search icon

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

«Γραμμές άμυνας» δημιουργεί η κυβέρνηση μετά το… «Καλογρίτσας gate»

Προσπαθεί να οικοδομήσει μία γραμμή άμυνας απέναντι στη σκληρή κριτική που δέχεται από όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Στο πολιτικό καναβάτσο έχει ρίξει την κυβέρνηση η τροπή που έλαβε η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών με την απόσυρση του Γιάννη Καλογρίτσα και την καθολική αποδοκιμασία που δέχεται το Μαξίμου, αλλά και την γενίκευση της αμφισβήτησης για τον διαγωνισμό και τη συνέχιση της διαδικασίας.

Η κυβέρνηση, που είχε ρίξει όλες τις δυνάμεις της τις προηγούμενες ημέρες για να υπερασπιστεί τον κ. Καλογρίτσα ως υπερθεματιστή, επιχειρεί τώρα με ελιγμούς και αμυντικές κινήσεις να περιορίσει την πολιτική ζημιά που έχει υποστεί και να αποδράσει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από την παγίδα στην οποία έπεσε με τους χειρισμούς της και την επιμονή της στον εκλεκτό της εργολάβο.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, στον οποίο περνά η τέταρτη άδεια και παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις διαδικασίες, προσευχόμενη να μην εμφανιστεί πρόβλημα και με αυτόν – υπάρχει άλλωστε μία διάχυτη αίσθηση σε αντιπολίτευση, νομικούς κύκλους και ανταγωνιστές ότι πρόκειται για «λαγό», που συμμετείχε στον διαγωνισμό με μόνο σκοπό να συμβάλει στη αύξηση του τιμήματος!

Παράλληλα προσπαθεί να οικοδομήσει μία γραμμή άμυνας απέναντι στη σκληρή κριτική που δέχεται από όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης – ακόμη και ο κυβερνητικός συνεταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ δείχνουν να πανηγυρίζουν για τον αποκλεισμό του κ. Καλογρίτσα, τον οποίο άλλωστε είχαν πολεμήσει σφόδρα και εκείνοι. Μαζί με την γραμμή άμυνας απέναντι στην πολιτική κριτική, το Μαξίμου προσπαθεί να οικοδομήσει και ένα οχυρό σε σχέση με την αμφισβήτηση της νομιμότητας του διαγωνισμού, αφού έγκριτοι νομικοί θεωρούν ότι ο αποκλεισμός ενός υπερθεματιστή, που αποδεικνύεται ότι δεν διέθετε τελικά το χρήματα για τα «χτυπήματα» που έκανε στη διεκδίκηση των αδειών, ακυρώνει ουσιαστικά όλη τη διαδικασία.

Το υπουργείο Επικρατείας μάλιστα αναγκάστηκε να εκδώσει αργά το βράδυ της Δευτέρας ένα αγωνιώδες non paper, με το οποίο χαρακτήριζε «έωλες» τις νομικές απόψεις σχετικά με το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και έκανε λόγο για «όνειρα θερινής νυκτός» τα περί μη εγκυρότητας.

Διατείνονταν δε ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το κύρος του διαγωνισμού, ούτε τη συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, η απόσυρση του οριστικού υπερθεματιστή «Ι.Β. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΜΑΕ». Διαβεβαίωναν πάντως ότι θα γίνει έλεγχος πόθεν έσχες και εφόσον αυτός ολοκληρωθεί με επιτυχία, τότε υπάρξει κήρυξη της εταιρίας του κ. Σαββίδη σε οριστικό υπερθεματιστή.

Ως προς τα πολιτικά επιχειρήματα η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι το γεγονός ότι το κέρδος για το δημόσιο αυξάνεται κατά 9+3 εκατομμύρια ευρώ από την εξέλιξη αυτή, άρα δεν υπάρχει καμία βλάβη: Εννέα από την υψηλότερη προσφορά που είχε δώσει ο Σαββίδης για την άδεια, σε σχέση με την προσφορά του κ. Καλογρίτσα, συν τα 3 εκατ. ευρώ της εγγυητικής επιστολής του τελευταίου, που καταπίπτει υπέρ του δημοσίου, όπως προβλέπεται από τους όρους του διαγωνισμού.

