Κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση για την “Προοδευτική Συμμαχία”, στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου.
Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο «για άθλια εμμονή περί συναλλαγής Μακεδονικού με συντάξεις».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε μεταξύ άλλων πως ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος στον «ανθέλληνα» – όπως τον χαρακτήρισε- Βέμπερ και στην Ευρώπη του ΔΝΤ, των τεχνοκρατών και του εθνικισμού.
«Η προοδευτική παράταξη του τόπου είναι εδώ, είναι παρούσα και η απαντηση που δίνετε εσείς είναι η απαντηση που δίνετε εσείς. Να ξέρετε ότι τώρα ξεκινάμε τη μεγάλη προσπάθεια τωρα που βγάλαμε την Ελλάδα από τα Μνημόνια. Και ήδη έχει ξεκινήσει το μεγάλο αγώνα για την αναγέννηση της Ελλάδας. Το μεγάλο και δύσκολο αγώνα για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας βάσης», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του.
«Ο μεγάλος και δύσκολος αγώνας για τη δίκαιη ανάπτυξη και την Ελλάδα των πολλών. Οι δυνάμεις της συντήρησης δίνουν το δικό τους αγώνα να αντιστρέψουν τη πορεία της χώρας προς τα μπροστά. Να μας γυρίσουν πίσω στα χρόνια της σκληρής λιτότητας, των μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής. Εμείς όμως σήμερα τους δίνουμε δυναμική απάντηση. Σημερα η παρουσία σας εδω είναι η πιο αληθινή δημοσκόπηση που δίνει τον παλμό να κερδίσουμε τη μαχη. Είμαστε εδώ», πρόσθεσε.
«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε μπροστά με μεγαλύτερη ορμή, δύναμη και αποφασιστικότητα. Είμαστε εδώ. Πιστοί στο κάλεσμα της ιστορίας. Σε έναν τόπο όπου πάντα οι δυνάμεις της συντήρησης ήθελαν να διχάζουν το λαό και να κρατούν την Ελλάδα στο παρελθόν. Αλλά πάντα η προοδευτική παράταξη ένωνε το λαό σε δίκαιους αγώνες, με τις αξίες και τα ιδανικά της συλλογικής προόδου», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Σήμερα, εδώ στο Γαλάτσι ένας χώρος που φάνηκε μικρός, εδω ενώνουμε δυνάμεις πολίτες από διαφορετικές γενιές, πολιτικές καταγωγές και διαδρομές. Σήμερα εδώ ακούσαμε στο μίνι συνεδριο ότι η μεγάλη παράταξη να συνεχίσει τη προσπάθεια και την επόμενη 4ετία. Συναντιούνται δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες από τη τιμημένη γενιά της αντίστασης και του αγώνα για μια ελεύθερη πατρίδα, τη μεγάλη παράδοση του ΕΑΜ, Τη γενιά του 114 και του Πολυτεχνείου. Τον δημοκρατικό κόσμο της μεταπολίτευσης. Μέχρι τις νέες και τους νέους των αγώνων στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων», τόνισε.
«Κάθε γενιά και κάθε ξεχωριστό ρυάκι αγώνα και διεκδίκησης για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, ενώνεται σήμερα εδώ. Σε ένα μεγάλο ποτάμι σε ένα πλατύ κοινωνικό ρεύμα. Ένα κοινωνικό ρεύμα όπως αυτά που πρωταγωνίστησαν στις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές στη διαδρομή της ιστορίας μας. Έτσι γεννήθηκε η μεγάλη πολιτική αλλαγή της δεκαετίας του ’80. Έτσι ακριβώς, συνέβη και πριν τέσσερα χρόνια, το 2015», σημείωσε ο κ.Τσίπρας.
«Έχει παρέλθει η περίοδος των διαχωρισμών»
«Σήμερα ενώνουμε δυνάμεις. Η περίοδος των διαχωρισμών έχει παρέλθει. Το νέο πολιτικό τοπίο ορίζει νέα καθήκοντα, νέες προκλήσεις και νέες δυνατότητες. Δυο ιστορικής σημασίας γεγονότα : Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η Συμφωνία των Πρεσπών, αναδιατάσσουν αντικειμενικά τις πολιτικές προτεραιότητες και τις τοποθετήσεις όλων. Και ταυτόχρονα, η άνοδος της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη διαμόρφωση μιας συλλογικής προοδευτικής απάντησης.
