Μήνυμα αρραγούς ενότητας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, κατά τη δεξίωση για την 45η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου παρέστησαν πολιτικοί, στρατιωτικοί, αντιστασιακοί του αντιδικτατορικού αγώνα. Ακόμα προσκεκλημένοι ήταν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και ο Έλληνας Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Επίσης, είχαν προσκληθεί η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, η ηγεσία της Εκκλησίας και της Δικαιοσύνης.
Λίγα λεπτά πριν τις 8, στον χώρο του Προεδρικού Μεγάρου έφτασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος και χαιρέτισε δια χειραψίας τους επικεφαλής των κομμάτων, τον πρόεδρο της Βουλής και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «Τιμούμε, όπως αρμόζει στην περίσταση και με ενωμένες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, την εμβληματική επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την 24η Ιουλίου 1974. Και μέσα από αυτή την αρραγή ενότητα διακηρύσσουμε την αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας να επιτελούμε, αδιαλείπτως και δίχως καμία έκπτωση, το χρέος υπεράσπισης, έναντι πάντων, της Δημοκρατίας «όκωσπερ τείχεος».
Ταυτοχρόνως, σημείωσε, ότι τιμούμε τους νεκρούς που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, καθώς και όλους τους αγωνιστές του αντιστασιακού αγώνα που δεν είναι πια μαζί μας. Αγωνιστές, τους οποίους επάξια εκπροσωπούν οι παρόντες αντιστασιακοί, ενσαρκώνοντας την ζωντανή μνήμη της εποχής εκείνης.
Παράλληλα, επισήμανε, ότι φέτος, έχουμε έναν ακόμη λόγο να είμαστε υπερήφανοι για την συνέπειά μας ως προς την εκπλήρωση του χρέους υπεράσπισης της Δημοκρατίας, καθώς κατά τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις από την μια πλευρά οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτούργησαν άψογα, ενώ οι μετέπειτα κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξελίχθηκαν υποδειγματικώς. «Και, από την άλλη πλευρά, η ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού απέδειξε, αντιθέτως μάλιστα απ’ ό,τι συνέβη σε άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, πως τα μορφώματα φασισμού ή και ναζισμού δεν έχουν θέση στο Ιερό Πτολίεθρο της Δημοκρατίας μας, στην Βουλή των Ελλήνων», τόνισε ο Πρόεδρος.
Αναφέρθηκε, επίσης, και στο ιερό χρέος που έχουμε να μην ξεχνάμε την μαρτυρική Κύπρο και τον αγώνα για την τελική της δικαίωση, κάνοντας λόγο για επίλυση του Κυπριακού με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα σεβασμό της κυριαρχίας της κατά τρόπο που αφενός δεν συμβιβάζεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων και, αφετέρου, οριοθετεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.
Εν συνεχεία υπενθύμισε το παράδειγμα όλων εκείνων, οι οποίοι μας άφησαν το παράδειγμά τους ως παρακαταθήκη για την πορεία μας στο μέλλον και υπογράμμισε ότι «Για να τιμήσουμε όμως την μνήμη τους, όπως τους αξίζει, πρέπει να πορευόμαστε στον δρόμο της εθνικής μας προοπτικής υπό όρους αρραγούς ενότητας, κατ’ εξοχήν σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των Εθνικών μας Θεμάτων, επέκεινα δε των Εθνικών μας Δικαίων, πάνω στην βάση του πλήρους και δίχως ίχνος έκπτωσης σεβασμού του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».
Κλείνοντας την δήλωσή του, έκανε ειδική αναφορά στην τραγωδία στο Μάτι και στα εξίσου τραγικά θύματά της, σημειώνοντας ότι πέρσι, η γιορτή της Δημοκρατίας ματαιώθηκε για να τιμήσουμε με το πένθος μας την μνήμη τους και κατέληξε διαβεβαιώνοντας ότι «η τραγωδία στο Μάτι και τα θύματά της δεν θα λησμονηθούν ποτέ, αφού μόνον έτσι θα αποτρέψουμε στο μέλλον οιασδήποτε μορφής επανάληψή της».
Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών
«Σαράντα πέντε χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις. Η ποιότητα της Δημοκρατίας είναι το μεγάλο ζητούμενο», δήλωσε κατά την έξοδό της από το Προεδρικό Μέγαρο μετά τη δεξίωση για τα 45 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά και τόνισε:
«Η έξοδος από την κρίση, οι δουλειές, η επιστροφή των νέων, η κλιματική αλλαγή, η ψηφιακή εποχή, απαιτούν προοδευτικές λύσεις. Ο αγώνας κατά της δεξιάς, της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού είναι διαρκής. Το ΚΙΝΑΛ, θα διεκδικήσει τις αναγκαίες αλλαγές, για την ενίσχυση της δημοκρατίας μας, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Δεν ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε όσους αγωνίστηκαν για την δημοκρατία και την ελευθερία. Δεν ξεχνάμε τα θύματα ένα χρόνο πριν στο Μάτι. Δεν ξεχνάμε γιατί έτσι σχεδιάζουμε με ασφάλεια το μέλλον».
«Σαράντα πέντε χρόνια μετά την αποκατάσταση της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, το βασικό συμπέρασμα που βγάζουμε όλοι μας, είναι ότι μόνο με την πάλη και τον αγώνα, μπορούν να κατακτηθούν δικαιώματα, και να κατακτηθούν τα πάντα, για να ανατείλει ένα πιο φωτεινό μέλλον για την πατρίδα μας για το λαό μας», δήλωσε από την πλευρά του ο Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Δηλώσεις έκανε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Αυτή η ημέρα, αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Γιορτάζουμε βέβαια την επαναφορά της δημοκρατίας μας, δυστυχώς όμως με την απώλεια της μισής κοινωνίας. Και το χειρότερο δε απ’ όλα, ότι σήμερα είναι επίκαιρο το μήνυμα αυτό, για ένα πολύ σημαντικό λόγο. Είμαστε υπό επιτροπεία, έχουμε τρόικα, δεν έχουμε εθνική ανεξαρτησία, ούτε οικονομική αυτοτέλεια. ‘Αρα πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη μια φορά για να αποκτήσουμε την πραγματική δημοκρατία που δικαιούται ο Έλληνας».