του Κώστα Τσαούση

Τρεις νέες εταιρείες Τεχνολογίας για τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και τη Βιοκινητική χρηματοδοτεί το Uni.Fund (https://uni.fund/), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επενδύσεων του στις έξι μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Πιο συγκεκριμένα, οι τρείς εταιρείες είναι οι: Clio Muse, m-hospitality και Κ-INVENT που δραστηριοποιούνται αντίστοιχα στον τομέα του Πολιτισμού, του Τουρισμού και της Βιοκινητικής.

Ας δούμε μία προς μία τις επενδύσεις αλλά και τις εταιρείες:

α)Ξεκινάμε από την εταιρεία Clio Muse, η οποία έχει στον πυρήνα της δραστηριότητας της την οργάνωση συναρπαστικών διαδρομών Πολιτισμού στην Ελλάδα και άλλους επιλεγμένους Ευρωπαϊκούς προορισμούς μέσα από μια καινοτόμο πλατφόρμα (https://cliomusetours.com/)

Η Clio Muse ιδρύθηκε το 2014 και δραστηριοποιείται στη δημιουργία και πώληση πολιτιστικών ψηφιακών ακουστικών ξεναγήσεων για αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, περιηγήσεις στην πόλη κ.ά. Το συγγραφικό εργαλείο Clio Muse Create, δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες ξεναγούς, ιστορικούς και εκπροσώπους μουσείων να δημιουργήσουν τη δική τους πρωτότυπη ψηφιακή ακουστική ξενάγηση και να τη διαθέσουν στην παγκόσμια τουριστική αγορά μέσω της εφαρμογής Clio Muse App (iOS and Android) και της ιστοσελίδας cliomusetours.com.

Έως σήμερα η εταιρεία έχει αναπτύξει περισσότερες από 130 ξεναγήσεις (διαθέσιμες σε επτά γλώσσες) σε σημεία ενδιαφέροντος σε πέντε χώρες και έχει στρατηγικές συνεργασίες για τη διανομή τους με παγκοσμίως γνωστά online ταξιδιωτικά γραφεία, online αγορές ξεναγήσεων, μουσεία, πολιτιστικούς φορείς και επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος.

Σήμερα απασχολεί 10 νέους ανθρώπους από διάφορα επιστημονικά πεδία που καλύπτουν αντίστοιχα τις ανάγκες της σε ανάπτυξη, βελτίωση και συντήρηση της τεχνολογίας, επιμέλειας περιεχομένου, πωλήσεων, μάρκετινγκ, γραφιστικών και υποστήριξης πελατών.

Τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία κέρδισε το 2ο βραβείο πανευρωπαϊκά στην πρωτοβουλία Booking Cares Lab από την Booking.com σε διαγωνισμό καινοτομίας που διεξήχθη στο Άμστερνταμ για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη μεγάλων αστικών κέντρων. Η ομάδα της Clio Muse ήταν από τις πρώτες ομάδες που διακρίθηκαν στον Πανεπιστημιακό διαγωνισμό Ennovation, και έχουν φιλοξενηθεί και λάβει υποστήριξη από το Orange Grove και το ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η χρηματοδότηση του Uni.Fund θα αξιοποιηθεί για την αύξηση και τη διεύρυνση των καναλιών διανομής και πώλησης των υπηρεσιών της. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συνεργαστούμε με το Uni.fund. Η ομάδα του έχει τις ίδιες ανησυχίες με εμάς και μοιράζεται τις αξίες και το όραμά μας. Το γεγονός ότι συνδυάζει άρτια ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό υπόβαθρο, αποτελεί μυστικό επιτυχίας και συμπληρώνει στη δική μας ομάδα πολύτιμη γνώση», αναφέρει ο Γιάννης Νικολόπουλος, Co-Founder & CTO της Clio Muse.

β) Η δεύτερη εταιρεία είναι η m-hospitality που διαθέτει μια Guest Engagement platform για τη Στρατηγική Ανάπτυξη Τουριστικών Επιχειρήσεων (http://www.m-hospitality.com/)

m-hospitality_team.jpg

Η m-hospitality team

H m-hospitality αποτελεί μια βραβευμένη και ειδικά σχεδιασμένη για ξενοδοχεία πλατφόρμα Guest Engagement, η οποία αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία των επισκεπτών, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαμονή τους, μεγιστοποιώντας ταυτόχρονα τα έσοδα για τους ξενοδόχους. Έξυπνοι αλγόριθμοι προσδιορίζουν το προφίλ του επισκέπτη και τις επιθυμίες του και αυτοματοποιούν εσωτερικές διαδικασίες στο ξενοδοχείο, προκειμένου να προσφερθούν εξατομικευμένες υπηρεσίες και κατάλληλα προϊόντα, την κατάλληλη στιγμή και στους κατάλληλους επισκέπτες μέσω πολλαπλών καναλιών.

H m-hospitality στην παρούσα φάση εστιάζει στη διαρκώς αυξανόμενη αγορά των πολυτελών ξενοδοχείων (4 και 5 αστέρων) και των boutique ξενοδοχείων και η πλατφόρμα της έχει ήδη εγκατασταθεί σε πάνω από 100 επώνυμα ξενοδοχεία σε Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Κύπρο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μαλδίβες.

Η επένδυση του Uni.Fund θα αξιοποιηθεί για την εδραίωση της m-hospitality στην Ελλάδα, την εξάπλωσή της σε νέες αγορές στο εξωτερικό, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας. Οι συνιδρυτές της m-hospitality, Τριαντάφυλλος Σαραφίδης και Σταύρος Χαμπάκης σε κοινή τους δήλωση εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τη νέα δυναμική που αποκτά η m-hospitality, η οποία θα της επιτρέψει να ενισχύσει την παρουσία της στο εξωτερικό και να προσφέρει νέες καινοτόμες υπηρεσίες στους πελάτες της.

