«Νυν υπέρ πάντων ο αγών» για την κυβέρνηση Τσίπρα η οποία δείχνει αποφασισμένη να γαντζωθεί με… νύχια και με δόντια στην εξουσία, αδιαφορώντας για την τεράστια ζημιά που, όπως καταγγέλλει σύσσωμη η αντιπολίτευση, προκαλεί στους δημοκρατικούς θεσμούς αλλά και την οικονομία της χώρας.
Απόψε, μεσάνυχτα Τετάρτης, ολοκληρώνεται η συζήτηση επί της πρότασης για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το εικονικό «διαζύγιο» που (υποτίθεται ότι) πήρε από τον Πάνο Καμμένο.
Η έναρξη, ωστόσο, της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπως και η εξέλιξή της πρώτης ημέρας συζήτησης στη Βουλή, κατέδειξαν την αγωνία που επικρατεί στα κυβερνητικά έδρανα από την «παρδαλή» πλειοψηφία στην οποία στηρίζεται πλέον η παράταση της εξουσίας του κ. Τσίπρα.
Το οριακό «ναι» των 151 ψήφων που, κατά τα φαινόμενα, θα αποσπάσει η κυβέρνηση από βουλευτές οι οποίοι έχουν εκλεγεί με… πέντε διαφορετικά κόμματα, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας, εξασφαλίζει μεν την επιβίωση της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά είναι σαφές ότι θέτει εν αμφιβόλω τη μακροημέρευσή της.
«Καθίστε κάτω. Μιλάει ο πρωθυπουργός της χώρας»
Και, όπως δείχνουν και τα σημάδια στην οικονομία, εντείνουν την πολιτική αστάθεια και την αβεβαιότητα που τροφοδοτούνται από το προεκλογικό κλίμα που πρωτίστως η ίδια η κυβέρνηση καλλιεργεί σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μετριάσει τη επερχόμενη ήττα που προοιωνίζεται η μεγάλη δημοσκοπική υπεροχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Έτσι ερμηνεύεται και το έκδηλο άγχος που, παρά τα… ζορισμένα χαμογέλα, απέπνεε η πρωθυπουργική ομιλία μετά την οποία, μάλιστα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να εγκαταλείψει την αίθουσα της Βουλής, δίνοντας μια βεβιασμένη απάντηση στα όσα μόλις πριν είχε καταμαρτυρήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης για την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Βασική επιδίωξη του κ. Τσίπρα ήταν να πείσει ότι δεν είναι προϊόν αποστασίας η ετερόκλητη ομάδα βουλευτών που θα του δώσει ψήφο εμπιστοσύνη. Όταν, μάλιστα, αντιλήφθηκε ότι τα επιχειρήματά του ήταν κάθε άλλο παρά πειστικά, δεν μπόρεσε να κρύψει τον αυταρχισμό του. «Καθίστε κάτω! Καθίστε κάτω! Τώρα θα τα ακούσετε. Τώρα μιλάει ο πρωθυπουργός της χώρας και έχετε την υποχρέωση να ακούσετε με προσοχή!», είπε εν εξάλλω, αποκαλύπτοντας τον έντονο εκνευρισμό που τον διακατείχε.
Η οικογενειακή ευθύνη και ο Παπαδήμος
Στην προσπάθεια του, δε, να αντεπιτεθεί, κατέφυγε στην απόδοση… οικογενειακής ευθύνης προς τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. «Αλλά φτάνετε και στο σημείο να μιλάτε, κύριε Μητσοτάκη, και για αποστάτες και για αποστασίες. Ποιος; Εσείς! Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός λόγω οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο, κύριε Μητσοτάκη», ισχυρίστηκε προκαλώντας ενισχυτικά χειροκροτήματα από τα έδρανα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που, ωστόσο, δεν στάθηκαν ικανά να καλύψουν τον καγχασμό που ακούστηκε από τις άλλες πτέρυγες.
