«Θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις, γιατί τις πιστεύουμε, γιατί τις έχει ανάγκη η Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε επίσημο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «πεινάει» για «να πάει μπροστά» και ότι «δεν έχει χρόνο για χάσιμο».
«Σήμερα ο ελληνικός λαός απολαμβάνει μια κυβέρνηση, που έχει απόλυτα σταθερή θητεία και όλοι ξέρουμε ότι εκλογές δε θα γίνουν νωρίτερα από το 2023» είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αυτό σημαίνει πολιτική σταθερότητα, που ευνοεί την επιχειρηματικότητα. Συνέχισε, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατάφερε να επικρατήσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και πρόσθεσε : «Αυτό αποτελεί μια τεράστια ευθύνη για όλους μας. Να μην αφήσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία να πάει χαμένη. Για αυτό και κινούμαστε, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα μπορούμε».
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επεσήμανε, επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να εκλεγεί πρωθυπουργός λέγοντας, ταυτόχρονα, «προεκλογικά, τα σωστά πράγματα» και εξήγησε:
«Εμείς είπαμε στον ελληνικό λαό προεκλογικά : ψηφίστε μας να επιταχύνουμε τις αποκρατικοποιήσεις, για να κάνουμε την Ελλάδα επιχειρηματικά φιλική χώρα, ψηφίστε μας για να μην τσακωθούμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας…. να βρούμε τρόπο να βρείτε καλές δουλειές, ολοκληρωμένες, στον ιδιωτικό τομέα» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «Και έχουμε σκοπό, είμαστε παθιασμένοι σε αυτό, να τιμήσουμε τις προεκλογικές μας υποχρεώσεις και να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού… Να είστε βέβαιοι, ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και ότι θα καμαρώσουμε μια λαμπρή Ελλάδα τα επόμενα χρόνια».
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του στις ελληνογερμανικές σχέσεις μέσα στην κρίση, αλλά και τώρα στη νέα περίοδο στις προοπτικές συνεργασίας, που ανοίγονται στη νέα περίοδο.
«Η δεκαετία της κρίσης ήταν πολύ επώδυνη για τον ελληνικό λαό και αντιλαμβάνομαι σε αρκετά σημεία προβληματική και για το γερμανικό πολιτικό σύστημα. Όμως σήμερα, πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία περισσότερο ώριμη παρά ποτέ, δύναται να αναγνωρίσει, ότι την εποχή αυτή της κρίσης, η ΟΔΓ υπήρξε ένας αληθινός φίλος αυτής της χώρας».
Ο υπουργός ανέφερε ότι, «η Ελλάδα δε θα είχε μείνει στη ζώνη του ευρώ» και δε θα ατένιζε σήμερα το μέλλον «με αισιοδοξία», εάν η καγκελάριος Α.Μέρκελ και άλλοι πολλοί γερμανοί πολιτικοί, δεν αναλάμβαναν «το πολιτικό κόστος» να τη στηρίξουν, και η χώρα μας να λάβει «τη μεγαλύτερη βοήθεια που έλαβε ποτέ χώρα μετά τον Β’ ΠΠ» και πρόσθεσε:
«Σας διαβεβαιώνω κ. πρέσβη και να το μεταφέρετε στην κυβέρνηση σας και ο ελληνικός λαός δεν είναι αχάριστος και αυτή τη στιγμή έχουμε μάθει κι εμείς από τα δικά μας σφάλματα του παρελθόντος. Είμαστε περισσότερο παρά ποτέ να αλλάξουμε αυτή τη χώρα, να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, επιχειρηματικά φιλική και να δώσουμε την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να απολαύσει το μέλλον που του αξίζει».
«Η Ελλάδα έμεινε πίσω, αλλά τώρα πεινάμε να πάμε γρήγορα μπροστά και δε χάνουμε καθόλου χρόνου» επεσήμανε ο υπουργός και συνέχισε:
«Θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις, όχι για τον κ. Σόιμπλε – τον συμπαθώ, αλλά λέω – όχι για την τρόικα, όχι για το μνημόνιο» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και συνέχισε: «Θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις, γιατί τις πιστεύουμε, γιατί τις έχει ανάγκη η Ελλάδα. Θα τις κάνουμε για το καλό του ελληνικού λαού που πρέπει να πάει μπροστά και δεν έχει χρόνο για χάσιμο».
