Θέμα ημερών είναι η τηλεφωνική συνομιλία του Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να βρεθεί λύση για το ονοματολογικό, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων.
Ο κ. Ζάεφ, αναφερόμενος στις τρεις προτάσεις για το όνομα («Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»), μιλώντας σε δημοσιογράφους στα Σκόπια, δεν έκανε κάποιο σχόλιο, ωστόσο, όπως είπε, πιστεύει πως η διαδικασία βρίσκεται στο τέλος, και ότι στο τέλος θα είναι επιτυχημένη.
Σύμφωνα με σκοπιανά Μέσα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πρόσθεσε πως δεν θα πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις, αφού ακόμα γίνονται διεργασίες και μόλις υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες θα γίνει η τηλεφωνική συνομιλία. Μάλιστα τόνισε πως στη συνέχεια θα ενημερώσει και τους πολίτες για το περιεχόμενο της συνομιλίας.
Ο κ. Ζάεφ ανέφερε πως το ζήτημα είναι ευαίσθητο και γι’ αυτό και ο ίδιος παραμένει επιφυλακτικός. «Αυτές τις μέρες θέλω να είναι ημέρες επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Όταν συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες, θα γίνουν άμεσα γνωστές στον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι τον τελικό λόγο για το θέμα θα τον έχουν οι πολίτες μέσω δημοψηφίσματος.
Κι άλλα ονόματα στο τραπέζι
Στο μεταξύ ο βουλευτής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αρτάν Γκρούμπι, ο οποίος θεωρείται ο στενότερος συνεργάτης του ηγέτη του κόμματος αυτού, Αλί Αχμέτι, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας 4 Ιουνίου 2018 σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι είναι πλέον θέμα ημερών η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για το θέμα του ονόματος.
Ο Γκρούμπι σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν συμφωνήσει σε όλα τα βασικά σημεία και το μοναδικό που χρήζει διευκρίνισης είναι ο τρόπος εφαρμογής της συμφωνίας, κάτι, που όπως εκτίμησε, αναμένεται να διευθετηθεί τα επόμενα 24ωρα. Αμέσως μετά, όπως ανέφερε ο βουλευτής του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, θα ακολουθήσει η υπογραφή της συμφωνίας.
O βουλευτής του αλβανικού κόμματος ανέφερε ότι «στο τραπέζι βρίσκονται τα ονόματα που πρότεινε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αλλά και κάποιες άλλες δημιουργικές προτάσεις, όπως “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Κρουσόβου”, “Δημοκρατία Σύγχρονης Μακεδονίας” και “Δημοκρατία Ευρωπαϊκής Μακεδονίας”».