«Γιατί η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο συντρίφτηκε κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης. Η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με τις δομικές της αδυναμίες. Το δημοκρατικό της έλλειμμα, τους δισταγμούς στη διαδικασία της ολοκλήρωσης, την απροθυμία των κυρίαρχων δυνάμεων στο εσωτερικό της να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο όπου η οικονομική ένωση συμβαδίζει με την πολιτική», ανέφερε.
Και πρόσθεσε: Οι Συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, που διαχειρίστηκαν τη κρίση φέρουν βαριά την ευθύνη για τεράστιες συνέπειες που επέφεραν οι επιλογές τους στους λαούς της Ευρώπης. Όλα αυτά έφεραν στο προσκήνιο την Ακροδεξιά και την απλουστευτική ρητορική της ξενοφοβίας και του μίσους. Είναι όμως εντυπωσιακό ότι ακόμα και σήμερα, αυτές οι δυνάμεις, οι συντηρητικές κάνουν πως δεν βλέπουν. Όχι απλά αρνούνται να κάνουν έμπρακτη αυτοκριτική, αλλά επιμένουν ακόμα ότι έπραξαν σωστά.
Έπραξαν δηλαδή σωστά
– που παρέδωσαν τα κλειδιά της Ευρώπης στους τεχνοκράτες
– που φόρτωσαν με δυσβάσταχτη λιτότητα τους λαούς του Νότου
– που αναπαρήγαγαν στερεότυπα για τεμπέληδες που πρέπει να τιμωρηθούν
– που αδιαφόρησαν για τη δημοκρατική αναβάθμιση των θεσμών της Ένωσης και της Ευρωζώνης.
«Οι επιλογές τους όμως, προκάλεσαν τελικά, όσο και αν το αρνούνται, τη μετάλλαξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής ιδέας. Η σύγκλιση χάθηκε για χάρη της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η συνευθύνη χάθηκε και τη θέση της πήραν οι εκβιασμοί και η επιβολή της ισχύος. Η κοινωνική αλληλεγγύη μπήκε κάτω από τις επιθυμίες των ευρωπαϊκών οικονομικών ελίτ. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ανατράφηκε το τέρας του εθνολαϊκισμού και της ακροδεξιάς», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η ακροδεξιά, όμως εμείς καλά γνωρίζουμε, δεν έπεσε από τον ουρανό. Κάποιοι της έδωσαν πάτημα. Κάποιοι της επέτρεψαν να βρει χώρο στον πολιτικό ανταγωνισμό για να παριστάνει δήθεν την αντισυστημική δύναμη και το αντίπαλο δέος. Όμως, η ακροδεξιά που ντύνεται τον αντισυστημικό μανδύα, όπου διαχειρίζεται εξουσία είναι πιο συστημική από τους συστημικούς.Γιατί εκτός από το να κυνηγάνε πρόσφυγες πρόσφυγες και να υψώνουν φράκτες. Συρρικνώνουν ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα.Καταργούν το 8άωρο θεσπίζοντας το 12ωρο εργασίας Διαλύουν εργασιακά δικαιώματα απελευθερώνοντας τις απολύσεις. Και την ίδια στιγμή που απολαμβάνουν το δικαίωμα τους να λαμβάνουν πόρους από την ΕΕ, παριστάνουν τα κοκκόρια όταν έρχεται η ώρα να συζητήσουμε για τις υποχρεώσεις τους. Πρέπει λοιπόν να το πούμε καθαρά. Πρόκειται περί πολιτικών απατεώνων. Δημαγωγών, λαϊκιστών», πρόσθεσε.
Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Και ένα τόσο φρικτό σχέδιο δεν μπορεί παρά να έχει αντίστοιχα μέσα για την επικράτηση του. Λάσπη, προπαγάνδα, fake news, στερεότυπα, όλα αυτά είναι δομικά στοιχεία της ακροδεξιάς στρατηγικής. H ακροδεξιά είναι παράγωγο του συντηρητικού χώρου, πλέον ο λόγος και οι πρακτικές της ασκούν γοητεία και σε παραδοσιακά πιο μετριοπαθείς δυνάμεις. Μιλώ για μεγάλο μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τον κ. Μητσοτάκη να είναι δυστυχώς στη πρώτη γραμμή μεταξύ αυτών. Μιλώ για αυτούς που εδώ και καιρό προσπαθούν να διαγράψουν υποτίθεται τον Όρμπαν, αλλά για κακή τους τύχη οι βουλευτές του είναι ακόμα μέλη της Ευρωομάδας τους. Αυτούς που με μπροστάρη τον κ. Βέμπερ, επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα γιατί απειλούμε, λένε την ευρωπαϊκή συνοχή. Αυτούς που το 2015 έδιναν αγώνα για φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, για να τιμωρηθούμε τόσο εμείς όσο και ο λαός που μας που ύψωσε το κεφάλι στην Ευρώπη της λιτότητας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Τι αποδεικνύεται όμως;
– Η Αριστερά έμεινε αταλάντευτη, με κόστος, στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Όταν πλήθαιναν οι φωνές στην Ευρωπαϊκή Δεξιά, υπέρ του Grexit.
– Η Αριστερά και ο ελληνικός λαός, διέσωσαν την τιμή της Ευρώπης στο προσφυγικό. Όταν η Δεξιά του Βέμπερ, του Κουρτς, του Όρμπαν υπερασπιζόταν τα κλειστά σύνορα και πέταγε το μπαλάκι στο Νότο.
– Η Αριστερά έβγαλε τελικά τη χώρα από τα μνημόνια Όταν η Δεξιά τα επέβαλε και τα εφάρμοσε στην πιο σκληρή μορφή τους
– Η Αριστερά έκανε το ιστορικό βήμα για τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων με τη Συμφωνία των Πρεσπών Όταν η Δεξιά στην Ελλάδα ταυτιζόταν με τον εθνικισμό και διαδήλωνε μαζί με τους χρυσαυγίτες», υπογράμμισε.
«Για να αναρωτηθούμε λοιπόν: Ποιος είναι τελικά με την Ευρώπη; Οι ακροδεξιοί και οι συντηρητικοί του Grexit και του Brexit, Οι υμνητές της λιτότητας και των κλειστών συνόρων ή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που με τη στήριξη της ευρωπαϊκής αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας και των ευρωπαίων πρασίνων, κράτησε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και την έβγαλε από τα μνημόνια ; Σήμερα λοιπόν είναι κρίσιμο όσο ποτέ όχι απλά να μιλάμε κατά της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά να προτείνουμε τον τρόπο που αυτός ο εφιάλτης θα τελειώσει. Και θα τελειώσει μόνο όταν αρχίσουν να τελειώνουν οι ανισότητες. Για αυτό χρειαζόμαστε ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, βασισμένο στην ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέχεια απαρίθημησε επτά βασικούς άξονες:
Πρώτον, την κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα, για την εγγύηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Για έναν ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, ευρωπαϊκές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. και κοινές ευρωπαϊκες κοινωνικές υπηρεσίες με πρόσβαση ελεύθερη στους πολίτες.
Δεύτερον, την αποφασιστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού με νέους πόρους, χωρίς να επιβαρύνουμε τα λαϊκά στρώματα. Όπως, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο φόρος στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ο φόρος στις συναλλαγές μέσω ψηφιακών πλατφορμών.
Τρίτον, η ανάπτυξη μηχανισμών διαμερισμού της ευθύνης αλλά και του βάρους –αμοιβαιοποίηση δηλαδή του ρίσκου και των δημόσιων χρεών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.
– Τέταρτον, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής του μεγάλου πλούτου. Με ευρωπαϊκές και διεθνείς ρυθμίσεις για τους φορολογικούς παραδείσους, καθώς και με τη στροφή προς μια δίκαιη φορολογική εναρμόνιση.
– Πέμπτον, η ριζική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις επενδύσεις, για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Με βάση ένα νέο επενδυτικό πρότυπο που θα προάγει τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.
– Έκτον, η άμεση συντονισμένη δράση σε επίπεδο κρατών μελών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη βάση των Στόχων που έχει ήδη θέσει η Ένωση ως το 2050. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των μαθητών για το κλίμα, μας δείχνουν το δρόμο.