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε, ότι εντός του μηνός θα ψηφιστεί στη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο, το πώς θα γίνει ευκολότερη η επιχειρηματικότητα, με συντόμευση της διαδικασίας των αδειοδοτήσεων, με κίνητρα για επενδύσεις και επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειών. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με επιτάχυνση της δικαιοσύνης που θα δικάζει ταχύτερα επιχειρηματικές διαφορές, και με ότι έχει σχέση με την επιτάχυνση οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, θα υπάρχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις. Ο υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα Thess In Tech και στην απόφαση της κυβέρνησης να δώσει επτακόσια στρέμματα δημόσιας γης, στη Θεσσαλονίκη, με τη δέσμευση, εντός δύο ετών να έχει βρεθεί χρηματοδότηση από εταιρίες, για τη δημιουργία του μεγαλύτερου τεχνολογικού πάρκου στην Ελλάδα.
«Σας καλώ , κ. πρέσβη να συμμετάσχει και η ΟΔΓ σε αυτό το εγχείρημα» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «Ο κ. πρωθυπουργός πρώτος, εγώ δεύτερος, και ο κ. Δήμας, ακούραστος, τρέχουμε πάρα πολύ για να γίνει. Όταν κάτι πρέπει να γίνει δε θα το αφήνουμε για αύριο. Ότι δεν γίνεται σήμερα δεν γίνεται ποτέ».
Ανέφερε, επίσης, ως «ευχάριστο νέο» ότι η ΡΗΙΖΕΡ η «πρώτη φαρμακευτική εταιρία στον πλανήτη» αποφάσισε να δημιουργήσει Κέντρο Ερευνών στη Θεσσαλονίκη, όπως και η εταιρία ΣΙΣΚΟ ένα κέντρο έρευνας υψηλής τεχνολογίας.
«Όλα αυτά, αν τα λέγαμε λίγα χρόνια πριν, θα λέγαμε: «Και που να σφίξουν οι ζέστες…». Κι όμως όλα αυτά συμβαίνουν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και μετά. Μια ανακούφιση υπάρχει στη χώρα, από το ένα άκρο ως το άλλο και όλοι αισθάνονται ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε επίσης τη μείωση των επιτοκίων και τη διεθνή συγκυρία που η χώρα, σε αντίθεση με το παρελθόν, μπορεί να την παρακολουθήσει, ώστε να δανείζεται φθηνότερα, αλλά και να εξυπηρετεί ευκολότερα τις υποχρεώσεις της στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, «Αυτό θα σημαίνει πολύ φθηνότερη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «Όλα αυτά δείχνουν ότι μια νέα εποχή ξεκινά Και αυτή η νέα εποχή σημαίνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας»
Ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι με τη ζώνη ελευθέρου εμπορίου, την ανάπλαση της ΔΕΘ, τα έργα στο λιμάνι, τις επενδύσεις στο αεροδρόμιο από τη Fraport, η Θεσσαλονίκη «θα είναι μια καινούρια, μια καλύτερη πόλη».
Ο υπουργός Ανάπτυξης συνεχάρη τον αντιπρόεδρο του Ελληνο – Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Στέφανο Τζηρίτη για τη βράβευση του με τον Σταυρό του Τάγματος της Αξίας από την ΟΔΓ . Χαιρέτισε τον νέο πρέσβη της ΟΔΓ Ερνεστ Ράιχελ και τη νέα γενική πρόξενο της ΟΔΓ στη Θεσσαλονίκη, Σίβυλλα Μπέντικ, ευχόμενος καλή επιτυχία στα καθήκοντα τους. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση, ότι τα χρόνια που έρχονται «θα είναι τα καλύτερα χρόνια Ελλάδας – Γερμανίας των τελευταίων δεκαετιών».
Στο δείπνο παραβρέθηκαν, επίσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία Χρήστος Δήμας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τις Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ Γιάννης Τσακίρης, οι οποίοι δέχθηκαν ερωτήσεις από το κοινό, για αναπτυξιακά, επενδυτικά και τεχνολογικά ζητήματα. Επίσης, παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, οι βουλευτές ο Στ. Καλαφάτης, Κ. Γκιουλέκας, Στ. Σιμόπουλος, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, κ.α.
