Μετά το Ποτάμι, που αποχώρησε από το Κίνημα Αλλαγής για τη Συμφωνία των Πρεσπών και έχει σπάσει στα τρία ενόψει της συζήτησης τη Βουλή, ο… ιός του Σκοπιανού χτύπησε και τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.
Με δεδομένη την πάγια θέση της ΔΗΜΑΡ υπέρ της συμφωνίας, η Φώφη Γεννηματά έσπευσε να δημιουργήσει ζωτικό χώρο στον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Τα μεσάνυχτα της ψήφου εμπιστοσύνης είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Έκλεινε, έτσι, το μάτι στη ΔΗΜΑΡ για να μετακινηθεί από το «ναι» στην αποχή ή το «παρών».
Όμως, η επόμενη μέρα έφερε τη Χαριλάου Τρικούπη αντιμέτωπη με τη συνέντευξη του Δημήτρη Κρεμαστινού στο «Κόκκινο», στην οποία ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής μιλούσε μέχρι και για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολούθησαν πληροφορίες για συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου σε εφημερίδα που στηρίζει την κυβέρνηση για το Σκοπιανό και αντιδράσεις για τη μη επιβολή κομματικής πειθαρχίας. Συγκεκριμένα, στελέχη υποστήριξαν πως «θολώνει το μήνυμα» και ότι «δημιουργούνται περιθώρια παρερμηνειών».
Η Φώφη Γεννηματά δεν το ήθελε σε καμία περίπτωση αυτό. Άλλωστε, δεν ήταν αυτή η πρόθεσή της. Ενδεικτικό του κλίματος που δημιιουργήθηκε είναι ότι υποβλήθηκαν εισηγήσεις και για άμεσες διαγραφές. Ενόψει της συνεδρίασης της Κυριακής της ΔΗΜΑΡ (σ.σ. η συνέντευξη Παπανδρέου θα δημοσιευτεί το Σάββατο) η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αποφάσισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο του Alpha το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία γιατί πιστεύει ότι δεν υπάρχει στέλεχος που θα βάλει την προσωπική του ιδεολογία του πάνω από τα συμφέροντα της χώρας. Αλλά, αν υπάρξει, τόνισε, «προφανώς θα υπάρξουν και συνέπειες». Σύμφωνα με πληροφορίες, όποιος στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών θα τεθεί αυτόματα εκτός ψηφοδελτίων και εκτός Κινήματος Αλλαγής.
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης στον Alpha:
–Για τη μη επιβολή κομματικής πειθαρχίας στη Συμφωνία των Πρεσπών:
Το μείζον εθνικό ζήτημα ξεπερνά κατά πολύ το θέμα της κομματικής πειθαρχίας.Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια, την οποία η Κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει με τεχνητή σύνθεση κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Περιμένω από όλα τα στελέχη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ να συνεκτιμήσουν τη σοβαρότητα της στιγμής, προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινή πορεία μας.
Η συνείδηση των βουλευτών και των στελεχών είναι πολύ πιο σημαντική από την πειθαρχία.
Δεν ζητώ να πειθαρχήσουν. Ζητώ να σεβαστούν ότι πρόκειται για θέμα, που συνδέεται με την κοινή πορεία μας στο εξής. Ζητώ υπευθυνότητα και την τοποθετώ ψηλότερα από την κομματική πειθαρχία
Είμαι σίγουρη ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ θα ψηφίσει ενιαία. Είναι σεβαστές όλες οι απόψεις, ωστόσο όλοι κρινόμαστε και αξιολογούμαστε για τις αποφάσεις μας.
Όλοι συνειδητοποιούν ότι δεν πρέπει να πληγώσουν την παράταξη και ό,τι έχουμε χτίσει όλοι μαζί. Θα διαφυλάξω την ενότητα στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Η πολιτική ενότητα δεν είναι ευχολόγιο.
Είναι κάτι που χτίζεται από τη στάση του καθενός μας. Σε διαφορετική περίπτωση προφανώς θα υπάρξουν συνέπειες.
–Για την ανάγκη δημιουργίας προοδευτικού πόλου:
Η χώρα «βράζει» και εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και γενικότερα εξαιτίας μιας αδύναμης Κυβέρνησης, η οποία στην πραγματικότητα στηρίζεται από τα υπολείμματα της Ακροδεξιάς.
Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν άνθρωποι στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, που θέτουν την προσωπική άποψή τους πάνω από όλα αυτά.
Η προτεραιότητα είναι ότι χρειάζεται ισχυρός προοδευτικός πόλος στην Ελλάδα, που θα διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων και θα αποτρέψει την πόλωση και το διχασμό, που καλλιεργεί ο κ. Τσίπρας και δυστυχώς ανταποκρίνεται και ο κ. Μητσοτάκης.
Πηγή: protothema.gr