search icon

NEW BUSINESS WAVE

Στέλιος Αρχοντάκης/BioCoS: Ιχνηλατώντας το dna των τροφίμων

Η εταιρεία Βιοπληροφορικής και Βιοτεχνολογίας που εστιάζει στη γενετική ιχνηλασία των φυσικών πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται από εταιρείες τροφίμων αξιοποιείται ήδη στην ταυτοποίηση των ποικιλιών ελιάς που περιέχονται σε ένα ελαιόλαδο

του Κώστα Τσαούση

Τους γνώρισα για πρώτη φορά στο Ηράκλειο σε μια διαγωνιστική διαδικασία με έπαθλο το απευθείας εισιτήριο στους «20» του επόμενου διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας. Τους ξαναβρήκα σε ένα stand στην έκθεση Detrop & Oenos στη Θεσσαλονίκη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Ο Στέλιος Αρχοντάκης και η Αθανασία-Μαρία Δούρου -το «προκεχωρημένο φυλάκιο» και η «δύναμη κρούσης» της εταιρείας BioCoS από τα Χανιά- ήταν εκεί για να με υποδεχθούν με το αφοπλιστικό τους χαμόγελο και την αισιοδοξία τους. Παραλείψαμε όμως τις συστάσεις. Η BioCoS είναι μια εταιρεία Βιοπληροφορικής και Βιοτεχνολογίας που εστιάζει στη γενετική (DNA) ιχνηλασία των φυσικών πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται από εταιρείες τροφίμων για την παραγωγή προϊόντων. Ο Στέλιος είναι ο ιδρυτής της, ενώ η Αθανασία-Μαρία Δούρου και άλλα στελέχη ήρθαν στη συνέχεια να πλαισιώσουν τον Στέλιο και να στηρίξουν μια προσπάθεια καθόλου εύκολη, ειδικά στο ελληνικό περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας δύσκολες καταστάσεις και αντίξοες συνθήκες. Και αυτό, για μια επιστημονική έρευνα που επιλέγει να μη μείνει στο εργαστήριο, αλλά διεκδικεί τη διάχυσή της στο ελεύθερο πεδίο της κοινωνίας και αποζητά να αναμετρηθεί με όπλο τα αποτελέσματά της στη διεθνή αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, εταιρείες όπως η BioCoS είναι εκπρόσωποι της «βαριάς βιομηχανίας» της εποχής μας, της βιομηχανίας του εργαστηρίου των ερευνητών. Ευτυχώς, που η δουλειά τους δεν χάνεται όπως παλιά… Τώρα υπάρχει και η διάθεση αλλά και τα εργαλεία για την αξιοποίησή της – σε εμπορικό και επιχειρηματικό τομέα.

Η δουλειά του Στέλιου και των συνεργατών του έχει βρει ανταπόκριση στην αγορά («κόβει τιμολόγια», όπως λέει και ένας φίλος μας), αναγνωρίζεται και βρίσκεται υπό παρακολούθηση -στενή παρακολούθηση- από funds (της οικογένειας του Equifund) που κάνουν focus στη μεταφορά τεχνολογίας από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα. Το ενδεχόμενο αυτά τα funds να επενδύσουν είναι ισχυρό και μάλλον θα το δούμε να συμβαίνει μέσα στους επόμενους μήνες -μια πολύ θετική εξέλιξη δεδομένων των συνθηκών.

Από την άλλη πλευρά, η βράβευση της BioCoS στο Match & Develop στο Ηράκλειο Κρήτης της παρέχει πέραν όλων των άλλων προβολή και προώθηση στο ευρύ επιχειρηματικό κοινό. Πιο συγκεκριμένα, η BioCoS πήρε το απευθείας εισιτήριο για τη 2η φάση του επόμενου 10ου διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας. Η τελευταία ήταν συνδιοργανώτρια του Match & Develop μαζί με το Δίκτυο Πράξη του ΙΤΕ, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ) του ΙΤΕ, το H2B HUB και τον τοπικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Bizrupt.

Το focus των εξειδικευμένων funds αλλά και η επιλογή για τους ημιτελικούς του επόμενου διαγωνισμού της Εθνικής συμβάλλουν στην ωρίμανση της επιχειρηματικής ιδέας και στη διεύρυνση των προσανατολισμών και των στόχων.

