Η είδηση ότι η εταιρεία Perceptual Robotics, η οποία αναπτύσσει αυτόνομα drones και αλγόριθμους ηλεκτρονικής όρασης (computer vision algorithms) για τον εντοπισμό και την ανάλυση σφαλμάτων σε μεγάλες υποδομές, εξασφαλίζει 600.000 ευρώ επένδυση από τη Metavallon VC (ένα από τα funds της οικογένειας EquiFund) έκανε τον γύρο των media και είχε καλή υποδοχή και ανταπόκριση. Η επένδυση του ελληνικού fund σε μια εταιρεία που ιδρύθηκε (και) από νέους Ελληνες επιστήμονες στο Μπρίστολ της Αγγλίας είναι πολύ σημαντική από μόνη της, καθώς επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης εταιρείας.
Ωστόσο, εγώ δεν θέλησα να μείνω σε καμία περίπτωση μόνο στην είδηση της επένδυσης. Θέλησα να το σκαλίσω λίγο παραπάνω. Μιλώντας με έναν από τους συνιδρυτές και CEO της Perceptual Robotics, τον Κώστα Καραχάλιο, κατάλαβα ότι η επιλογή που έγινε και στη βάση των νέων δεδομένων που έφερε η επένδυση του fund μετράει την αξία της σε χρυσάφι. Τι σημαίνει αυτό; Η εταιρεία φτιάχνει θυγατρική στην Ελλάδα και μεταφέρει εδώ σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς της. Επιπλέον, η μεταφορά αυτή δεν είναι άμοιρη των εξελίξεων που έχουν υπάρξει στο πελατολόγιο της εταιρείας στον τόπο μας.
Με λίγα λόγια, έχουμε ένα ιδιότυπο brain gain που λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά ως αντιστροφή στο brain drain.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Κώστας Καραχάλιος, ο Δημήτρης Νικολαΐδης και ο Κέβιν Λιντ, συνομήλικοι, γύρω στα 27, γνωρίστηκαν και έδεσαν ως ομάδα στις αίθουσες και στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Μάλιστα, το σύστημα που προσφέρουν είναι καρπός μιας ερευνητικής μεταπτυχιακής προσπάθειας αλλά και της ενθάρρυνσης/στήριξης του καθηγητή τους Τόμας Ρίτσαρντσον, ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί ως Technical Advisor στην εταιρεία τους. Στο σημείο αυτό, μια λεπτομέρεια: ο Κώστας και ο Δημήτρης γνωρίζονται από παλαιότερα, προτού καν βρεθούν στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Και αυτό γιατί ήταν συμμαθητές στη Σχολή Μωραΐτη. Δύο Αθηναίοι που βρέθηκαν για σπουδές στο Μπρίστολ και εκεί συνάντησαν έναν Λονδρέζο, τον Κέβιν. Εδεσαν ως ομάδα και επέλεξαν να περπατήσουν μαζί στον νέο κόσμο της Ρομποτικής και των εφαρμογών της – εφαρμογές που υπερβαίνουν τα σύνορα και δίνουν λύσεις σε σύνθετα προβλήματα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Δύο λόγια για την εταιρεία:
H Perceptual Robotics δραστηριοποιείται στον χώρο της Ρομποτικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης και το πρώτο της προϊόν, το Dhalion, είναι ένα πρωτοπόρο αυτόνομο drone για επιθεωρήσεις υποδομών, με πρώτη την αγορά των ανεμογεννητριών.
Το σύστημα προσφέρει ολοκληρωμένες δυνατότητες επιθεωρήσεων, από τη λήψη δεδομένων και την ανίχνευση ελαττωμάτων με τη χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης (machine learning defect identification) έως και reporting στο cloud, καθώς μειώνει δραστικά τον χρόνο και τους πόρους που απαιτούν οι επιθεωρήσεις, οι περισσότερες των οποίων διενεργούνται προς το παρόν χειροκίνητα.