Τοποθέτηση του πρέσβη της ΟΔΓ ‘Ερνεστ Ράϊχελ
«Εύχομαι να έχουμε μια καλή συνεργασία» είπε ο πρέσβης της ΟΔΓ Ερνεστ Ράϊχελ και υπογράμμισε ότι η παρουσία των μελών της κυβέρνησης και επιχειρηματιών «αποδεικνύει με εμφαντικό τρόπο για στενές και αμοιβαίας εμπιστοσύνης σχέσεις με τη Γερμανία».
Ο κ. Ράιχελ αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ κατά την οποία όπως είπε «κατέστησαν σαφές ότι το πρέπει να υπάρξουν πιο εντατικές διμερείς σχέσεις». Υπογράμμισε, στο πλαίσιο αυτό την προσπάθεια διερεύνησης πρόσθετων επενδυτικών δυνατοτήτων από τη γερμανική επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
«Πολλές ειδήσεις τον τελευταίο καιρό ενισχύουν την πίστη μας ότι μπορούμε να πιάσουμε ξανά το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει προ της κρίσης» είπε ο γερμανός πρέσβης και αναφέρθηκε στα στο δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ε.Ε., ο οποίος δείχνει για την Ελλάδα θετικές προοπτικές «άνω του μέσου όρου». Τόνισε, επίσης, ότι η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά ώστε τα οφέλη από την ανάταξη της οικονομίας να περάσουν στους πολίτες. Σημείωσε, επίσης, τη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις από ελληνικής πλευράς σε διάφορους τομείς, όπως δικαιοσύνης, της οικονομίας, κ.α.
Ο πρέσβης αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις και στις νέες προκλήσεις, μεταξύ αυτών και στην προοπτική του Brexit, που δε θα αφήσει ανεπηρέαστη την οικονομία της Ε. Ε., «ειδικά αν συντελεστεί χωρίς συμφωνία» και πρόσθεσε:
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Γερμανία και την Ε.Ε. να υπολογίζουν την Ελλάδα, ως σταθερό εταίρο. Μόνο μέσω της συνοχής, εμείς οι ευρωπαίοι θα μπορούμε να λειτουργήσουμε ως αντίβαρο (στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο) με πραγματική ισχύ».
Χαιρετισμός προέδρου Ελληνο – Γερμανικού Επιμελητηρίου Κ. Μαραγκού
«Ήρθε η ώρα η ελληνική οικονομία να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η Γερμανία» τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνο – Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μαραγκός και πρόσθεσε:
«Υπάρχει η βούληση και από τις δύο χώρες να αξιοποιήσουν την ευνοϊκή συγκυρία και την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη» είπε ο κ. Μαραγκός και πρόσθεσε : «Επιβεβαιώνεται ότι η επιχειρηματικότητα μπορεί να δώσει λύσεις, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία».
Ο κ. Μαραγκός αναφέρθηκε στη πρόσφατη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τη γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και στην συμφωνία τους για τη διοργάνωση ενός κοινού επιχειρηματικού φόρουμ, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Πρόσθεσε ότι το ελληνογερμανικό επιμελητήριο έχει διοργανώσει τρεις εκδηλώσεις με τη συμμετοχή γερμανών επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα.
Βράβευση Στ. Τζηρίτη με τον Σταυρό του Τάγματος της Αξίας της ΟΔΓ
Ο πρέσβης της ΟΔΓ επέδωσε στον αντιπρόεδρο του Ελληνο – Γερμανικού Επιμελητηρίου και πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της ISOMAT, Στέφανο Τζηρίτη τον Σταυρό του Τάγματος της Αξίας της ΟΔΓ, σύμφωνα με απόφαση του Πρόεδρου της ΟΔΓ, Βάλτερ Στάϊνμάγιερ.
«Δε βρίσκω λόγια για την τόσο μεγάλη τιμή στο πρόσωπο μου, η Γερμανία υπήρξε σε όλη μου τη ζωή ο καθοριστικός παράγων της εξέλιξης μου και είμαι βαθύτατα ευγνώμων για αυτό» είπε ο κ. Τζηρίτης.