– Και έβδομο, η διεύρυνση της δημοκρατίας.
Το τέλος της κυριαρχίας του τεχνοκρατισμού επί της πολιτικής. Μέσα από θεσμούς για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και μέσω της κατοχύρωσης νέων θεσμών και δεσμευτικών μηχανισμών κοινωνικής συμμετοχής. Να μην λαμβάνουν αποφάσεις τα Eurogroup.
«Άθλια εμμονή Μητσοτάκη στα περί συναλλαγής Μακεδονικού με συντάξεις»
Και συνέχισε: «Η Ευρωπαϊκή Δεξιά και η Ακροδεξιά όχι απλά δεν τα επισημαίνει αλλά είναι αντίθετη ακριβώς σε αυτά τα σημεία.Και το αντικοινωνικό της όραμα εκφράζεται στο πρόσωπο του υποψηφίου για την Προεδρία της Κομισιόν, κ. Βέμπερ. Του κου Βέμπερ που έχει χτίσει πολιτική καριέρα στη Γερμανία προσβάλλοντας και απαξιώνοντας τον ελληνικό λαό και τις θυσίες του. Γι’ αυτό τον άνθρωπο, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει υπερήφανος για τη σχέση μαζί του και στηρίζει με θέρμη την υποψηφιότητα του. Δεν προκαλεί εντύπωση. Είναι και οι δύο πολιτικοί που πορεύονται με τα ίδια ιδανικά. Με τις ελίτ, απαξιώνοντας τους λαούς, φλερτάροντας με την ακροδεξιά και τον εθνικισμό. Γι’ αυτό, ας είναι σαφές».
«Ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος στο Βέμπερ. Είναι ψήφος στην Ευρώπη των μνημονίων, του ΔΝΤ, του διχασμού, του εθνικισμού. Για το λόγο αυτό, η μάχη στην Ελλάδα είναι απολύτως κομβική για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ευρώπη. Και την μάχη αυτή θα την κερδίσουμε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε άλλο κομμάτι της ομιλίας του ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ, τονίζοντας ότι «το κόμμα και τα στελέχη που στηριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών μιλούν ανερυθρίαστα για προδότες, μειοδότες, ανθέλληνες».
«Μας λένε ότι παραδώσαμε την ιστορία της Μακεδονίας Όταν πριν ακόμα υπογραφεί η Συμφωνία, στη γείτονα γκρεμίστηκαν αγάλματα, κατέβηκαν πινακίδες, άλλαξαν επιγραφές στα μνημεία. Και έπειτα, όταν άλλαξε το Σύνταγμά τους, αφαίρεσαν τις ανιστόρητες αλυτρωτικές αναφορές, άλλαξαν τα σχολικά βιβλία και απέρριψαν ρητά και κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σχέση τους με την Αρχαία Ελληνική Μακεδονία. Μας λένε ότι παίζουμε παιχνίδια με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Όταν καταφέραμε να αποκτήσουμε ένα σταθερό σύμμαχο στην περιοχή, οταν αναλαμβάνουμε την προστασία του εναέριου χώρου τους, όταν προωθούμε επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων και βάζουμε φραγμό στα σχέδια τρίτων χωρών για τη διεύρυνση της επιρροής τους στην περιοχή. Μας λένε, ότι η Συμφωνία είναι επιζήμια, προδοτική και αποτελεί προϊόν συναλλαγής για τις συντάξεις, όταν όλο το δημοκρατικό πολιτικό τόξο, ακόμη και ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής δεξιάς προτείνουν την επιβράβευσή της με Νόμπελ Ειρήνης. Και έτσι εμείς ευλόγως αναρωτιόμαστε ; Σε ποιο πολιτικό τόξο ανήκει ο κος Μητσοτάκης και η ΝΔ στο ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα; Στο φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό ή σε αυτό των ακροδεξιών συνωμοσιολόγων και εθνικιστών; Και πως ακριβώς αντιλαμβάνονται την Ευρώπη; Ως το χώρο των φτηνών και ανίερων συναλλαγών κάτω από το τραπέζι; Και ποιος άραγε τις κάνει αυτές τις συναλλαγές από τη πλευρά των Ευρωπαίων; Η Μέρκελ και ο Γιούνκερ; Τα ηγετικά στελέχη δηλαδή του Ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος; Αυτή και μόνο η άθλια εμμονή του κου Μητσοτάκη στα περί συναλλαγής, ξεπερνάει τη ρητορική της ακροδεξιάς