Ωστόσο το πολιτικό είναι εντελώς ανοιχτό και δοκιμάζει την κυβέρνηση. Το Μαξίμου είναι εκτεθειμένο, καθώς οφείλει να απαντήσει γιατί δεν έγινε ουσιαστικός έλεγχος στο πόθεν έσχες του κ. Καλογρίτσα, οποίος κηρύχθηκε οριστικός υπερθεματιστής εμφανίζοντας μία αμφιλεγόμενη έκταση, η οποία δεν ήταν καν δική του! Οφείλει επίσης να απαντήσει γιατί υπουργοί, βουλευτές, στελέχη και ελεγχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης επιδόθηκαν επί μία εβδομάδα στην υπεράσπιση του κ. Καλογρίτσα, έναντι της κριτικής που αυτός δεχόταν για το πόθεν έσχες και τις αμαρτωλές σχέσεις της οικογένειας με την τράπεζα Αττικής. Οφείλει να απαντήσει ακόμη και για το γεγονός ότι για χάρη του κ. Καλογρίτσα υπήρξε εξαρχής ανοχή, ειδικά με την προσκόμιση της εγγυητική επιστολής, την οποία οι ανταγωνιστές του θεώρησαν εκπόθεσμη.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετρούν έτσι κι αλλιώς μία σημαντική ήττα στη μάχη για τη διαμόρφωση του νέου τηλεοπτικού τοπίου: Αποτελεί κοινό μυστικό ότι βασικός και στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης στην ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες, ήταν να προκύψει ένα «κόκκινο» κανάλι, δηλαδή ένας σταθμός απόλυτα ελεγχόμενος από φιλικό επιχειρηματία, όπως είναι ο κ. Καλογρίτσας, ο οποίος πέραν των άλλων συμμετείχε και σε κομματικές εκδηλώσεις κατά της… διαπλοκής!

Ο όλος χειρισμός της υπόθεσης προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πολλοί ήταν στην αντίθετη λογική με τις κινήσεις του στενού ηγετικού πυρήνα. Θεωρούσαν δηλαδή τον σχεδιασμό για τον έλεγχο του νέου τηλεοπτικού τοπίου ως μία παρακινδυνευμένη επιχείρηση, που τελικά εξέθεσε ποικιλοτρόπως και ίσως ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση.

Η κόντρα με την αντιπολίτευση

Στη σκιά των εξελίξεων για τις άδειες, εκδηλώνεται και μία σφοδρή πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να ζητά να μπει «τέλος στη φαρσοκωμωδία που υποσκάπτει τη δικαιοσύνη» και το Μαξίμου να την κατηγορεί ότι «έχει υπερβεί τον εαυτό της, στον ρόλο της “Φωνής των Καναλαρχών”».

«Για τη Νέα Δημοκρατία είναι αδιανόητο η Επιτροπή να προχωρήσει στον πέμπτο πλειοδότη, που μόνος του έχει παραδεχθεί δημόσια ότι συμμετείχε στο διαγωνισμό, όχι για να πάρει άδεια, αλλά για να ανεβάσει το τίμημα. Υπάρχει ακόμη κάποιος που πιστεύει στο κύρος αυτού του διαγωνισμού, που έχει ήδη πληγεί με δυο εικονικές συμμετοχές; Όλοι αναρωτιούνται. Το νέο έλεγχο πόθεν έσχες του κ. Σαββίδη θα τον διενεργήσει η ίδια Επιτροπή που, αποδεδειγμένα πλέον, δεν έκανε κανένα απολύτως έλεγχο πριν;» ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε η ΝΔ.

Απαντώντας το Μαξίμου υποστήριξε ότι η ΝΔ στοχοποιεί και εκβιάζει, με αδιανόητο για ευνομούμενη χώρα, τρόπο την Επιτροπή του διαγωνισμού. Και σημειώνει ότι το Δημόσιο έχει εισπράξει ήδη 65 εκατ. και κατηγόρησε την ΝΔ ότι θέλει να επιστρέψει 14,5 εκατ. ευρώ στον κ. Αλαφούζο, 24,6 εκατ. ευρώ στον κ. Μαρινάκη, 25,3 εκατ. ευρώ στον κ. Κυριακού, 3 εκατ. (εγγυητική επιστολή) στον κ. Καλογρίτσα».

Για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μείζον θέμα με την ψευδή βεβαίωση όσον αφορά στον έλεγχο Πόθεν Εσχες εκ μέρους της επιτροπής του διαγωνισμού και επισημαίνει πως ήρθε η ώρα του εισαγγελέα.

Το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «στα καθεστώτα δεν υπάρχουν αδιέξοδα» τονίζοντας ότι «το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ TV κλυδωνίζεται αλλά αυτός δεν είναι λόγος να τα βάψουν μαύρα στο Μαξίμου… είτε Παππάς είτε Λεβέντης να γίνουν καναλάρχες».

Να δοθεί άδεια σε όλα τα υπόλοιπα κανάλια εθνικής εμβέλειας που λειτουργούν άνω της 20ετίας, πρότεινε η Ένωση Κεντρώων.

Exit mobile version