search icon

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Αλαβάνος, Λαφαζάνης, Βαλαβάνη παρουσίασαν την «Πρωτοβουλία 1-1-4» για έξοδο από το ευρώ

Το κείμενο υπογράφουν κόμματα, συλλογικότητες, επιστήμονες και καλλιτέχνες

Το κείμενο συνεργασίας και δράσης για την ανάταση της χώρας, όπως υποστήριξε, παρουσίασε η Πρωτοβουλία 1-1-4 το οποίο υπογράφουν κόμματα, συλλογικότητες, επιστήμονες και καλλιτέχνες.

Το περίγραμμα του προγράμματος παρουσιάστηκε από τον Αλέκο Αλαβάνο, επικεφαλής του Σχεδίου Β, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, γραμματέα της ΛΑΕ, την Νάντια Βαλαβάνη, πρώην υπουργό Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Κώστα Λαπαβίτσα, καθηγητή οικονομικών, και την Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιό. Όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν τα δομικά προβλήματα όλων των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας από το 2010 αλλά και την έλλειψη δημοκρατίας στα Ευρωπαϊκά όργανα αλλά και στη χώρα μας εν τέλει, όπως υποστήριξαν, η οποία υπό το καθεστώς των μνημονίων είπαν ότι έχει απωλέσει σημαντικό κομμάτι της κυριαρχίας της. Στόχος των συμμετεχόντων σε αυτό το νέο εγχείρημα είναι να συζητηθεί και να «αγκαλιαστεί» από την κοινωνία πριν καταλήξει σε κομματικό σχηματισμό. Βασική αιχμή του νέου αυτού φορέα είναι η εξοδος της χώρας από την νομισματική ένωση.

Παίρνοντας το λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι το εγχείρημα αυτό «σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας οπου έχει καταλυθεί η δημοκρατία, μπορεί να πάρει ιστορικά χαρακτηριστικά, εάν το φέρουμε σε πέρας με αποφασιστικότητα και τόλμη και αν καταφέρουμε να συσπειρώσουμε ευρύτερες ριζοσπαστικές δυνάμεις».

Ο γραμματέας της ΛΑΕ πρόσθεσε πως η πρωτοβουλία αυτή δεν εξαιρεί και δεν αποκλείει κανέναν, και επεσήμανε την ανάγκη να σπάσει, όπως είπε, ο φαύλος κύκλος των μνημονίων στον οποίο κινείται η χώρα.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφέρθηκε και στην εικόνα αποσύνθεσης που παρουσιάζει συνολικά η Δύση αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως «έχουμε μπει σε καινούργιο κόσμο, σε μια καινούργια τάση με διαιρέσεις και συγκρούσεις στο εσωτερικό, δεν υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή ταυτότητα» τόνισε. Προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο να καλύψουν ακραίες δυνάμεις τα οποία εθνικά κενά αφήσει η Αριστερά.

Από την πλευρά του, ο Αλέκος Αλαβάνος είπε πως το εγχείρημα προέκυψε από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει συνολικά η κοινωνία και ο κόσμος της εργασίας, και ως σχέδιο φιλοδοξεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών από τις πρώτες κιόλας μέρες της εφαρμογής του. Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε πως μέσα από αυτό το σχέδιο ενεργοποείται η φιλοπατρία και για αυτό απηύθυνε πρόσκληση σε «όσους δεν έχουν λερώσει τα χέρια τους με κανένα μνημόνιο να συμβάλλουν στη βελτίωση της πατρίδας μας» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον υπογράμμισε πως ο κόσμος έχει απογοητευτεί από το δημοψήφισμα και μετά και έθεσε το ερώτημα «άραγε σε ποιες δημοκρατίες το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ». Συμπλήρωσε πως γνωρίζει τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει αυτή η πρωτοβουλία επισημαίνοντας πάντως πως «το εγχείρημα έχει ξεκινήσει και τίποτα δεν το σταματά». Υπογράμμισε όπως και όλοι οι ομιλητές πως η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η ρήξη με την Ε.Ε.

Ενώ η Νάντια Βαλαβάνη επεσήμανε πως το κείμενο θα εξεταστεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και ακολούθως θα εμπλουτιστεί από τος παρεμβάσεις των πολιτών. Όπως τόνισε, το κείμενο είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών αλλά η πολιτική που προτείνει προβλέπει ριζική αλλαγή σε κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο χώρος υποχωρήσεις στους εκβιασμούς των δανειστών και της ΕΚΤ. Η πρώην υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως «μια χώρα δεν μπορεί να είναι κυρίαρχη όταν το σύνολο των εσόδων της ελέγχεται από τους δανειστές, δέσμευση η οποία προκύπτει και από τα τρία μνημόνια που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα». Ενώ όπως είπε « το τρίτο μνημόνιο μέσω του υπέρ-ταμείου ουσιαστικά δίνει το δημοσιο πλούτο σε ιδιώτη διαχειριστή».

Την αποτυχία των μνημονίων επεσήμανε ο Κώστας Λαπαβίτσας χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ακόμα και σήμερα άκρως προβληματική. Εκτίμησε πως δεν θα πιαστεί ο στόχος για ανάπτυξη 2%, όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, τα μνημόνια έχουν δομική αποτυχία: «Απέτυχαν να μεταρρυθμίσουν το κράτος, λειτουργούν ως ένας ιμάντας της ΕΕ» είπε για να προσθέσει πως το ελληνικό κράτος δεν είναι υπερτροφικό αλλά αδύναμο.

«Αν δεν αρχίσει κόσμος να δουλεύει δεν γίνεται τίποτα, χώρις βιομηχανία δεν παμε πουθενά» είπε ο κ. Λαπαβίτσας σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του για να υπογραμμίσει πάντως πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αναπτύξει δευτερογενή τομέα μέσα στην ευρωζώνη και συνέστησε ως λύση «να φύγει η Ελλάδα από τον ζουρλομανδύα του ευρώ. Ξέρουμε πως το πρόβλημα είναι η σχέση μας με την ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο κ. Λαπαβίτσας επέκρινε τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε σημειώνοντας πως «είναι ξεκάθαρα θέμα δημοκρατίας, δεν υπάρχει (σ.σ. δημοκρατία) ούτε στην ΕΚΤ, ούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε στον ESM αλλά ούτε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» σημείωσε.

Μάλιστα όπως τόνισε, «αυτή η έλλειψη δημοκρατίας φάνηκε στη διαχείριση του θέματος της Ιταλίας και την παρέμβαση από το Βερολίνο». Τέλος ο κ. Λαπαβίτσας υπογράμμισε την ανάγκη να αναζητηθεί εθνική και λαϊκή κυριαρχία, και ένα πρόγραμμα για να στηρίξει τη δημοκρατία στη χώρα μας.

Τέλος, από την πλευρά της, η Μάνια Παπαδημητρίου υπογράμμισε πως «σε κάθε τομέα η χώρα μας βρισκεται σε κατάρρευση» και περιγράφοντας τους λόγους με τους οποίους αντιτίθεται σε όσα έχουν εφαρμοστεί είπε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει κάτι άλλο κακό σε αυτή τη χώρα πέρα από τους δανειστές και τους φασίστες. Υπήρξε αισθητική παρεξήγηση, εσκεμμένη και συστηματική σύγχυση, απεμπολήσαμε την υπεράσπιση των συμβόλων μας, μήπως μας ταυτίσουν με ναζιστές-εθνικιστές», τόνισε.

Exit mobile version