search icon

NEW BUSINESS WAVE

Τα big data του ελληνικού δημοσίου

Μια από τις βιομηχανίες του μέλλοντος - ένας από τους μεγάλους πυλώνες της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

Του Κώστα Τσαούση

Big Data – μια από τις βιομηχανίες του μέλλοντος – ένας από τους μεγάλους πυλώνες της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Μια μικρή αλήθεια: Με την αξιοποίηση των big data φτιάχνεις καινούργιους τομείς δραστηριότητας και ολόκληρους κλάδους παροχής υπηρεσιών, δημιουργείς δουλειές εκεί που κανείς δεν φανταζόταν αλλά και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και προφανώς και εισοδήματα για όλους όσοι πιάσουν γρήγορα «στασίδι» και καταλάβουν τον πολλαπλό πλούτο που κρύβεται στα σωθικά τους.

Μια μεγάλη αλήθεια: Τα big data φέρνουν κέρδη με ουρά στους τολμηρούς επενδυτές, στους επιχειρηματίες που κοιτάζουν μπροστά.

Για παράδειγμα, η εξόρυξη δεδομένων είναι ήδη ένα κλάδος επιχειρηματικής δραστηριότητας και ένα πεδίο επενδυτικής δράσης στις πρώτες θέσεις της ατζέντας της εποχής μας.

Αλλά, από πού έρχονται τα big data; Ποιος τα παράγει; Στη τελευταία ερώτηση – παραμένοντας αποκλειστικά και μόνο επί ελληνικού εδάφους- η απάντηση αφορά τον κύριο παραγωγό τους που δεν είναι άλλος από το δημόσιο. Για παράδειγμα, η δι@ύγεια παρότι είναι ένα αναξιοποίητο, ακαλλιέργητο χωράφι διαθέτει μια παραγωγή που φθάνει και περισσεύει για να τροφοδοτήσει επιχειρηματικές και επενδυτικές δραστηριότητες.

Αλλά, τα big data – η εξόρυξη και η συνακόλουθη αξιοποίηση του μπορεί και πρέπει να έχουν σχέση και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας (μέσα την προώθηση της αντίληψης και των πολιτικών για τα ανοικτά δημόσια δεδομένα και την προάσπιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας της εξουσίας).

Ο Φλόρεντς Τσελάι έβαλε την υπογραφή του στην δημιουργία της εφαρμογής Διοφάντη που πατάει πάνω στην Δι@ύγεια και μπορεί να λειτουργήσει ως ένα καλό εργαλείο για την ερευνητική δημοσιογραφία – στο blog του γράφει σχετικά: « Ένα από τα μεγαλύτερα βήματα ωστόσο που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η Δι@ύγεια – μια απο τις σημαντικότερες επαναστάσεις στην ελληνική δημόσια διοίκηση.

Το Πρόγραμμα Διαύγεια ή Πρόγραμμα Δι@ύγεια δημιουργήθηκε με το νόμο 3861/2010 και αποσκοπεί στη δημοσίευση στο διαδίκτυο, σε ένα κεντρικό ιστότοπο, αποφάσεων των κυβερνητικών οργάνων και της διοίκησης στο Διαδίκτυο. Υποχρέωση δημοσίευσης έχουν τα κυβερνητικά όργανα, οι φορείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι Ανεξάρτητες Αρχές, όπως και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.

Στην παρούσα έκδοσή της η Δι@ύγεια, προσφέρει βασικές δυνατότητες αναζήτησης κυρίως μέσω της χρήσης λέξεων – κλειδιών, Ενώ οι αποφάσεις είναι αποκλειστικά διαθέσιμες σε μορφή πολυσέλιδων PDF αρχείων τα οποία ενίοτε κρύβουν την ουσία των αποφάσεων πίσω απο τις διατάξεις και τους νόμους. Κοινώς: για να βρει κάποιος κάτι στη Διαύγεια, πρέπει να ξέρει τί ψάχνει.

Τα ανοικτά δεδομένα όμως, προκειμένου να είναι πραγματικά ανοικτά και χρήσιμα θα πρέπει να προσφέρονται σε μορφή που μπορεί να καταλάβει και να εξερευνήσει ο οποιοσδήποτε: με αριθμούς, πίνακες και γραφήματα.

Πριν λίγους μήνες λοιπόν, ανακάλυψα πως η Δι@ύγεια, εκτός απο τη γνωστή ιστοσελίδα της, προσφέρει και ένα εξαιρετικά σχεδιασμένο API.

Το API αυτό δίνει αναλυτικά και κατάλληλα δομημένα στοιχεία για κάθε απόφαση – πέρα απο το κείμενο της. Στοιχεία όπως: Αναλυτικά ποσά εγκρίσεων δαπανών και Αναθέσεων έργων καθώς και τα ΑΦΜ και τις επωνυμίες των αποδεκτών / αναδόχων τους. Απαντάται έτσι το ερώτημα: “Πού πηγαίνουν τα λεφτά – οι φόροι μας;”
Αρχικά συγκέντρωσα κάποια ενδεικτικά δεδομένα κυρίως απο περιέργεια.

Σύντομα ωστόσο κατάλαβα πως η όλη προσπάθεια είχε εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα το project να εξελιχθεί σε μια πλήρη και ανοικτή εφαρμογή: Τη Διοφάντη – https://diofanti.org».

 

 

Exit mobile version