search icon

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Κουμουτσάκος: Αδιανόητες οι δηλώσεις του Σγουρίδη για θερμό επεισόδιο

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι διακινούνται σενάρια που εκθέτουν την Ελλάδα διεθνώς - Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε κάνει λόγο για ενδεχόμενο καθυστέρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και θερμού επεισοδίου - Τι είπε στο ΘΕΜΑ 104,6 περί παράιτησης Καμμένου

Την έντονη αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου, προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Παναγιώτη Σγουρίδη, για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία.

«Οι δηλώσεις Σγουρίδη για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, σε συνδυασμό μάλιστα με την τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών είναι αδιανόητες. Όπως αδιανόητο και επικίνδυνο είναι ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Υπουργός Εξωτερικών και Πρωθυπουργός δεν τις καταδίκασαν αμέσως», τόνισε ο κ.Κουμουτσάκος.

«Αφήνοντας έτσι να διακινούνται σενάρια που εκθέτουν την Ελλάδα διεθνώς, καθώς προκαλούν εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας», συμπλήρωσε.

«Μπορεί να καθυστρήσει η συμφωνία των Πρεσπών, μπορεί να συμβεί θερμό επεισόδιο»

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Συμφωνία των Πρεσπών να καθυστερήσει να έρθει προς κύρωση στη Βουλή υποστηρίζοντας ότι «μπορεί να συμβούν γεγονότα».

Μετά τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή «αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη γειτονική χώρα, που απ ό,τι υπολογίζουμε, θα γίνει γύρω στις 15 Ιανουαρίου» ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ ρωτήθηκε πότε θα επιλέξει η κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας γα μετονομασία της FYROM σε Βόρεια Μακεδονία.

«Η καθυστέρηση μπορεί να είναι ένας μήνας, δύο μήνες» είπε ο Παναγιώτης Σγουρίδης επισημαίνοντας ότι «η εισαγωγή (σσ της Συμφωνίας των Πρεσπών) στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι deadline για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Θα δείτε ότι υπάρχουν συμφωνίες που έχουν υπογραφεί -με μεγάλες και βαριές υπογραφές- και δεν έχουν μπει ποτέ στο κοινοβούλιο» τόνισε ο κ. Σγουρίδης.

Στην ερώτηση «τι θα μπορούσε να συμβεί;» ο κ. Σγουρίδης απάντησε: «Ένα θερμό επεισόδιο. Το απεύχομαι αλλά ολα μπορούν να συμβούν» για να προσθέσει άμεσα ότι «κατηγορηματικά δεν επενδύω σε κάτι τέτοιο».

«Από τη μακρά θητεία μου μπορεί μια συμφωνία να έχει υπογραφεί αλλά να έρθει στη Βουλή σε χρόνο που δεν μπορεί να υπολογίσεις. Υπάρχουν πολλές φορές συμφωνίες που κράτη για τον α ή β λόγο δεν θέλουν να επικυρώσουν. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η συμφωνία για να έχει ισχύ πρέπει να επικυρωθεί σε δύο κοινοβούλια. Γιατί όταν εισαχθεί στο κοινοβούλιο οι ΑΝΕΛ τότε αποχωρούν από τους κυβερνητικούς θώκους και παράλληλα την κυβερνητική επλειοψηφία» είπε ο κ. Σγουρίδης.

Κατά τον ίδιο, πάντως, «κανονικώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι τον Μάρτιο-Μάιο υπολογίζω ότι μπορεί να έρθει η Συμφωνία και θα χρειαστεί μια επεξεργασία. Δεν σημαίνει ότι από τη στιγμή που η συμφωνία κυρωθεί στο σκοπιανό κοινοβούλιο τότε αυτομάτως θα εισαχθεί προς έγκριση στο εληνικό κοινοβουλιο». Διευκρίνισε, δε, ότι «καθυστέρηση μπορεί να είναι και 2 μήνες και 1 μήνας στο χρόνο
από τη στιγμή που κυρώνεται στο σκοπιανό κοινοβούλιο».

«Θα παραιτηθούν όλοι»

Στην ερώτηση του Γιάννη Μακρυγιάννη και του Μάκη Πολλάτου ποιοι υπουργοί των ΑΝΕΛ θα παραιτηθούν όταν εισαχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών προς επικύρωση στη Βουλή ο Παναγιώτης Σγουρίδης είπε ότι «θα παραιτηθούν όλοι γιατί αυτό έχει συζητηθεί και έχει ανακοινωθεί δημοσίως από τον Πάνο Καμμένο». Στην ερώτηση, μάλιστα, με συγκεκριμένα ονόματα υπουργών ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ επέμεινε ότι «φυσικά» θα παραιτηθούν όλοι.

Επανέλαβε, δε, ότι «ο κ. Κουίκ βάσει των διακηρύξεων των ΑΝΕΛ έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος» καθώς και ότι οι ΑΝΕΛ «δεν ψηφίζουμε καμία πρόταση (σ.σ. μομφής) της ΝΔ».

Όσον αφορά, τέλος, για το αν θα υπάρξουν διαγραφές στελεχών των ΑΝΕΛ που συμφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Σγουρίδης είπε στο ΘΕΜΑ 104,6 ότι «η διαδικασία των διαγραφών ειναι τελείως ανεξάρτητη, η επιτροπή δεοντολογίας προχωράει ανεξάρτητα. Ούτε ο Καμμένος δεν μπορεί να πει σε κάποιον φύγε».

Exit mobile version