Δύο ήταν οι βασικοί μονομάχοι αυτής της εκλογικής αναμέτρησης: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα, όμως, διεξήχθησαν πολλαπλές μάχες επιβίωσης, όπως η απέλπιδα που έδωσε η Ένωση Κεντρώων. Μία μάχη, την οποία και έχασε, μένοντας -ως αναμενόταν- στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής. Αυτό δεν ισχύει για τα υπόλοιπα μικρά κόμματα, τα οποία ακόμα διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή. Διαφορετικές πολιτικές επιδιώξεις, λοιπόν, για ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα25, Χρυσή Αυγή και Ελληνική Λύση. Επιδιώξεις, οι οποίες συχνά εμπλέκονται και αντικρούονται.
Όπως αναφέρει το protothema.gr, σκληρή μάχη δίνεται μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ για την τρίτη θέση. Μπορεί το κόμμα της Φώφης Γεννηματά να εμφανίζεται ως φαβορί σ’ αυτή τη μάχη, αλλά και στον Περισσό ελπίζουν τα τελικά αποτελέσματα να τους απεγκλωβίσουν από την εκλογική στασιμότητα. Πόσο μάλλον, όταν τα δεδομένα των ευρωεκλογών εκτιμήθηκαν ως δυσοίωνα για την επιρροή του ΚΚΕ.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κατάφερε να αλώσει την εκλογική βάση του ΚΚΕ, αλλά ούτε και το ΚΚΕ μπόρεσε να παρουσιαστεί ως θελκτική εναλλακτική λύση στους ψηφοφόρους που γύρισαν την πλάτη τους στον Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη, η Χαριλάου Τρικούπη είναι έτοιμη να πανηγυρίσει για την τρίτη θέση και μάλιστα για το γεγονός ότι εκτόπισε από αυτήν τη Χρυσή Αυγή. Η θέση αυτή θωρακίζει τη Φώφη Γεννηματά, ειδικά μετά την κίνηση υψηλού ρίσκου της να έρθει σε ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στις παραμονές των εκλογών.
Η Χρυσή Αυγή κρατιέται μετά βίας όρθια. Το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου παλεύει για την επιβίωσή του. Αιτία της απότομης πτώσης δεν φαίνεται να είναι τόσο η δίκη, που μετράει πλέον τρία χρόνια, όσο η δυναμική είσοδος στην πολιτική σκηνή της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου. Τελικά εισέρχεται στη Βουλή, αλλά φανερά λαβωμένη.
Η Ελληνική Λύση βρίσκεται πολύ κοντά στο να υπερβεί το κατώφλι του 3%. Μένει να δούμε ποια θα είναι η περαιτέρω πορεία της. Προς το παρόν, είναι ένα προσωποκεντρικό κόμμα με ένα κράμα εθνικιστικών και ακροδεξιών απόψεων.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης παίρνει το χρυσό εισιτήριο, ώστε να συνεχίσει τον «μονομέτωπο ανένδοτο αγώνα εναντίον της παρασιτικής ολιγαρχίας», όπως τον έχει ο ίδιος χαρακτηρίσει. Πανηγυρικό ήταν το κλίμα στα γραφεία του κόμματος, με τα στελέχη του να αγκαλιάζονται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Βαρουφάκης ετοιμάζεται να μπει μαινόμενος στη νέα αυτή επτακομματική, όπως φαίνεται, Βουλή, με πολλούς επίδοξους αντιπάλους, με πρώτο και καλύτερο τον πρώην σύντροφό του, Αλέξη Τσίπρα.