Του Κώστα Τσαούση

Ήταν μια ερώτηση που ήθελα να κάνω από την πρώτη στιγμή που γνώρισα την αεικίνητη Αράξια Καντικιάν (απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς) και την ομάδα της – την ομάδα της εφαρμογής «Πάμε Στάση» ( εκτός της Αράξιας συμμετέχουν: ο συνιδρυτής Δημήτρης Καρκάνας, η Χρυσάνθη Μιχαήλ – Τρίμα και η Μάρθα Κυριακίδου).

Ας πάμε, λοιπόν, στην ερώτηση: ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην εφαρμογή «Πάμε Στάση» και την εφαρμογή του ΟΑΣΑ – ΟΑΣΑ Telematics; Η απάντηση από την πλευρά της νεανικής πρωτοβουλίας: «Λαμβάνεις ειδοποιήσεις άφιξης του λεωφορείου σου στη στάση, δε σπαταλάς χρόνο με αναμονές στη στάση του λεωφορείου, δε παιδεύεσαι για να μάθεις το επόμενο δρομολόγιο».

Μάλιστα, στο site της εταιρείας υπάρχει μια ολόκληρη ενότητα – Πάμε Σταση vs ΟΑΣΑ Telematics- όπου ξεκαθαρίζονται πολλά πράγματα της καθημερινότητας των χρηστών της δημόσιας συγκοινωνίας.

dt1.png

Ζήτησα από την Αράξια μου στείλει ένα δικό τους κειμενάκι με επισημάνσεις για την εφαρμογή τους η οποία συνεχώς αναβαθμίζεται, εμπλουτίζεται και ανανεώνεται! Η Αράξια ανταποκρίθηκε: «Η εφαρμογή Πάμε Στάση (https://pamestasi.gr/) για τα ΜΜΜ της Αθήνας (λεωφορεία και τρόλεϊ) είναι ένα ξυπνητήρι για να πηγαίνει ο επιβάτης στη στάση του.

Ο επιβάτης λαμβάνει ειδοποιήσεις για την ακριβή ώρα άφιξης του λεωφορείου του στη στάση. Επίσης, ενημερώνεται για προβλήματα στη γραμμή του, για απεργίες και κλειστούς δρόμους.

Σκοπός είναι ο χρήστης να προγραμματίσει έγκαιρα τις μετακινήσεις του, χωρίς περιττή αναμονή.

Η εφαρμογή θα ενισχυθεί σύντομα με επιπλέον λειτουργίες όπως το να βλέπει ο χρήστης στο χάρτη όλες τις κοντινές του στάσεις, την θέση του λεωφορείου σε πραγματικό χρόνο καθώς και οδηγίες για να φτάσει στον προορισμό του.

Επίσης, θα διαθέτει ολοκληρωμένο trip planner, που θα προτείνει την βέλτιστη διαδρομή, θα κάνει πρόβλεψη για την άφιξη του λεωφορείου και θα στέλνει ειδοποίηση για να ξεκινήσει ο χρήστης την διαδρομή του.

Τέλος, η εφαρμογή θα προσπαθήσει να γεμίσει το χρόνο που περνάει ο επιβάτης στο λεωφορείο, προτείνοντας του μουσική, παιχνίδια και βιβλία.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη από τον Οκτώβριο του 2018 για smartphones, tablet και wearables και αριθμεί 40.000 downloads και 1.600 ενεργούς χρήστες κάθε μέρα. Η εφαρμογή υποστηρίζεται από τον περασμένο Φεβρουάριο από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ACEin).

Με το «Πάμε Στάση» στοχεύουμε να βελτιώσουμε την εμπειρία των χρηστών που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ και να τους βοηθήσουμε να βελτιστοποιήσουν τη διαδρομή τους μειώνοντας έτσι τον χρόνο ταξιδίου και τις άσκοπες διαδρομές».

fb_cover_1.png