και τον κατατάσσει ισότιμα στο πλάι των ευρωπαίων ηγετών της. Της Λεπέν, του Σαλβίνι και του Όρμπαν. Το χειρότερο ολίσθημα, όμως, για τον κο Μητσοτάκη δεν ήταν η εμμονή στην αθλιότητα περί συναλλαγής αλλά η επιμονή του να μη πεί ούτε μια κουβέντα στη Βουλή για τις απειλές, τους τραμπουκισμούς, τις επιθέσεις από φασιστικές συμμορίες εναντίον των βουλευτών που στήριξαν τη συμφωνία. Για τις επιθέσεις από τάγματα εφόδου στη Βουλή και σε δημοσιογράφους, έξω από αυτήν», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θα στείλουμε τη Χρυσή Αυγή στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας»
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι «είμαστε εδώ για να υψώσουμε τοίχος στη Χρυσή Αυγή και στις φασιστικές συμορίες που σπέρνουν το τρόμο στους αδύναμους. Στην Ελλάδα των μεγάλων αγώνων ενάντια στο φασισμό. Στην Ελλάδα των χιλιάδων νεκρών ηρώων, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, ναζιστικό κόμμα δεν έχει θέση. Θα στείλουμε τη Χρυσή Αυγή στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Και στα δικαστήρια αν χρειαστεί».
«Προσερχόμαστε στον αγώνα για μία νέα εποχή»
«Προσερχόμαστε στο μεγάλο αγώνα για τη νέα εποχή, έχοντας σημαντικές κατακτήσεις στις αποσκευές. Δώσαμε μεγάλες μάχες, πήραμε δύσκολες αποφάσεις, όμως δικαιωθήκαμε. Δεν κάναμε πίσω από τις βασικές δεσμεύσεις που αναλάβαμε. Είπαμε ότι θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Και το πράξαμε. Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και μια κοινωνία λεηλατημένη. Δεν κάναμε θαύματα, αλλά πετύχαμε πολλά.
– Ανασυγκροτώντας το κοινωνικό κράτος
– Υλοποιώντας πολιτικές για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης
– Θεσπίζοντας το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
– Αναδιανέμοντας τους πόρους από την υπεραπόδοση της οικονομίας για τρείς συνεχόμενες χρονιές
– Εξασφαλίζοντας την καθολική πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας.
– Μειώσαμε την ανεργία κατά 9%, με τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας
– Περιορίσαμε την αδήλωτη εργασία φτάνοντας τη στο 8% από το 20% όταν αναλάβαμε
– Επαναφέραμε τις βασικές αρχές των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων
– Προστατέψαμε τη λαϊκή κατοικία
– Με την παροχή ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Στα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ και είναι Έλληνες.
– Με το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια
– Με τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου
-Με τη μεγάλη πρωτοβουλία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Για την οποία έγινε ήδη το πρώτο μεγάλο βήμα με την ψήφιση των προτεινόμενων προς αναθεώρηση διατάξεων. Και η δυνατότητα αυτή θα κριθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Θα γίνει πράξη όταν έρθει η ώρα στις επόμενες εκλογές του φθινοπώρου, όταν ο λαός ψηφίσει, τόσο για τη συνέχιση της προοδευτικής διακυβέρνησης αλλά και για τη διασφάλιση ενός προοδευτικού Συντάγματος που έχει ανάγκη ο τόπος. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν στοχευμένα και μεθοδικά. Διότι αποτελούν βασικά στοιχεία της στρατηγικής μας για την Ελλάδα της νέας εποχής. Για την Ελλάδα των πολλών. Που δε μπορεί πια να ξοδεύει δυνατότητες και να τις υποτάσσει στις επιθυμίες της εγχώριας ολιγαρχίας του πλούτου. Για πάρουν απάντηση, όσοι προσπαθούν να διχάσουν και να σπείρουν το μίσος και το φανατισμό. Όσοι μας κουνάνε το δάχτυλο, δήθεν στο όνομα της πατρίδας.