Τέλος, η τρίτη από την νέα σοδειά των επενδύσεων του Uni.fund η K-INVENT συνδυάζει IoT και Υψηλή Τεχνολογία για τον Αθλητισμό και τη Φυσική Αποκατάσταση (https://www.k-invent.com/)

Βασισμένη σε μακροχρόνια έρευνα στη βιοκινητική από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η ομάδα της Κ-ΙΝVENT δημιούργησε το K-FORCE, ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασυνδεδεμένων συσκευών για τη μέτρηση και παρακολούθηση της δύναμης, της κίνησης και της ισορροπίας αθλητών και ασθενών, μέσω τεχνολογιών Internet-of-Things (IoT) και μοντέρνων μεθόδων αποκατάστασης.

K-Invent_team.jpg

Η ομάδα της Κ-ΙΝVENT

Αξιοποιώντας στρατηγικές συνεργασίες με εθνικές ομοσπονδίες, κλινικές αποκατάστασης και ελληνικά ερευνητικά κέντρα για το market validation των προϊόντων της, η K-INVENT κατάφερε να δημιουργήσει μία αποτελεσματική λύση τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους επαγγελματίες του χώρου. Αυτό αποδεικνύει η υιοθέτησή της μέσα σε ένα χρόνο από περισσότερους από 500 φυσικοθεραπευτές και προπονητές σε επτά χώρες, μεταξύ των οποίων ομάδες της γαλλικής Α’ εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου, Rugby και χάντμπολ.

Η K-INVENT ιδρύθηκε το 2017 στη Γαλλία και την ομάδα της αποτελούν τέσσερις Έλληνες επιστήμονες και ένας Γάλλος με εμπειρία στη μηχανολογία, τη βιοκινητική, την ηλεκτρονική και τον προγραμματισμό. Στη Γαλλία λειτουργεί το τμήμα πωλήσεων της εταιρείας, ενώ τα τμήματα σχεδιασμού και παραγωγής βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, όπου η ομάδα υποστηρίχθηκε από το OK!Thess.

Η επένδυση του UniFund θα επιτρέψει την επιτάχυνση της δημιουργίας του δικτύου πωλήσεων και την εδραίωση της K-INVENT στον χώρο της αποκατάστασης, τη βιομηχανοποίηση της παραγωγής, και τη δημιουργία επιπλέον επαγγελματικών web υπηρεσιών μέσω του K-FORCE. «Θεωρούμε ότι το UniFund μέσω των ευκαιριών δικτύωσης που προσφέρει θα συμβάλει σημαντικά στις μελλοντικές μας συνεργασίες με τον τομέα των ασφαλίσεων υγείας και του πρωταθλητισμού», συμπληρώνει ο Θανάσης Κόλλιας, ιδρυτής και CEO της K-INVENT.

Παράλληλες δράσεις του Uni.Fund στο πεδίο της Μεταφοράς Τεχνολογίας

Παράλληλα με τις επενδύσεις, το Uni.Fund συνεχίζει τις δράσεις του για την ενίσχυση της Μεταφοράς Τεχνολογίας. Στις 18 Οκτωβρίου διοργάνωσε, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), ένα κλειστό workshop με θέμα “Επιχειρηματική Αξιοποίηση της Έρευνας και Συνέργειες στο Πεδίο της Μεταφοράς Τεχνολογίας”, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από 20 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και φορείς στήριξης της Έρευνας και της Μεταφοράς Τεχνολογίας.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με Κέντρα Μεταφοράς Τεχνολογίας Ελληνικών Πανεπιστημίων, παρακολουθεί και κατευθύνει έναν σημαντικό αριθμό ερευνητικών ομάδων στη διαδικασία ωρίμανσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους προς την επιχειρηματική τους αξιοποίηση και τη χρηματοδότηση.

«Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και δέσμευση, τόσο από τις ομάδες όσο και από την ομάδα του Uni.Fund. Όμως, η συνεργασία είναι πολύ εποικοδομητική και το ευχάριστο είναι ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας που ανοίγει πολλά υποσχόμενες προοπτικές στο ελληνικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας», σχολιάζει η Κατερίνα Πραματάρη, Partner του Uni.Fund και Αναπλ. Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τo Uni.Fund ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 με προσανατολισμό στην καινοτομία (Innovation Window) και τη μεταφορά τεχνολογίας (Techonogy Transfer). Σκοπός του είναι η αξιολόγηση και χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε pre-seed και seed στάδια που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πληροφορικής, του ηλεκτρονικού επιχειρείν και στον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα, καθώς και η ανάδειξη του δυναμικού προς επιχειρηματική αξιοποίηση που υπάρχει στα ελληνικά Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα.

Το Fund συνεργάζεται στενά με τις υπάρχουσες δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας (πανεπιστημιακά κέντρα επιχειρηματικότητας, θερμοκοιτίδες κλπ.) σε όλη την Ελλάδα στην αναζήτηση καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων ή επιχειρηματικών ιδεών που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας.

Το Uni.Fund δημιουργήθηκε μέσω του Υπερταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund), μια επενδυτική πρωτοβουλία του Ελληνικού Κράτους και του European Investment Fund (EIF). Στόχος του Εquifund είναι να διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, με τη δημιουργία Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με εξειδικευμένους ενδιάμεσους χρηματοδοτικούς φορείς.

Στο κεφάλαιο που διαχειρίζεται το Uni.Fund, εκτός από το ΕquiFund, συμμετέχει η ομάδα διαχείρισης του fund, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, ο όμιλος VivaWallet, το Ίδρυμα Ωνάση, καθώς και ιδιώτες επενδυτές.