search icon

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Και πάλι «έφαγε πόρτα» από το ΚΙΝΑΛ ο Τσίπρας

Απόντες Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Παπανδρέου και Σταύρος Θεοδωράκης - «Δεν θέλω να εξαϋλώσω το ΚΙΝΑΛ», ισχυρίστηκε ο Τσίπρας

Περισσότερο με κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, με λίγο Θεοχαρόπουλο και κάτι από «Γέφυρες», παρά με «άνοιγμα» στην Κεντροαριστερά, έμοιαζε τελικά η πολυσυζητημένη εκδήλωση της Λούκας Κατσέλη και του προέδρου της «Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ούντο Μπούλμαν για την Ευρώπη.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας, να είχε εντάξει και την συγκεκριμένη εκδήλωση, μετά την συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα της πρωτοβουλίας «Γέφυρα», στο πλαίσιο του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά, ωστόσο Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Παπανδρέου και Σταύρος Θεοδωράκης, δεν του έκαναν το χατήρι.

Από την πρώτη στιγμή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα παραστεί, ούτε η ίδια, αλλά ούτε και τα στελέχη του κόμματός της στην εκδήλωση, όπως και έγινε.

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας περιορίστηκε… στον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος έδωσε το «παρών», συνοδευόμενος από τον Δημήτρη Χατζησωκράτη και τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, Στέργιο Καλπάκη, τους γνωστούς «γεφυροποιούς», Νίκο Μπίστη, Μαρία Ρεπούση, Σπύρο Δανέλλη, Γιάννη Ραγκούση, καθώς τον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης της ΝΔ Ευάγγελο Αντώναρο, ο οποίος το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε όλες τις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ακροατήριο και ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Χρήστος Ζώης.

Μπορεί η Kεντροαριστερά να «γύρισε την πλάτη» στον Αλέξη Τσίπρα, εκεί ήταν ωστόσο αρκετά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και τα περισσότερα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου για να τον στηρίξουν.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Νίκος Παπάς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Φώτης Κουβέλης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Άγγελος Τόλκας, ο Θάνος Μωραίτης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Νίκος Κοτζιάς, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Θεανώ Φωτίου, ο Κώστας Μπάρκας, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Γιάννης Μπαλάφας και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Απευθυνόμενος, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, σε «κομματικό» τελικά ακροατήριο ο Αλέξης Τσίπρας, αφού επιτέθηκε σε Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη για την απουσία τους και ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει, ούτε να διαλύσει το Κίνημα Αλλαγής, αλλά ούτε και να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστερά, απηύθυνε νέο κάλεσμα για ένα προοδευτικό μέτωπο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της Ακροδεξιάς.

«Θα ήταν πολύ πιο πλούσια η συνάντηση αν αποδέχονταν την πρόκληση παρουσίας, τοποθέτησης και διαλόγου, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις – όχι για να συμφωνήσουμε αλλά για να διαφωνήσουμε με τον φίλο μου τον Σταύρο Θεοδωράκη και την Φώφη Γεννηματά» είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως ίσως δικαιολογείται η απουσία τους, καθώς η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε τη συζήτηση για την προοδευτική διακυβέρνηση, ενδεχομένως τους προκαλεί ερωτηματικά και φοβίες.

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι επιχειρεί να αλώσει και να λεηλατήσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς, είπε ότι «θα ήμουν ανόητος αν πίστευα ότι ένας ιστορικός πολιτικός χώρος μπορεί να αλωθεί ή να εξαϋλωθεί και θα ήμουν ακόμη πιο ανόητος αν ήταν και πολιτική μου στρατηγική».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ξεκαθάρισε, απαντώντας κυρίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς, δεν επιθυμεί να γίνει κόμμα της Κεντροαριστεράς».

Για ακόμη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε σε συνεργασία τις προοδευτικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι «σήμερα η Ευρώπη χρειάζεται μια πολιτική συμμαχία που θα βάλει φραγμό στην απόπειρα συλλογικής οπισθοδρόμησης που επιχειρεί η ακροδεξιά και ο νεοφιλελευθερισμός».

«Μια άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία και είναι εφικτή» υπογράμμισε η συν- πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και Ισότητα σε μια βιώσιμη Ευρώπη, Λούκα Κατσέλη. Παρουσιάζοντας στην εκδήλωση «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη», τις βασικές πτυχές της έκθεσης η οποία στηρίζεται σε 110 προτάσεις, η κ. Κατσέλη τόνισε πως αποτελεί κείμενο αναφορά για διάλογο και προγραμματικές συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ούντο Μπούλμαν στην ομιλία του καλεσε και εκείνος σε συστράτευση τις προοδευτικές δυνάμεις και αναρωτήθηκε «αν δεν ανοίξουν το δρόμο οι Σοσιαλδημοκράτες για ένα καλύτερο αύριο τότε ποιος;», ενώ πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο κράτος κοινωνικής πρόνοιας. Ο κ. Μπούλμαν εκτίμησε πως το καπιταλιστικό σύστημα δοκιμάστηκε, και αποτέλεσμά του είναι η απειλή με την οποία τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη.

«Αυτή είναι η νύχτα που θα ξεκινήσει ο διάλογος» συνέχισε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κάνοντας ειδική αναφορά στο πόσο «έχουν υποφέρει οι Έλληνες».

Μάλιστα, αναφερόμενος στα όσα «απαράδεκτα», όπως είπε, επιβλήθηκαν στον ευρωπαϊκό νότο και στην Ελλάδα, στάθηκε επικριτικά απέναντι στον Βόλφανγκ Σόιμπλε, καταλογίζοντάς του ανεύθυνη τιμωρητική πολιτική. Ζήτησε να μην επιτρέψει ποτέ ξανά η Ευρώπη σε μια τιμωρητική πολιτική και σε οικοδόμημα, εκείνο της Τρόικας, η οποία λειτούργησε εκτός δημοκρατικού ελέγχου. «Είσαστε πραγματικοί μαχητές σε δύσκολους καιρούς και αυτό είναι το που πρέπει να υιοθετήσουμε ως πνεύμα στην Ευρώπη» είπε ο κ. Μπούλμαν αναφερόμενος στους Έλληνες πολίτες.

«Είμαστε στο ίδιο πλοίο και μαζί σε όποια θύελλα μας απειλεί. Η Ευρώπη δεν είναι του Σόιμπλε, του Βέμπερ και της Τρόικα, είναι η Ευρώπη της αλληλλεγγύης – καμία Περιφέρεια δεν πρέπει να μείνει πίσω» πρόσθεσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του.

«Η Σοσιαλδημοκρατία ιστορικά στην Ευρώπη εντάσσεται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, όπου και όταν αυτό αγνοήθηκε το πλήρωσε και η Σοσιαλδημοκρατία και η κοινωνία» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και της σύγκλισης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, για να αναχαιτιστεί η επέλαση του εθνικισμού, του λαϊκισμού και της άκρας Δεξιάς, σημειώνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ δεν φοβάται τον διάλογο, γιατί έχει προοδευτικές θέσεις με τις οποίες πορεύεται.

Στο πάνελ των ομιλητών ήταν και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος και η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version