search icon

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

ΔΟΛ: Ξεκίνησε η διαδικασία πτώχευσης

Αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής διεκδίκησης αποτελούμενη από τους διευθυντές του «Βήματος» των "Νέων",του "Βήμα fm" του in.gr και τους εκλεγμένους εκπροσώπους εργαζομένων - Ο διευθυντής του «Βήματος» προανήγγειλε το τέλος με άρθρο του

Την δημιουργία επιτροπής διεκδίκησης αποτελούμενη από τους διευθυντές του ”Βήματος” των ”Νέων”, του “Βήμα fm” του in.gr και τους εκλεγμένους εκπροσώπους εργαζομένων αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του ΔΟΛ.

Στόχος της επιτροπής είναι να πετύχει να μην δεσμευτούν τα χρήματα που μπαίνουν στους λογαριασμούς του Οργανισμού στην παρούσα φάση έτσι ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Στην συνέλευση ανακοινώθηκε ότι έχει ξεκινήσει η πτωχευτική διαδικασία από τις τράπεζες και πως οι επόμενοι δύο με τρεις μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ποιά διαδικασία θα ακολουθηθεί από την πλευρά των τραπεζών, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει κοινοποιηθεί επισήμως η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων του Οργανισμού. Ένα από τα σενάρια, ωστόσο, είναι αυτό της εκκαθάρισης εν λειτουργία.

Στο μεταξύ, δραματική έκκληση στις τράπεζες ώστε να αποτρέψουν το κλείσιμο των ΜΜΕ που ανήκουν στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη απηύθυνε με κείμενο του ο διευθυντής του Βήματος, Αντώνης Καρακούσης.

Ο κ. Καρακούσης προανήγγειλε ουσιαστικά το κλείσιμο του Οργανισμού από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του δανεισμού, ενώ η πτωχευτική διαδικασία θα απαιτήσει προφανώς χρόνο, τουλάχιστον δύο μηνών.

Αναλυτικά το κείμενο του κ. Καρακούση στο ΒΗΜΑ που αναρτήθηκε στις 23:45:

«Η περιπέτεια του ΔΟΛ, η δική μας περιπέτεια, αποτέλεσμα της μεγάλης κρίσης που καταδιώκει εδώ και οχτώ χρόνια την ελληνική οικονομία και εκφράζεται με καταιγιστικό τρόπο στα μέσα ενημέρωσης, φθάνει στην κορύφωσή της.

Η εκδοτική εταιρεία που εκδίδει το ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, πλήθος περιοδικών και παράγει ειδησεογραφικό περιεχόμενο για το in.gr, πάμπολλες ιστοσελίδες και επιμελείται τις εκπομπές του ΒΗΜΑ FM, πιεζόμενη εντόνως από την κάμψη των διαφημιστικών και άλλων εσόδων, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μεσοπρόθεσμου δανεισμού της στα τέλη του 2016.

Με την επιβεβαίωση αδυναμίας της εταιρίας να εξοφλήσει τις αναλογούσες τοκοχρεολυτικές δόσεις οι δανείστριες Τράπεζες κατήγγειλαν το κοινοπρακτικό δάνειο ύψους περίπου 99 εκατ. ευρώ. Με την καταγγελία το παραπάνω ποσό κατέστη απαιτητό, κάτι για το οποίο η εταιρία δεν μπορούσε προφανώς να ανταποκριθεί.

Κατόπιν αυτών και επειδή στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής οι δανείστριες Τράπεζες κινούνται προς ενεργοποίηση των σχετικών πτωχευτικών διαδικασιών, ώστε να προστατευθούν κατ’ αρχήν έναντι των πιστωτών, καθότι τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού θα περιέλθουν, εκτός απροόπτου, σε αυτές και σε δεύτερο στάδιο να αναζητήσουν επενδυτές είτε για το σύνολο του οργανισμού είτε για επιμέρους δραστηριότητές του.

