Η αρχή αυτής της εβδομάδας σηματοδοτεί την έναρξη ενός δεκαπενθημέρου που θα δοκιμάσει τα νεύρα της κυβέρνησης. Έτσι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, αν υπάρξει συμφωνία, αυτή θα συναφθεί στο παρά ένα, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ δεν κάνει το βήμα να τηλεφωνήσει στον Έλληνα ομόλογό του για να μετατρέψει το σχέδιο συμφωνίας σε συμφωνία. Αντ’ αυτού βγήκε μία χλιαρή ανακοίνωση, “μία από τα ίδια” και μία φωτογραφία, η οποία είχε ως στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί διαφοροποίησης του πρωθυπουργού από τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
Στην πόλη Στρώμνιτσα βρέθηκαν οι Ζόραν και Ντιμιτρόφ. Συνοδεύονταν από τις συζύγους τους και φρόντισαν να αναρτήσουν στα σόσιαλ μίντια φωτογραφίες που αποτύπωναν την ανέφελη συνεργασία τους: εικονίζονται με τις συζύγους τους να χαλαρώνουν και να καβαλάνε «μπάγκις» στην εξοχή. Πάνω από τις φωτογραφίες αναφέρει «Στην ίδια γραμμή».
Παράλληλα με τα επικοινωνιακά παιχνίδια των Σκοπίων, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κανονικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κλείσει σχεδόν τα πάντα, εκτός από το χρονοδιάγραμμα των συμφωνηθέντων. Είναι προφανές ότι θα υπάρξει ένα είδους μνημόνιο που θα απλώνει την εφαρμογή της συμφωνίας σε μία περίοδο περίπου δύο ετών. Η Αθήνα, όμως, επιθυμεί την εδραίωση μίας φόρμουλας, η οποία θα της παρέχει τις απαραίτητες δικλείδες ώστε να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις που πρόκειται να αναληφθούν από τους Σκοπιανούς.
Βάσει όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, αν ο Ζόραν Ζάεφ τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα θα ακολουθήσει και η ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή της ΠΓΔΜ. Απ’ ότι φαίνεται, η Αθήνα θα απαντήσει «ξεμπλοκάροντας» διά επιστολής προς την ΕΕ την παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας. Επίσης, η Αθήνα θα δηλώνει στο ΝΑΤΟ ότι όταν θα ολοκληρωθεί η εφαρμογή της συμφωνίας, όταν θα έχει πραγματοποιηθεί η συνταγματική αναθεώρηση θα το σχετικό δημοψήφισμα θα έχει εγκρίνει τη συμφωνία, η Ελλάδα θα άρει την αντίρρησή της για την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.
Η επιστολή της Αθήνας θα αναφέρεται στη γειτονική χώρα με τη νέα ονομασία της. Το επόμενο βήμα είναι το Σεπτέμβρη, όταν θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα. Αν ο Ζάεφ το χάσει, τότε όλα πάνε στράφι, αν όμως το κερδίσει θα ακολουθήσει και η αναθεώρηση του Συντάγματος, αφού η Βουλή θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τη βούληση του λαού.
Παρά τις φωτογραφίες και τις κοινές εξαγγελίες, τα εσωτερικά ζητήματα των Σκοπίων είναι αυτά που συνεχίζουν να εμποδίζουν την υπογραφή της συμφωνίας. Εντωμεταξύ, υπάρχουν πληροφορίες, ότι εν μέσω καθυστερήσεων, ο Μάθιου Νίμιτς μίλησε για «North Macedonia», αγγλική μετάφραση του «Severna Macedonija» που παραμένει και το επικρατέστερο όνομα. Ουσιαστικά δηλαδή το όνομα του κράτους δεν θα είναι αμετάφραστο.
Όπως και να έχει, τα χρονικά περιθώρια της γείτονος είναι πλέον ασφυκτικά: Απομένουν τρεις εβδομάδες έως την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 και 29 Ιουνίου, ενώ ακολουθεί η σύνοδος του NATO στις 11 και 12 Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί την ψυχραιμία της, παρουσιάζοντας μία χαλαρή-αισιόδοξη εικόνα. Η αναμονή, όμως, έχει προκαλέσει ανησυχία για την έκβαση της υπόθεσης, καθώς βλέπουν τον χρόνο να κυλάει.
Κυβερνητική πηγή είπε στο ΘΕΜΑ ότι «ο Ζάεφ μοιάζει να παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση πως «θα πάμε σε συμφωνία». Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος από την άλλη, εξέφρασε την ανησυχία του για την ομολογούμενη καθυστέρηση: «Δεν ξέρω αν η αναμονή και οι καθυστερήσεις βοηθούν στο Σκοπιανό, μπορεί μετά από αυτό οι γείτονες να επιστρέψουν με νέα αιτήματα».