search icon

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Υπόθεση Novartis: Στη Βουλή οι καταθέσεις Στουρνάρα – Ράικου

Κατανόμασαν πολιτικά πρόσωπα και ειδικά τον Παπαγγελόπουλο

Τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο, πήραν το δρόμο προς την Βουλή οι χθεσινές καταθέσεις του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και της τέως Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου προκειμένου να ενταχθούν, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, στην ήδη υπάρχουσα στο κοινοβούλιο δικογραφία για την Novartis.

Οι καταθέσεις των δύο χθεσινών μαρτύρων διαβιβάζονται στην Βουλή, καθώς αναφέρθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα και ειδικά στον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ενώ η Ελένη Ράικου αποκάλυψε ότι πίσω από το προσωνύμιο Ρασπούτιν που έχει κατ΄ επανάληψη αναφερθεί στο παρελθόν είναι πράγματι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος παρενέβαινε στο έργο της.

Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκης, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Ευάγγελο Ζαχαρή διενεργούν ποινική έρευνα για την υπόθεση της επίμαχης φαρμακοβιομηχανίας, μέσω του εισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα, διαβίβασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης τις δύο μαρτυρικές καταθέσεις και όσα έγγραφα και υπομνήματα κατέθεσαν χθες ο Γιάννης Στουρνάρας και η Ελένη Ράικου.

Τώρα, αναμένεται το υπουργείο Δικαιοσύνης να διαβιβάσει τις δύο αυτές καταθέσεις, κ.λπ. στην Βουλή για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.

Η Ελένη Ράικου κατά την χθεσινή πολύωρη κατάθεσή της ως μάρτυρας προσκόμισε έγγραφα και στοιχεία, ενώ αναφέρθηκε σε όσα έχει καταγγείλει με επιστολές, έγγραφα, κ.λπ. την επίμαχη περίοδο κατά την οποία ήταν επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και οδηγήθηκε σε παραίτηση, λόγω των παρεμβάσεων του γνωστού Ρασπούτιν.

Ακόμη, η Ελένη Ράικου η οποία προσήλθε χθες στο εισαγγελικό γραφείο, μετά την κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, απάντησε σε σωρεία ερωτήσεων του Λάμπρου Σοφουλάκη, ο οποίος επικεντρώθηκε να αποκαλυφθεί ποιο πολιτικό πρόσωπο είναι πίσω από το προσωνύμιο «Ρασπούτιν».

Μετά την αρχική κατάθεσή της η Ελένη Ράικου επανήλθε στο γραφείο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσκομίζοντας έγγραφα και στοιχεία και συνέχισε την κατάθεσή της, η οποία και ολοκληρώθηκε.

Πάντως, η Ελένη Ράικου θεωρείται η νονά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καθώς είναι η πρώτη η οποία του απέδωσε το προσωνύμιο Ρασπούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Ράικου, τον Μάρτιο του 2017 παραιτήθηκε από τη θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, καταγγέλλοντας παράκεντρα εξουσίας που εμποδίζουν την έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis.

Λίγους μήνες αργότερα μέσω κύκλων, φέρεται ότι μίλησε για πρώτη φορά για παρεμβάσεις που δέχθηκε από πολιτικό πρόσωπο (σ.σ: Ρασπούτιν) το οποίο «εκμεταλλευόμενοτην πολιτική του ισχύ, με ύφος «νταβατζή»», υποδείκνυε «πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις».

Παράλληλα, στην επιστολή παραίτησης της (24.3.2017) προς την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η τέως εισαγγελέας Διαφθοράς, ξεκαθάριζε ότι αρνείται να μετατραπεί σε ««Ιφιγένεια» στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου».

Γιάννης Στουρνάρας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 2018 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά των προστατευόμενων μαρτύρων υπό τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», για τα αδικήματα της ψευδορκίας μάρτυρος, ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμησης.

Με την μήνυσή του ο Γιάννης Στουρνάρας ζητεί την ποινική δίωξη των δυο «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος», μετά τις ψευδείς καταθέσεις τους, όπως τις κατονομάζει, ενώπιον της Εισαγγελίας διαφθοράς. Στις καταθέσεις αυτές οι προστατευόμενοι μάρτυρες ενέπλεξαν τον κεντρικό τραπεζίτη.

Ο Γιάννης Στουρνάρας προσερχόμενος στο γραφείο του Λάμπρου Σοφουλάκη, κατέθεσε κύριο υπόμνημα, συμπληρωματικό υπόμνημα (δικαιοπολιτικό όπως το χαρακτήρισε) και συνοπτική περίληψη της όλης υπόθεσης, απάντησε σε ερωτήσεις του εισαγγελικού λειτουργού και αναφέρθηκε σε πολιτικά πρόσωπα.

 

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version