Υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού ανάλογα με την ανάπτυξη και κατά των άσκοπων προσλήψεων στο Δημόσιο τάχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφοντας το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι αντανάκλαση της καλής πορείας της οικονομίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο STAR. «Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε έναν χρόνο, εάν η οικονομία αυξηθεί με 4%, ο κατώτατος μισθός μπορεί να αυξηθεί κατά 8% και να πάει ήδη στα 700 ευρώ. Αυτό είναι μια σημαντική πρόοδος και αν ακολουθήσουμε την πορεία αυτή, θα μπορούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα εντός μιας διετίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα τόνισε ότι σκοπός της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι να επαναφέρει τα πολυτεκνικά επιδόματα στα επίπεδα του 2010 «εφόσον έχουμε τη δημοσιονομική άνεση».

Επανέλαβε ότι τον Σεπτέμβριο «θα έχουμε νέο φορολογικό» προκειμένου η μείωση της φορολογίας να αποτυπωθεί με το σχετικό νομοσχέδιο. « Άρα, η πρώτη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του φόρου στα μερίσματα, η πρώτη δόση της μείωσης του φόρου των επιχειρήσεων θα αποτυπωθούν στον Προϋπολογισμό του 2020» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Όσον αφορά τις προσλήψεις υπογράμμισε ότι θα γίνουν «όπου έχουμε ανάγκη, ξεκινώντας από το νοσηλευτικό προσωπικό, την Παιδεία και την ειδική αγωγή και 1.500 αστυνομικούς για να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς οι πολίτες».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «δεν θα ανεχθώ άσκοπες προσλήψεις, ούτε συμβασιούχων. Δεν θα απολυθεί κανείς δημόσιος υπάλληλος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα προσλαμβάνουμε άκριτα σε ένα κρεσέντο ρουσφετιών όπως αυτό που είδαμε πρόσφατα. Θα προσλαμβάνουμε προσωπικό εκεί που υπάρχει ανάγκη».

Εξήγγειλε άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% προσθέτοντας ότι θα εξεταστεί και η δυνατότητα στήριξης των αγροτών μεταφέροντας στον χαμηλό συντελεστή εφόδια. Απότερος στόχος, είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι στην 4ετια να καταλήξουμε σε δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11% και την κατάργηση του τέλους επιδητεύματος και αργότερα της εισφοράς αλληλεγγύης.

Χαρακτήρισε, επίσης, σημαντικό το «να ενισχύσουμε τους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους» προσθέτοντας ότι η προοπτική είναι να διατηρηθεί η έκτακτη στήριξη που δόθηκε στους συνταξιούχους. «Δεν θα υπάρχει καμία περαιτέρω μείωση στις συντάξεις και το επίδομα, η έκτακτη στήριξη που δόθηκε φέτος πρόθεσή μας είναι να το διατηρήσουμε και του χρόνου και να είναι μια τακτική έκτακτη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων» είπε ο κ. πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «συμφωνία αλήθειας» με τις επιχειρήσεις εξηγώντας ότι αφορά στο εξής: «Θα μειώσω τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, όλων των επιχειρήσεων, διότι έχω κουραστεί ν’ ακούω ότι “όλα αυτά που κάνουμε είναι”, λέει, “για τους λίγους”. Μα αν μειωθεί ο φόρος στις επιχειρήσεις απ’ το 28% στο 24% και τελικά στο 20% σε μία διετία, αυτό δεν αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφορά κάθε μικρομεσαία επιχείρηση. Και εάν μειώσουμε το φόρο στα μερίσματα από το 10% στο 5%, να πω σε αυτούς οι οποίοι μάλλον δεν αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί η αγορά ότι πάρα πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι ταυτόχρονα είναι και εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τους, πληρώνονται από μερίσματα των επιχειρήσεων. Άρα αυτή η πολιτική αφορά συνολικά την επιχειρηματικότητα. Μειώνουμε φόρους, απλοποιούμε το κανονιστικό πλαίσιο, μειώνουμε τα διοικητικά βάρη, βοηθάμε τις επιχειρήσεις με τη ρευστότητά τους.

Τι περιμένω με τη σειρά μου από τις επιχειρήσεις; Πρώτον, να επενδύουν στη χώρα, να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση η οποία γνωρίζουμε ότι είναι ολίγον χαλαρή και βέβαια -και σ’ αυτό επιμένω πάρα πολύ- ο πλούτος και η ευημερία της επιχείρησης να μοιράζεται με τους εργαζόμενους. Καλή επιχείρηση είναι αυτή που πληρώνει καλούς μισθούς και που έχει τους εργαζόμενους ικανοποιημένους. Θα δώσω φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που θέλουν να δώσουν bonus στους εργαζόμενους στο τέλος του χρόνου, θα δώσω φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν στους εργαζόμενους συμπληρωματικά ασφαλιστήρια συμβόλαια ή που θέλουν να τους παρέχουν παροχές, όπως δωρεάν μεταφορά ή κουπόνια σίτισης. Πρέπει οι εργαζόμενοι να αισθάνονται συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τις μεγάλες επιχειρήσεις να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους «αμέσως πίσω στην Ελλάδα. Το τραπεζικό σύστημα μπορεί να έχει τα ζητήματά του αλλά δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος χώρας σήμερα».