Η εταιρεία, όπως επισημαίνει η ομάδα των ιδρυτών της, «προκειμένου να προσφέρει τις πιο αποτελεσματικές λύσεις ενώνει την καινοτομία σε επιστημονικό επίπεδο με τις βιομηχανικές εφαρμογές. Οι καινοτομίες κυμαίνονται από αξιόπιστη και αυτόνομη πτήση για καταγραφή δεδομένων σε κατανεμημένη (distributed computing) επεξεργασία έως αποθήκευση και παρουσίαση των επεξεργασμένων δεδομένων».
Η αγορά στην οποία στοχεύει η Perceptual Robotics είναι οι επιθεωρήσεις μεγάλων υποδομών. Η πρώτη αγορά όπου εφαρμόζεται η τεχνολογία, αυτή της αιολικής ενέργειας, συνεχίζει να σημειώνει τεράστια ανάπτυξη, με αύξηση της παγκόσμιας χωρητικότητας από περίπου 60 GW το 2005 σε 600 GW στο τέλος του 2018. Βάσει των προβλέψεων της αγοράς, αυτή η ταχεία αύξηση θα συνεχιστεί. Η Perceptual Robotics έχει προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον της αγοράς και συνεργάζεται με πολλούς ιδιοκτήτες, διαχειριστές και κατασκευαστές ανεμογεννητριών, καθώς και με παρόχους υπηρεσιών επιθεωρήσεων.
Η επένδυση, όπως δηλώνεται, θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του προϊόντος, την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης της αιολικής ενέργειας και για τη μεταφορά της θεμελιώδους τεχνολογίας σε παρακείμενες αγορές, ενώ επεκτείνει την ομάδα της στην Ελλάδα με επιπλέον προσλήψεις και νέες θέσεις εργασίας, εδραιώνοντας την παρουσία της στην τοπική ανανεώσιμη αγορά ενέργειας.
Από το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που συνόδεψε την ανακοίνωση της επένδυσης του ελληνικού fund δανείστηκα δύο δηλώσεις.
Η πρώτη προέρχεται από τον Κώστα Καραχάλιο: «Τα ρομποτικά συστήματα θα βρίσκονται στην καρδιά της επόμενης βιομηχανικής επανάστασης και με την υποστήριξη της Metavallon VC, θα ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας στον τομέα των αυτόνομων επιθεωρήσεων. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με τη Metavallon VC επιταχύνοντας έτσι τις εμπορικές μας δραστηριότητες».
Η δεύτερη προέρχεται από την πλευρά του fund, και συγκεκριμένα από τον Γιώργο Μούσμουλα, Partner στη Metavallon VC: «Πιστεύουμε ότι η Perceptual Robotics θα αλλάξει τον τρόπο που γίνονται οι επιθεωρήσεις υποδομών μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος που απαιτούν. Αυτή είναι μια νέα, εξελισσόμενη αγορά και η Perceptual Robotics είναι από τους πρώτους παίκτες παγκοσμίως που μπορούν να προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα».
Αλλά, ας πάμε ένα βήμα παρακάτω. Η φράση ότι η εταιρεία «θα αλλάξει τον τρόπο που γίνονται οι επιθεωρήσεις υποδομών, μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος που απαιτούν» δεν είναι σχήμα λόγου. Για σκεφτείτε ένα έξυπνο προηγμένης τεχνολογίας drone να μπορεί να κάνει εύκολα και φθηνά (συγκριτικά με άλλες εναλλακτικές λύσεις) τις επιθεωρήσεις σε ένα «δάσος» από ανεμογεννήτριες στις ανοιχτές θάλασσες του Βορρά – και αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μια πραγματικότητα που έρχεται με γοργούς ρυθμούς. Στο site της εταιρείας υπάρχει διαθέσιμο ένα κατατοπιστικό βίντεο γι’ αυτές τις δραστηριότητες.