Η όλη πτωχευτική διαδικασία θα απαιτήσει προφανώς χρόνο, τουλάχιστον δύο μηνών.

Στο μεσοδιάστημα αυτό η επιχείρηση θα αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό κενό, θα ξεμείνει ουσιαστικά από ρευστά διαθέσιμα, καθώς όλα τα έσοδα θα δεσμεύονται υπέρ των δανείων που έχουν καταπέσει.

Χωρίς έστω την μερική κάλυψη αυτού του χρηματοδοτικού κενού θα καταστεί αν όχι αδύνατη, σίγουρα προβληματική, η συνέχιση των εκδόσεών μας και η λειτουργία των άλλων μέσων που διαθέτει ο οργανισμός.

Οι Τράπεζες έχουν συμφέρον να διατηρήσουν τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ ενεργά. Μόνο έτσι μπορούν να ελπίζουν ότι θα ανακτήσουν το μεγαλύτερο τμήμα των δανείων που κατά καιρούς χορήγησαν. Σε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή τα μέσα του ΔΟΛ αφεθούν στην τύχη τους, το περιουσιακό στοιχείο θα απαξιωθεί και τα έσοδα που θα συλλέξουν θα είναι πενιχρά.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως βεβαίως και οι εκπρόσωποι των πιστωτριών Τραπεζών δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν επιθυμούν τη διακοπή της έκδοσης των εντύπων ή την αναστολή λειτουργίας του ραδιοφώνου και των ιστοτόπων.

Ωστόσο οι Τράπεζες προβάλλουν νομικές δυσκολίες και άλλα εμπόδια προκειμένου να προχωρήσουν σε μερική έστω απελευθέρωση των δεσμευμένων πόρων του οργανισμού ώστε υποτυπωδώς να υποστηριχθεί η έκδοση των εφημερίδων και η λειτουργία των άλλων μέσων.

Κυρίως επικαλούνται τη δαμόκλειο σπάθη της Δικαιοσύνης, τις νομικές και άλλες ευθύνες, που απορρέουν από μια ενδεχόμενη επισφαλή νέα χρηματοδότηση προς τον ΔΟΛ.

Όμως κάτι τέτοιο εντέλει αντιστρατεύεται το ίδιο το συμφέρον των Τραπεζών καθώς πιθανή άρνηση οποιασδήποτε, έστω υποτυπώδους και ελεγχόμενης χρηματοδότησης, θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση του περιουσιακού στοιχείου,από το οποίο προσβλέπουν το μέγιστο των εσόδων.

Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ στη χθεσινή γενική τους συνέλευση, παρ’ ότι απλήρωτοι και οικονομικά εξουθενωμένοι από τις πολύμηνες καθυστερήσεις, διαδήλωσαν την απόφασή τους να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους προκειμένου να συνεχίσουν να εκδίδονται οι εφημερίδες και τα περιοδικά, να μείνει ανοιχτό το ραδιόφωνο και να τροφοδοτούνται με περιεχόμενο οι ιστοσελίδες μας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πιστώτριες Τράπεζες θα αναγνωρίσουν την διατηρούμενη επί σχεδόν ένα αιώνα αξία, αποτιμώμενη και μη, τρέχουσα και άυλη και θα προσφέρουν την υποτυπώδη χρηματοδότηση που χρειάζεται μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές πτωχευτικές διαδικασίες και να αναζητηθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Και προσβλέπουμε επίσης στην υποστήριξη τόσο της κυβέρνησης, των κομμάτων,των συλλογικών φορέων της εκπαίδευσης, της τέχνης, του πολιτισμού και βεβαίως των πολιτών,αναγνωστών και μη, που αναγνωρίζουν τα κεφαλαιώδη για τη Δημοκρατία αγαθά της ελεύθερης έκφρασης και της πολυφωνίας.

Να είστε όλοι βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ θα μείνουμε στις επάλξεις της ενημέρωσης, με όποιο κόστος.

Το οφείλουμε στην Ιστορία του!».

Exit mobile version