του Κώστα Τσαούση
«Από τότε και μέχρι σήμερα το TechSaloniki έχει υποστηριχθεί από περισσότερες από 30 μεγάλες εταιρείες πληροφορικής και όχι μόνο, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 1200 υποψήφιοι, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 700 συνεντεύξεις, ενώ έχουν προσληφθεί περισσότερα από 120 άτομα, τα οποία είναι μέχρι και σήμερα στελέχη αυτών των εταιρειών». Το μικρό αυτό απόσπασμα είναι μια καλή και χρήσιμη σύνοψη για τα μετρήσιμα αποτελέσματα του TechSaloniki.
Σε πρώτη ανάγνωση το TechSaloniki είναι ένα διήμερο γεμάτο workshops, ομιλίες και απ’ ευθείας συνεντεύξεις για δουλειά με τις μεγαλύτερες εταιρείες που σχετίζονται με την τεχνολογία και έχουν την έδρα τους ή ένα μεγάλο κέντρο υποστήριξης των δραστηριοτήτων τους στη διεθνή αγορά στη Θεσσαλονίκη. Επί της ουσίας, το TechSaloniki παρά τα λίγα χρόνια που έχει στη πλάτη του είναι ένας καθιερωμένος θεσμός.
Σε μια ανάρτηση στο fb διαβάζουμε σχετικά: «Ο θεσμός του TechSaloniki ξεκίνησε το 2016, όταν 15 από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν να μοιράζονται την ίδια ανάγκη. Την ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό και την κάλυψη των κενών θέσεων με ικανά στελέχη.
Έτσι έγινε το πρώτο TechSaloniki τον Οκτώβριο του ’16, ώστε να μπουν όλοι μαζί εταιρίες και υποψήφιοι σε μια κοινή «αγορά», που θα γνωρίσουν ο ένας τον άλλον, ώστε να καταλήξουν οι καλύτεροι στις καλύτερες θέσεις»
Στο κείμενο της ίδιας ανάρτησης επισημαίνονται και τα εξής: «Η Θεσσαλονίκη έχει πια πολλές, εξωστρεφείς εταιρίες που συνδυάζουν τεχνολογία αιχμής και καινοτομία και είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο».
Οι διοργανωτές του TechSaloniki σε κάθε περίπτωση και με κάθε ευκαιρία δηλώνουν: «Στόχος μας λοιπόν πέρα από την κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό είναι και η δημιουργία ενός οικοσυστήματος των εταιρειών τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, που μέσα από ένα περιβάλλον εταιρικής συνέργειας, θα υπογραμμίζουν τις ανταγωνιστικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας που διατίθενται σε νέους πτυχιούχους και έμπειρους επαγγελματίες, αυξάνοντας την τεχνολογική δύναμη της Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη μείωση της ψαλίδας της ανεργίας αλλά και του brain drain στο εξωτερικό.
Ταυτόχρονα θέλουμε να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη ως έναν προορισμό τεχνολογίας για άλλες μεγάλες εταιρείες πληροφορικής του εξωτερικού, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην οικονομική ανάπτυξή της και στην εδραίωσή της ως μιας πόλης με απεριόριστες δυνατότητες, που καινοτομεί και έχει εξωστρέφεια».