Του Κώστα Τσαούση
Τρείς νέες γυναίκες και οι τρείς τους, απόφοιτοι ΑΕΙ (χημικός μηχανικός η μία, η δεύτερη ηλεκτρολόγος μηχανικός και η τρίτη μετά τις οικονομικές σπουδές πέρασε και από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων). Τρείς αδελφές και μαζί επιτυχημένες επαγγελματίες που διαχειρίζονται με επιτυχία μια οικογενειακή κτηνοτροφική επιχείρηση σε ένα χωριό των Τρικάλων- το Ελληνόκαστρο. Μια φάρμα με κατσίκια.
Στο site του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» που είναι μία πρωτοβουλία για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα, με το Πανεπιστήμιο Rutgers ηγείται αυτού του προγράμματος σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και να υλοποιείται μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος www.generationag.org διαβάζουμε: “Η Ιωάννα, η Αθανασία και η Ζωή είναι ωφελούμενες του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», οι οποίες παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Θερινό Σχολείο» το οποίο υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι τρείς αδερφές μαζί με τη μητέρα και τον θείο τους, διαχειρίζονται την οικογενειακή φάρμα Καρρά-Μανδράκη με 1.200 γίδια ελευθέρας βοσκής, στο Ελληνόκαστρο Τρικάλων.
Αν και από μικρές είχαν αποφασίσει ότι θα ασχοληθούν με την οικογενειακή φάρμα, θέλησαν πρώτα να εφοδιαστούν με τις κατάλληλες σπουδές που θα τους επέτρεπαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης. Έτσι, η Ιωάννα ακολούθησε σπουδές οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Η Ζωή έχει τελειώσει χημικός μηχανικός με κατεύθυνση τα τρόφιμα και η Αθανασία είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός με κατεύθυνση μηχανές και ενέργεια.
Η Ιωάννα δηλώνει «Θέλουμε να ακολουθήσουμε έναν δρόμο ο οποίος περνά από τη γνώση, τη συνεργασία και την τεχνολογία. Το Θερινό σχολείο μας έδειξε τον τρόπο, δίνοντάς μας χρήσιμες ιδέες και εργαλεία που πλέον ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε στην οικογενειακή μας επιχείρηση για να την εκσυγχρονίσουμε».
Στα άμεσα σχέδια της Ιωάννας και των αδερφών της είναι να ανοίξουν το δικό τους τυροκομείο και να αναδείξουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων τους που οφείλονται στον τρόπος εκτροφής και τη χλωρίδα της περιοχής. Έχουν επίσης τοποθετήσει στα ζώα τους συσκευές GPS ώστε να βλέπουν τις διαδρομές που πραγματοποιούν.
Οι γνώσεις που έλαβαν από το πρόγραμμα, τους ώθησαν επίσης στην ανάπτυξη επαφών και στην αναζήτηση συνεργασιών με άλλους κτηνοτρόφους της περιοχής, μεταδίδοντας έτσι στον τόπο τους, την κουλτούρα συνεργασίας και δικτύωσης, αξίες τις οποίες προωθεί το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» σε όλους τους συμμετέχοντες”.
Αλλά, ως προς τι η ιδιαίτερη αναφορά και το κείμενο για τις 3 επιστήμονες κτηνοτρόφοι από τα Τρίκαλα; Οι 3 αδελφές κέρδισαν το βραβείο για την «Έξυπνη Γεωργία» στο 1ο διαγωνισμό καινοτομίας & επιχειρηματικότητας «Trikala Innovation Challenge enabled by Vodafone business». Άλλωστε, έπαιζαν εντός έδρας!
Στο ενημερωτικό σημείωμα της βράβευσης διαβάζουμε: «Smart Agriculture- Βραβεύθηκε η ΚαρΜα – Φάρμα Καρρά Μανδράκη από το Ελληνκόαστρο Δήμου Τρικκαίων για το Σύστημα Μελέτης και Ελέγχου Επίδρασης του Τόπου και του Είδους χλωρής βοσκής, στην ποιότητα του τελικώς παραγόμενου γάλακτος και γαλακτοκομικού προϊόντος. Τη βράβευση έκανε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου».
Με λίγα λόγια, η λύση που προτείνεται και είναι έτοιμη προς εφαρμογή συνδυάζει τις τεχνολογίες αιχμής με την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας – καταγωγής και της ισχυροποίησης του brand name μέσω της ιχνηλασιμότητας.