Αναζητώντας, εξάλλου, άμυνες, επιχείρησε παραλληλισμό του τωρινού εκμαυλισμού βουλευτών με τη τρικομματική συνεργασία του 2011 που ανέδειξε πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο. «Μιας όμως και έχετε το “θάρρος” και το θράσος εσείς να μιλάτε για κυβερνήσεις –“κουρελού”, μήπως να θυμίσω και σε εσάς και στην κ. Γεννηματά τι ακριβώς είναι οι κυβερνήσεις- “κουρελού”;», αναρωτήθηκε. Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση που στήσατε το 2011, εσείς που για σαράντα χρόνια ήσασταν πολιτικοί αντίπαλοι -μέσα σε μια νύχτα, μέσα σε ένα βράδυ, γίνατε από εχθροί φίλοι. Αυτό τι ήταν;-, διορίζοντας μάλιστα τότε Πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο, τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Και έχετε εσείς το θράσος τώρα να μιλάτε για Κυβέρνηση – “κουρελού” και να εγκαλείτε εμάς που κάνουμε το δημοκρατικά και πολιτικά ορθό και ενδεδειγμένο;».
«Δεκανίκια» και «κουρελούδες»
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν χαρίστηκε ούτε στον πρωθυπουργό, ούτε στον μέχρι πρότινος κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος, αν και είχε ζητήσει να καθυστερήσει η έναρξη της συζήτησης, δεν εμφανίστηκε όλη την ημέρα στη Βουλή. «Το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου δεν έχει καμία αναστολή προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιοτελή πολιτικά συμφέροντα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Διαλύει κόμματα, διαφθείρει συνειδήσεις, καταπατά αρχές και υπονομεύει θεσμούς. Και μετατρέπει την πολιτική ζωή του τόπου σε ένα απίστευτο παζάρι».
Προειδοποίησε ότι «όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ψηφίζει “ναι” και στη Συμφωνία των Πρεσπών που συνιστά μεγάλη εθνική υποχώρηση. Και παράλληλα στηρίζει μια κυβέρνηση-κουρελού χωρίς λαϊκή εντολή και με επιζήμια ατζέντα». Η φαρσοκωμωδία, είπε, των ελιγμών του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου απαιτεί κομπάρσους: Βουλευτές οι οποίοι είναι πρόθυμοι να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού η ίδια, αφού κουρέλιασε πρώτα την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι παραχωρεί στους γείτονες «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. Αλλά και τον κ. Καμμένο ότι μονόγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν καταψήφιζε την πρόταση μομφής της ΝΔ τον περασμένο Ιούνιο. «Είναι υπόλογοι όχι μόνο στους Μακεδόνες, αλλά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε.
Η «κάθαρση» και οι νέοι «ολιγάρχες»
Υψώνοντας έτι περαιτέρω τους τόνους κατηγόρησε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι διαλύουν τη χώρα, καθώς το Δημόσιο έχει γίνει «έρμαιο συγγενών, φίλων και πελατών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μια Ελλάδα που τη διαλύσατε. Και που τα συμφέροντά της τα εκχωρείτε κομμάτι-κομμάτι σε κάθε κέντρο εξουσίας και διαπλοκής για να μείνετε ακόμα μερικούς μήνες στην κυβέρνηση».
Για πρώτη φορά, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ καταφέρθηκε και εναντίον των «ολιγαρχών» με τους οποίους έχει συμμαχήσει η κυβέρνηση Τσίπρα, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που συνδέονται και με μέσα ενημέρωσης. Σχολιάζοντας, ειδικότερα, τον περιβόητο, όπως είπε, «απολογισμό της κάθαρσης» και της μάχης κατά της διαπλοκής, που θέλησε να κάνει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε τα εξής: «Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς ακριβώς; Τα μεγάλα λόγια για τη λίστα Λαγκάρντ, που τόσο γρήγορα τα ξεχάσατε, κ. Τσίπρα; Ή, μήπως, τα δισ. που θα έφερνε ο πρώτος υπουργός Διαφάνειας; Αντί να έρθουν τα χρήματα, έφυγε ο υπουργός».
Για να συμπληρώνει, στέλνοντας μηνύματα και προς άλλες κατευθύνσεις, όπως διευκρίνιζαν, εν συνεχεία συνεργάτες του: «Αντί για τον έλεγχο, τάχα, των ολιγαρχών, ήρθε η διαγραφή τεράστιων προστίμων για λαθρεμπόριο πετρελαίου και τσιγάρων. Ναι, είναι οι νέοι ολιγάρχες που μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου από την πίσω πόρτα», είπε, συμπληρώνοντας:. «Και, βέβαια, βολικές φορολογικές διευθετήσεις σε άλλους φίλους σας καναλάρχες που τώρα μπορούν ανενόχλητοι να πουλήσουν τους σταθμούς τους».
Περισσότερα στο protothema.gr