search icon

NEW BUSINESS WAVE

Τα Τρίκαλα στέλνουν στην Αθήνα ψηφιακό χαιρετισμό

Στο ερώτημα «Τι έχει να μάθει η Αθήνα από τα Τρίκαλα;» κλήθηκε να απαντήσει ο Αντώνης Παπαδόπουλος, Project Manager του Athens Digital Lab (ADL)

«Τι έχει να μάθει η Αθήνα από τα Τρίκαλα;», στο ερώτημα αυτό κλήθηκε να απαντήσει ο Αντώνης Παπαδόπουλος, Project Manager του Athens Digital Lab (ADL). Η απάντηση: «Τα Τρίκαλα δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση να δοκιμάσουν πιλοτικές λύσεις, κάτι που είναι ακριβώς και ο λόγος ύπαρξης του Athens Digital Lab. Όμως, υπάρχει μια σημαντική διαφορά: λόγω του διαφορετικού μεγέθους της πόλης, μια λύση “πιλοτική” και άρα αναγκαστικά μικρής κλίμακας, όπως είναι για παράδειγμα το γνωστό λεωφορείο χωρίς οδηγό, μπορεί στην Αθήνα μπορεί να θεωρηθεί μια σταγόνα στον ωκεανό, ή ακόμα χειρότερα, ένα έργο -βιτρίνα».

Ως γνωστόν, το Athens Digital Lab (ADL) του δήμου Αθηναίων είναι ένας early stage incubator για λύσεις «έξυπνης πόλης». Πιο συγκεκριμένα, το ADL «φιλοξενεί νέες ομάδες, επιχειρηματιών και φοιτητών που αναπτύσσουν τεχνολογικές λύσεις, με την υποστήριξη των εταίρων Cosmote και Nokia, και την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

Με αφορμή τον Απολογισμό Δράσης του Athens Partnership για το 2018, που συντονίζει μεταξύ άλλων προγραμμάτων και το Athens Digital Lab (ADL), ο Αλέξανδρος Κανδαράκης μίλησε με τον Αντώνη Παπαδόπουλο, Project Manager του ADL, για το αν είναι η Αθήνα είναι έξυπνη πόλη, αν ο Δήμος μπορεί να συνεργαστεί ουσιαστικά με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις δυνατότητες των νέων φοιτητών και επιχειρηματιών στην Ελλάδα ( η συζήτηση τους φιλοξενείται στο athenspartnership.org – https://athenspartnership.org/news-gr/2019/6/29/y6o9rj87lswbx62z3m0oiu2a128rxc?fbclid=IwAR0lX5c2zlTOajOLJt7kn9MUqqixOAX5n8ZDLtku4ZL0v3NQ76HYSXlxzRw)

– Τι μπορούν να προσφέρουν στην Αθήνα οι τεχνολογίες του μέλλοντος, όταν ακόμα δεν έχουμε λύσει αρκετά προβλήματα του παρελθόντος;

Το ADL, ως μέρος του Ψηφιακού Οδικού Χάρτη της Αθήνας, αναζητά λύσεις για βασικά προβλήματα: το αστικό πράσινο, τη διαχείριση του δημοσίου χώρου, τη διαχείριση των απορριμμάτων και πολλά ακόμα. Επομένως, ναι, αξιοποιούμε τεχνολογίες του «αύριο», αλλά για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα σημερινά και καθημερινά.

– «Έξυπνη πόλη» είναι αυτή που χρησιμοποιεί τις πιο προηγμένες τεχνολογίες;

Όχι απαραίτητα. Μια πόλη που θα ξοδέψει χρήματα για να υιοθετήσει εντυπωσιακές φουτουριστικές εφαρμογές που δεν απαντούν σε καθημερινά προβλήματα, δεν θα φερόταν καθόλου έξυπνα.

– Άρα οι πρωτοποριακές λύσεις δεν αποτελούν… λύση για την Αθήνα;

Είναι απαραίτητο η πόλη να μπορεί να πειραματίζεται, για να βρει τη λύση που θα μπορέσει να αναπτύξει σε μεγαλύτερη κλίμακα. Αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα πειραματισμού προσφέρουμε μέσω του ADL στον Δήμο, κάτι που από μόνος του, με τις βαριές δομές του, δεν μπορεί να κάνει.

– Πώς λειτουργεί το Athens Digital Lab στην πράξη;

Δικτυώνουμε τις ομάδες του ADL, νέους ανθρώπους με φρέσκα μυαλά και εξαιρετικές δεξιότητες, με τις υπηρεσίες του Δήμου, ώστε οι λύσεις τους να συνδιαμορφώνονται μαζί με τους υπαλλήλους των υπηρεσιών αυτών, αφού αναλύσουμε τις ανάγκες και τις δυνατότητες της κάθε υπηρεσίας. Έτσι προχωράμε προς κάτι πρακτικό, που μπορεί να εφαρμοστεί. Η διαδικασία αυτή, συμπληρώνεται με την πρακτική υποστήριξη των συνεργατών του ADL, οι οποίοι είτε με τεχνολογικά εργαλεία, είτε με εξειδικευμένα στελέχη, υποστηρίζουν τις ομάδες μας.

