Σε αναδίπλωση προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ μετά την κορυφαία πρόκληση που διατυπώθηκε νωρίτερα με τη δήλωσή του, ότι «δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας».
Το πρακτορείο ΜΙΑ το οποίο μετέδωσε τις δηλώσεις του νωρίτερα, έχει προχωρήσει σε επαναδιατύπωση της απάντησής τους και πλέον ο πρωθυπουργός των Σκοπίων στην ερώτηση για τις αντιδράσεις κυρίως των σκοπιανών της διασποράς για τον προσδιορισμό «Βόρεια» Μακεδονία η απάντηση είναι διαφορετική. Πλέον, ο Ζάεφ απαντά ότι «ένα μέρος της γεωγραφικής ενότητας της Μακεδονίας είναι στην Ελλάδα, ένα στην Βουλγαρία και το βόρειο τμήμα είναι στη χώρα μας». Προσθέτει ότι ο προσδιορισμός «Βόρεια» κάνει τη διαφοροποίηση και επιβεβαιώνουμε ότι υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία που λέγονται Μακεδονία». Ο Ζάεφ συνεχίζει επισημαίνοντας τις προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα του και τις μελλοντικές γενιές με τη Συμφωνία των Πρεσπών και σημειώνει ότι «αυτός είναι λόγος για να είμαστε ενωμένοι».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε προηγηθεί παρέμβαση σε διπλωματικό επίπεδο από την Αθήνα, μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις Ζάεφ όπως είχαν αρχικά διατυπωθεί, ότι δηλαδή υπάρχει μία Μακεδονία, η χώρα του.
Τι προηγήθηκε
Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας: Τον ισχυρισμό αυτό προέβαλε το πρακτορείο ΜΙΑ των Σκοπίων ως δήλωση του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, από τις ΗΠΑ.
Η προκλητική του δήλωση ερμηνεύεται ότι εντάσσεται στην προσπάθειά του να συσπειρώσει τους πολίτες της χώρας του ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Ζόραν Ζάεφ, ειδικότερα, δήλωνε πριν την ανασκευή του δημοσιεύματος:
«Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας. Δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο. Και γνωρίζοντας την προοπτική και το μέλλον αυτό πρέπει να το κάνουμε για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας. Και για αυτό πιστεύω ότι ένας σοβαρός λόγος για να ενωθούμε».
Στην ίδια συνέντευξη ο Ζάεφ επαναλάμβανε ότι η κύρωση της συμφωνίας θα έχει ως αποτέλεσμα ο «μακεδονικός λαός» να έχει μία διεθνώς αναγνωρισμένη πατρίδα με αναγνωρισμένη «μακεδονική» γλώσσα, ενώ κανείς δεν θα μπορεί κατόπιν να αρνηθεί «τη μακεδονική μας ταυτότητα».
Ο Ζάεφ, πάντως, αναγνώριζε ότι η προσθήκη του «Βόρεια» στο όνομα της χώρας δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή από τους πολίτες, υποστήριξε πάντως, ότι τα οφέλη της συμφωνίας για τη χώρα του θα είναι περισσότερα. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αντιμετωπίζει ιδιαίτερη δυσκολία να πείσει τους σκοπιανούς της διασποράς με εκπροσώπους των οποίων συναντάται σήμερα, στις ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ: protothema.gr