξη. Πρέπει να φθάσουμε προοδευτικά σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί».
Σε ερώτηση του ΝΜ εάν ένας άλλος τρόπος, εκτός από την ανάπτυξη, για να χαλαρώσει η δημοσιονομική προσπάθεια θα μπορούσε να είναι ο ειδικός λογαριασμός (escrow account) που είχε ανακοινώσει τον Μάιο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εάν υπήρχε τότε σχετική συζήτηση και συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, ο κ. Μοσκοβισί έδωσε μια απάντηση που έβγαλε από το τραπέζι κάθε συζήτηση για το θέμα. Όπως είπε, «είναι γνωστές οι σχέσεις οι καλές που έχω με τον Αλέξη Τσίπρα και θα τον συναντήσουμε σε λίγο, αλλά σήμερα δεν είναι κυβέρνηση. Η καλύτερη λύση είναι αυτό που λέει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ: να αυξηθεί η ανάπτυξη ώστε να χρειάζεται λιγότερη προσπάθεια το επόμενο διάστημα για επίτευξη του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα».
Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται «σε καινούργια φάση, σε φάση επιστροφής στην κανονικότητα» και «τα Μνημόνια είναι πίσω μας» και υπογράμμισε ότι επικρατεί κλίμα συνεννόησης με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, «έλαβε τα ορθά μέτρα για την ανάπτυξη».
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομικών συναντάται σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και τον τέως υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Χθες ο κ. Μοσκοβισί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.