– Ένα επιτυχημένο παράδειγμα;

Η ομάδα Inagros από τον πρώτο κύκλο του ADL ανέπτυξε ένα σύστημα για τη διαχείριση πρασίνου, που δοκιμάζεται τώρα στον Εθνικό Κήπο. Η διοίκηση του Εθνικού Κήπου από νωρίς αντιλήφθηκε τις δυνατότητες και συνεργάστηκε στενά με την Inagros δίνοντας τις απαραίτητες κατευθύνσεις. Ενδεικτικά, άλλαξε 3 φορές ο σχεδιασμός του κόμβου με τους αισθητήρες που τοποθετήθηκε στον Κήπο, και δυο φορές η ίδια η πλατφόρμα. Τελικά, κατέληξε να είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα project management, παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων στον Κήπο, προσαρμοσμένη ακριβώς στις ανάγκες των ανθρώπων του Δήμου που έχουν την ευθύνη για τον Εθνικό Κήπο.

– Τι ξεχωρίζει το ADL από πολλά άλλα incubators και accelerators;

Η δυνατότητα που δίνει σε μια ομάδα να αναπτύξει λύσεις προσαρμοσμένες στις πραγματικές ανάγκες του μεγαλύτερου δήμου της Ελλάδας, με ελεύθερη πρόσβαση σε δεδομένα, εξοπλισμό και ανθρώπους του Δήμου και των υπηρεσιών του.

Επίσης, καθώς το ADL είναι ένα «φιλανθρωπικό» όχημα, ένας από τους στόχους μας είναι και η υποστήριξη στους νέους επιχειρηματίες. Θα υποστηρίξουμε όχι μια εταιρία που έχει ήδη χρηματοδότηση, αλλά νέους επιχειρηματίες, φοιτητές και ερευνητές, στα πολύ πρώτα τους βήματα.

– Η εικόνα σου για τους νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, μέσα από την εμπειρία του Athens Digital Lab;

Βλέπουμε πολλούς νέους με εξαιρετικές ιδέες. Αν ήθελα να εντοπίσω ένα κενό, θα έλεγα ότι χρειάζεται να αναπτύξουν περισσότερο το «business sense», πώς αναπτύσσεις μια ιδέα στη πράξη και πώς την προωθείς στην αγορά. Νομίζω ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν βοηθάει ως προς αυτό, καθώς στο πανεπιστήμιο το project management και η ανάπτυξη συνεργασιών, δεν είναι προτεραιότητα. Tο ADL στρέφει τις ομάδες προς την κατεύθυνση των συνεργασιών, κάτι στο οποίο βοηθούν πολύ οι εταίροι του ADL, η Cosmote και η Nokia, αλλά και πολλοί άλλοι συνεργάτες του Athens Digital Lab, όπως η Google, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

– Συνεργάζεστε με άλλα προγράμματα του Athens Partnership;

Όλα τα διαφορετικά προγράμματα του Athens Partnership στηρίζονται στη συνεργασία και την πρακτική καινοτομία. Για παράδειγμα, όταν σκεφτόμαστε μια πιλοτική εφαρμογή για τα σχολεία, όπως τώρα στον δεύτερο κύκλο του ADL, το πρώτο σημείο επαφής είναι το πρόγραμμα των Ανοιχτών Σχολείων, γιατί είναι στο DNΑ τους να δοκιμάζουν και να φέρνουν νέες ιδέες και πρακτικές στα σχολεία. Το ίδιο ισχύει και με το MakerSpace του Δήμου Αθηναίων, στο οποίο καταφεύγουμε συχνά για υποστήριξη σε θέματα σχεδιασμού εξοπλισμού.

– Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα – λειτουργεί;

Είναι ένα ιδανικό πάντρεμα! Αν το Athens Digital Lab ήταν ένα αμιγώς δημόσιο εγχείρημα, δεν θα λειτουργούσε. Χάρη στην οργανική σχέση του με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τους με τους δυο εταίρους του, Cosmote και Nokia, το ADL είναι μέρος του γενικότερου «οικοσυστήματος καινοτομίας» της πόλης και μιλά τη γλώσσα του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτό βοηθάει και ο συντονισμός του Athens Partnership, που είναι φρέσκος και ευέλικτος οργανισμός. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι ο Chief Digital Officer του δήμου Αθηναίων είναι πολύ κοντά στην ομάδα του ADL, ως βασικός συνδετικός μας κρίκος με τη δημόσια διοίκηση της πόλης και κομμάτι μιας συνολικής ψηφιακής στρατηγικής με γνώμονα το δημόσιο όφελος της πόλης.

Exit mobile version