search icon

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Κοινοί χειρισμοί Μητσοτάκη- Αναστασιάδη έναντι της τουρκικής προκλητικότητας

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες

Την έντονη αντίθεση και ανησυχία τους για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας εκφράζουν σε κοινό ανακοινωθέν ο  Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη σημερινή συνάντησή τους.

Όπως αναφέρεται στη συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και συγκεκριμένα, για την άτυπη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 9 Αυγούστου, και την καταρχήν συναντίληψη για τους όρους αναφοράς, αλλά και τις προσπάθειες με την ειδική απεσταλμένη του γγ των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, καθώς και τα προβλήματα που παρεμβλήθηκαν από την Τουρκία στη συνέχεια.

Οι δύο πλευρές τονίζουν πως έγινε, ακόμη, ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα Κατεχόμενα.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενώ συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Παράλληλα, διατύπωσαν την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μία βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

Exit mobile version