«Δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού», υποστήριξε ότι αποτελεί η αναφορά σε «Μακεδόνες» που υπάρχει στην Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος πυροδοτώντας νέα παρέμβαση από τον κ. Πάνο Καμμένο.
«Η συμφωνία δεν μπορεί να αναγνωρίσει έθνη. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη. Τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης και ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Υπάρχει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Συνεπώς η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Την ίδια ώρα όμως η χώρα μας δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού. Διευκρινίζει όμως ρητά ότι οι γείτονές μας δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική ιστορική κληρονομιά. Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι. Μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που μας θίγουν», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Απαντώντας ο κ. Καμμένος ανέφερε: «Ήρθα στην επιτροπή διότι άκουσα προηγουμένως τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς. Είπε ο κ. Κατρούγκαλος ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός. Αν είναι δικαίωμά τους, τότε για ποιο λόγο γίνεται η συμφωνία; Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός λαός τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική. Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλου εντός της Βουλής καταρρέει το θέμα της συμφωνίας. Θέλω είτε ο κ. υπουργός να πει και να επαναλάβει αυτό που είπε προηγουμένως είτε να πει ότι δεν είναι έτσι να το ανακαλέσει».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι στα θέματα της ταυτότητας των ατόμων του γειτονικού κράτους δεν μπορούμε να επέμβουμε και ότι η συμφωνία δεν έγινε για να λύσει δικαιώματα ατομικού αυτοπροσδιορισμού.
«Ήμουν σαφής, είπα τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, έχουμε επίλυση erga omnes της ονομασίας του γειτονικού κράτους για την ονομασία αυτή καθεαυτή ως Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Υποχρεώνεται το γειτονικό κράτος να αλλάξει σε όλους τους δημόσιους φορείς, όλους τους οργανισμούς, όλα τα δημόσια κτίρια την ονομασία που έχει τώρα από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία.
Με αυτό τον τρόπο τελειώνει η εκκρεμότητα αυτή και η μονοπώληση του όρου Μακεδονία από το γειτονικό κράτος. Αυτή η δέσμευση δεν αφορά μόνο δημόσιους οργανισμούς και φορείς, αφορά και εκείνους τους ιδιωτικούς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το κράτος οπουδήποτε υπάρχει ονομασία κράτους εκεί η συμφωνία είναι ρητή. Από την άλλη πλευρά υπάρχει δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού . Στα θέματα της ταυτότητας των ατόμων του γειτονικού κράτους που μπορούμε να επέμβουμε αυτό γινεται εκεί που αμφισβητούν την δική μας ταυτότητα και την δική μας ιστορία. Κατοχυρώνουμε λοιπόν την ελληνική ιστορία και αυτό που είμαστε εμείς η Ελλάδα και η Μακεδονία μας, αυτό γίνεται με σαφέστατο τρόπο στο άρθρο 7 παράγραφος 4 της συμφωνίας. Το Μακεδόνας είναι δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού των πολιτών, δεν είναι θέμα της συμφωνίας για αναγνώριση λαού. Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει λαό, δεν αναγνωρίζει έθνος γιατί αυτό δεν γίνεται με τις συμφωνίες. Οι συμφωνίες αφορούν ταυτότητα. Η συμφωνία αφορά ιθαγένεια όχι εθνότητα όχι λαό».
Πάντως, το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού απασχόλησε και την χθεσινή συζήτηση.
Αρχικά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου υποστήριξε: «Έτσι κι αλλιώς –και το λέω σε εσάς τους νομομαθείς, που έχετε ασχοληθεί με τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική- είναι δυνατόν και θα έπρεπε, ως δημοκράτες πολίτες, να μπορεί ένα κράτος να επιβάλει σε έναν άλλο λαό, σε ένα άλλο έθνος, τι είναι και τι δεν θα είναι; Ο αυτοπροσδιορισμός είναι, για μας, αρχή τεράστια».
Επίσης, σε άλλο σημείο και προκειμένου να απαντήσει στις δηλώσεις Αδωνη Γεωργιάδη που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε «μάχη» για «τα δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού του μακεδονικού λαού», η κυρία Αναγνωστοπούλου ανέφερε «και ένα τελευταίο σημείο, διότι δεν πρέπει να μένουν, κύριε Πρόεδρε, συγνώμη. Έχουν, βάσει του διεθνούς Δικαίου, τα έθνη, οι λαοί το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό; Τα κράτη όταν κάνουν συμφωνίες δεν κάνουν για θέματα, τα οποία αναγνωρίζονται σε διεθνές επίπεδο; Άρα λοιπόν κατά τον κύριο Γεωργιάδη…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Υποθέτω, ρητορικό το ερώτημα.
ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ): Βεβαίως είναι ρητορικό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Κουμουτσάκος έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Κυρία Αναγνωστοπούλου, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, όπως ξέρετε, σε μεγάλο βαθμό είναι ατομικό, δεν είναι συλλογικό. Πρώτα απ’ όλα αυτό. Τα άτομα μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται. Όχι οι συλλογικότητες.
Αλλά και αυτό να συμβαίνει, δεν έχετε κατανοήσει την κριτική μας στο σημείο αυτό. Δεν είναι ότι αυτοί λέγονται κάπως, οι γείτονες μας. Είναι ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά αναγνωρίζει τον δικό τους αυτοπροσδιορισμό που λέτε εσείς. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Αυτό δημιουργεί παρεπόμενα…»
Κουμουτσάκος: Αδιανόητη η μη κατάθεση του ενιαίου Συντάγματος της πΓΔΜ
Το θολό τοπίο στο οποίο καλείται η εθνική αντιπροσωπεία να συζητήσει και να ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνεται από τις καταγγελίες του Γιώργου Κουμουτσάκου περί «σκαστών» διαφοροποιήσεων μεταξύ του κειμένου της συμφωνίας και της ρηματκής διακοίνωσης που εξέδωσε πρόσφατα το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
«Έχετε επενδύσει στην ρηματική διακοίνωση προκειμένου να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Ξεχάσατε όμως να αναφέρετε μια παράγραφο. Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 4 εδάφια ε και ζ της Συμφωνίας τα Σκόπια όφειλαν έως το τέλος του 2018 να έχουν ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές και να θέσουν σε ισχύ το νέο Σύνταγμα.
Σύμφωνα όμως με την ρηματική διακοίνωση το τροποποιημένο σύνταγμα θα τεθεί σε ισχύ μετά την κύρωση της Συμφωνίας από την Βουλή των Ελλήνων και την ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ κατά την συζήτηση που διεξάγεται στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής προαναγγέλλοντας ότι το ζήτημα θα τεθεί και στην Ολομέλεια καθώς «υπάρχει κατάφορη παραβίαση των προβλεπόμενων».
«Ζητήσατε διευκρίνιση με ρηματική διακοίνωση ίσου βαθμού για να ρωτήσετε γιατί παραβιάστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών;» κάλεσε ο ίδιος τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο να απαντήσει.
Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε ότι η εθνική θέση που υπηρέτησε και η ΝΔ ως κυβέρνηση είχε συνδυαστικό χαρακτήρα ονόματος, εθνότητας και γλώσσας. Ο ίδιος δε επικαλέστηκε απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε στο πρόσφατο παρελθόν ο τεως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που δείχνουν ότι στις διαπραγματεύσεις του 2008 η Ντ. Μπακογιάννη είχε αρνηθεί να δεχθεί «μακεδονική» εθνότητα
Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως η κυβέρνηση των Σκοπίων είπε πως «αν δεν κυρώσουμε και την συμφωνία και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ θα επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση. Λογικό από μέρους τους».
πηγή: protothema.gr