Όμως, εμείς ξέρουμε ότι πατρίδα είναι οι άνθρωποί της, όχι οι κραυγές των πατριδοκάπηλων. Πατρίδα είναι εκεί που οι πολλοί μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια. Πατρίδα είναι εκεί που οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα Πατρίδα είναι εκεί που η υγεία και η παιδεία είναι καθολικό δικαίωμα, όχι εκεί που είναι προνόμιο των λίγων. Πατρίδα είναι εκεί που όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, όχι εκεί που οι νόμοι γράφονται κατά παραγγελία των ισχυρών. Πατρίδα είναι εκεί που η νέα γενιά έχει προοπτική και μπορεί να ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή, όχι εκεί που αντιμετωπίζεται ως πλεονάζον προσωπικό σε χρεοκοπημένη επιχείρηση. Πατρίδα είναι εκεί που η διαφορετικότητα είναι πλούτος, όχι αντικείμενο διακρίσεων και ρατσισμού. Πατρίδα είναι εκεί που το μέλλον της το ορίζει ο ίδιος ο λαός, όχι εκεί που βασιλεύει το ψέμα, η προπαγάνδα και τα στημένα παιχνίδια.
«Να πάτε πόρτα – πόρτα, να στείλουμε το μήνυμα νίκης»
«Τώρα ενώνουμε δυνάμεις. Φτάνει με το ψέμα, την προπαγάνδα, το διχασμό. Σήμερα εμείς δεν ήρθαμε εδω να δώσουμε μήνυμα για την επόμενη κάλπη, αλλά μήνυμα για τη δημιουργία μιας πλατιάς συμμαχίας, για να οικοδομήσουμε μαζί τη νέα εποχή. Για τη διακυβέρνηση της νέας 4ετίας, που θα δώσει σήμα σε όλη την Ευρώπη. Να σας καλέσω, όχι απλά να φύγετε με αυτοπεποίθηση από εδώ, αλλά να έχετε κατά νου να οργανώσετε την παρουσία της προοδευτικής συμμαχίας, δεν είναι μία συμμαχία κάτω από το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Να στείλουμε το μήνυμα, να πάμε παντού, σπίτι – σπίτι, πόρτα – πόρτα, γειτονιά – γειτονια. Όλοι μαζί, για τη νίκη στις Ευρωεκλογές, για τη νίκη στις εθνικές εκλογές. Ότι η Ελλάδα θα μείνει στη σωστή πλευρά της ιστορίας, καλούς αγώνες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Κάλεσμα Τσίπρα στους 17ρηδες»
«Σε 50 μέρες από τώρα κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι θα δώσουν την απάντηση. Στα δικά μου μάτια, η απάντηση είναι σαφής. Το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης πρέπει να το κρίνουν αυτοί και αυτές που πρωτίστως τους αφορά. Οι νέοι και οι νέες, έχουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη δυνατότητα να καθορίσουν οι ίδιοι τις εξελίξεις. Και θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς. Τα παιδιά της κρίσης. Τη γενιά που ενηλικιώθηκε ζώντας τη μεγαλύτερη αντίφαση στη σύγχρονη ιστορία. ις Ελληνίδες και τους Έλληνες που γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’90 και τις αρχές του 21ου αιώνα. Εσείς έχετε τα κλειδιά του μέλλοντος στα χέρια σας. Εσείς έχετε σήμερα τη δύναμη να διορθώσετε τα λάθη και τις παραλείψεις των προηγούμενων γενεών. Η Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι η δική σας Ελλάδα. Η Ευρώπη του 21ου αιώνα είναι η δική σας Ευρώπη. Τώρα μιλάτε εσείς. Πάρτε στα χέρια σας την ίδια σας τη ζωή, το μέλλον σας. Μην κάνετε τη χάρη σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την απουσία σας και να μιλήσει εξ ονόματος σας. Οι νέοι και οι νέες το 2015, ξήλωσαν τον πάλαι ποτέ δικομματισμό και έφεραν την Αριστερά στην κυβέρνηση για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Ευρώπη. Στις 26 Μαΐου με τη συμμετοχή και την ψήφο σας, μπορείτε να καθορίσετε ξανά τις εξελίξεις», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πηγή: protothema.gr