Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα, τα σχόλια και τα ρεπορτάζ του γερμανικού τύπου, διατυπώνοντας παράλληλα το αίτημα για περισσότερη ασφάλεια.
«Η ΕΕ παλεύει για περισσότερη ασφάλεια», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Handelsblatt, τονίζοντας το αίτημα -που υποστηρίζουν μεταξύ άλλων η γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση- για στενότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας. Σε σχετικό σχόλιό της στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα του Ντύσελντορφ τονίζει ότι «είναι ώρα για δράση», υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Ευρώπη «να καταπολεμήσει την τρομοκρατία όχι μόνο εντός των συνόρων», αλλά θα πρέπει, όπως εκτιμά, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα «στη ρίζα του», όχι απαραίτητα με εισβολές και ένοπλες επεμβάσεις σε χώρες όπως η Λιβύη. Απαραίτητα στοιχεία στο πλαίσιο μιας «κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας είναι η διπλωματία, τα χρήματα και η στρατιωτική ισχύς – και μάλιστα με αυτή τη σειρά», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι «αν η Δύση δεν αντιμετωπίσει τα προβλήματα επί τόπου», τότε αυτά -είτε πρόκειται για τρομοκρατικές επιθέσεις είτε για αυξημένες προσφυγικές ροές- θα προωθούνται στην Ευρώπη.
Εκκλήσεις για περισσότερη ασφάλεια – προειδοποιήσεις για τις ελευθερίες
Σχόλιο στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, εκτιμά ότι η τρομοκρατία επιτείνει την κρίση της Ευρώπης. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, «μετά τις επιθέσεις των Βρυξελλών η Ευρώπη επικαλείται τις αξίες της. Αυτό ακούγεται κενό περιεχομένου. Η Ένωση διανύει μια βαθιά κρίση. Και οι επιθέσεις ενδέχεται να επισπεύσουν τη διάλυση». Ο σχολιαστής του γερμανικού περιοδικού παραθέτει δηλώσεις της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας με τις οποίες τονίστηκε ότι οι ευρωπαϊκές αξίες υπερισχύουν της βίας των τρομοκρατών. Και επισημαίνει: «Ενότητα, αξίες, Ευρώπη – η έκκληση ακούγεται κενή (σ.σ. περιεχομένου) ενώπιον των ρηγμάτων της ελληνικής κρίσης, της επαπειλούμενης εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, της κρίσης της δημοκρατίας στην Πολωνία και του προσφυγικού δράματος με την ηθικά αμφίβολη συμφωνία με την Τουρκία».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung τονίζει ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, «είναι συνετό το αίτημα να βελτιωθεί επιτέλους η διασυνοριακή συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών και να γίνει ρουτίνα η ανταλλαγή σημαντικών δεδομένων για την άμυνα απέναντι στην τρομοκρατία. Ακόμη περισσότερο είναι απολύτως επιβεβλημένο».
Πιο επιφυλακτική η γραμμή της Frankfurter Rundschau, η οποία στηλιτεύει τις φωνές που ζητούν ταχεία λήψη νέων μέτρων και ψήφιση νέων νόμων για την ασφάλεια. Όπως υπογραμμίζει, «οι πολιτικοί θα πρέπει να εφαρμόσουν αρχικά τους ήδη υπάρχοντες. Για παράδειγμα, η ανταλλαγή δεδομένων που αφορούν επικίνδυνους ισλαμιστές έχει συμφωνηθεί, όμως δεν σημειώνει πρόοδο».
Τέλος, η Tagesspiegel του Βερολίνου τονίζει ότι η απάντηση στην τρομοκρατία δεν μπορεί να είναι «να περιοριστούν οι ελευθερίες για τις οποίες δικαίως είμαστε υπερήφανοι. Αλλά να τις διαδώσουμε με αποφασιστικότητα στον υπόλοιπο κόσμο».