Ας γυρίσουμε όμως λίγο πίσω στον χρόνο. Ο Στέλιος Αρχοντάκης προχώρησε στην ίδρυση της BioCoS τον Αύγουστο του 2016 στα Χανιά της Κρήτης.

Η έρευνα

Ο Στέλιος είναι βιολόγος, απόφοιτος του Universita’ degli Studi di Bari, και κάτοχος διδακτορικού με Honorable avec Felicitations du Jury από το Πανεπιστήμιο του Paris-Diderot Paris VII. Μετά την ολοκλήρωση των διδακτορικών του σπουδών, απασχολήθηκε στον τομέα της έρευνας και της βιοπληροφορικής για πάνω από δέκα χρόνια τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

Το 2016 αποφάσισε να περάσει από την έρευνα στον επιχειρηματικό τομέα. Η εταιρεία που ίδρυσε σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιούργησε ένα δυναμικό διεπιστημονικό πυρήνα στον ερευνητικό τομέα, ο οποίος πλαισιώθηκε από τον Σόλωνα Πίσση (Principal Investigator Life Sciences and Health research group στο Centrum Wiskunde & Informatica στην Ολλανδία) και την Αθανασία-Μαρία Δούρου (από τον χώρο της Bιοτεχνολογίας με PhD Agrobiodiversity από το Scuola Superiore Sant’ Anna της Ιταλίας), και στη διοίκηση επιχειρήσεων από τους Θοδωρή Σωτηρίου (με MSc από το London School of Economics και με έδρα του το Λονδίνο) και τον Αγ Καρζή (εργάζεται στην JP Morgan με βάση την Αγγλία). Οπως επισημαίνει ο Στέλιος, «η συνέργεια αυτή επέτρεψε στην BioCoS σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξελιχθεί δυναμικά ειδικά μετά την ανάπτυξη μιας καινοτόμου μεθοδολογίας Βιοπληροφορικής για την εξαγωγή βιοδεικτών (ελάχιστη γενετική πληροφορία για την ταυτοποίηση ειδών/οργανισμών), με στόχο να καλύψει τις ανάγκες μιας αναγνωρισμένης εταιρείας στην Αμερική, της Safe Traces. Αυτή ήταν η αρχή μιας μακροπρόθεσμης εμπορικής και ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών. Τον Απρίλιο του 2018 η BioCoS συμμετείχε στο πρόγραμμα «Accelerate Greece» στο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω του «The Hellenic Initiative» αποσπώντας το πρώτο βραβείο στο Eureka Fest 2018.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνε με τον Στέλιο, ήταν η επιτυχημένη επέκταση της καινοτόμου μεθόδου Βιοπληροφορικής της BioCoS στον εντοπισμό βιοδεικτών ελιάς και την εφαρμογή τους για την ταυτοποίηση των ποικιλιών που περιέχονται σε ένα ελαιόλαδο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η εταιρεία απέκτησε πελάτες από τον ελαιοπαραγωγικό τομέα στην Ελλάδα και την Ελβετία. Παράλληλα, επεκτείνει την τεχνολογία της σε άλλα φυτικά είδη, συμπεριλαμβανομένων της φαρμακευτικής κάνναβης, του κρασιού και του καφέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ίδρυσή της η εταιρεία έχει πάρει ερευνητικές χρηματοδοτήσεις τόσο ως συντονιστής όσο και ως εταίρος σε ελληνικά και διεθνή ερευνητικά έργα, καθώς επίσης και βραβεία καινοτομίας. Παράλληλα, έχει συνάψει εμπορικές και ερευνητικές συνεργασίες με καινοτόμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ασφάλεια τροφίμων για τη δημιουργία βιοτεχνολογικών λύσεων στη διασφάλιση της αλυσίδας παραγωγής εταιρειών τροφίμων. Με άλλα λόγια, ο δρόμος έχει ανοίξει. Στο χέρι τους -του Στέλιου και των συνεργατών του- να τον περπατήσουν και να κερδίσουν το στοίχημα που θα τους δικαιώσει σε μακροχρόνια βάση.

Exit mobile version