του Κώστα Τσαούση
Τι μπορεί να φέρει κοντά δύο φορείς από τον χώρο της συνεργατικής οικονομίας; Η πρώτη, γρήγορη απάντηση θα μπορούσε να ήταν η εξής: Τα κοινά επιχειρηματικά και εμπορικά συμφέροντα. Θα μπορούσε να ήταν μια απάντηση αλλά δεν θα ήταν η μόνη και κυρίως μια τέτοιου είδους απάντηση δεν θα έπαιρνε υπόψη της και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία των φορέων.
Αν και πρόκειται για επιχειρηματικούς φορείς που λειτουργούν σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια επιδιώκουν σε κάθε τους βήμα να συνδυάζουν την οικονομική βιωσιμότητα με το ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και την πίστη τους στην υπόθεση της αειφορίας. Μην ξεχνάμε – ούτε λεπτό της ώρας- ότι πρόκειται για συνεταιριστικές επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τη γη, τις καλλιέργειες και τον τόπο.
Την περασμένη Παρασκευή -17 Μαϊου 2019- έγινα μάρτυρας μιας συνάντησης μεταξύ δύο συνεταιριστικών επιχειρήσεων, της Stevia Hellas Coop και της Venus Growers στη Λαμία. Η πρώτη που ήταν και η οικοδέσποινα – στις εγκαταστάσεις της έγινε η συνάντηση- εκπροσωπεί τα συμφέροντα των παραγωγών της κοιλάδας του Σπερχειού που συμμετέχουν στο εγχείρημα που ξεκινά από την καλλιέργεια του φυτού στέβια στα χωράφια τους και καταλήγει στο ράφι αλλά και στο φλυτζάνι του καταναλωτή με την μορφή του τελικού προϊόντος που φέρει την υπογραφή La Mia Stevia. Από την άλλη, η Venus Growers που μετρά μια διαδρομή αδιατάρακτου βίου 55 ετών. Ξεκίνησε από 15 παραγωγούς το 1965 ως αγροτικός συνεταιρισμούς για να εμπορευτεί τότε το νωπό ροδάκινο της περιοχής της Ημαθίας. Ο τόπος της, η Βέροια. Σήμερα, η Venus είναι μια μεγάλη δύναμη για τα ελληνικά δεδομένα της αγοράς της αγροδιατροφής με πολύπλευρη παραγωγική δράση και με αξιοσημείωτες εξαγωγικές επιδόσεις.
Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Επιτροπής CSR του Ελληνο- αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με την αποφασιστική συμβολή του προέδρου της, Πάκη Παπαδημητρίου ( Διευθυντής Εταιρικής Ποιότητας, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών). Η πρωτοβουλία της συνάντησης στη Λαμία εντάσσεται στο πλαίσιο των Sustainable Talks που διοργανώνει με διαφορετικό θέμα κάθε φορά το Επιμελητήριο.
Συμμετέχοντας στη συνάντηση – και πιο συγκεκριμένα, σε ένα διάλογο με τον γενικό διευθυντή της Venus Growers Στέλιο Θεοδουλίδη- είχα την ευκαιρία να κατανοήσω τα 2-3 πράγματα που κάνουν τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις νέας γενιάς να πετυχαίνουν σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Το ένα, η πλήρης – άνευ όρων και αστερίσκων- κατανόηση και αποδοχή των πραγματικών δεδομένων της εποχής δηλαδή ότι για να προχωρήσει και να σταθεί στα πόδια της μια συνεταιριστική επιχείρηση πρέπει να λειτουργεί από την αρχή μέχρι το τέλος ως επιχείρηση. Το δεύτερο, είναι υπάρχει σαφής διαχωρισμός /διάκριση ρόλων και υπευθυνοτήτων ανάμεσα στη εκλεγμένη διοίκηση και το management team. Το τρίτο έχει να κάνει με την σταθερή, αποφασιστική απόκρουση/αντιμετώπιση της μάστιγας του κομματισμού.
Εδώ, να προσθέσω και ορισμένους άλλους παράγοντες μιας επιτυχημένης πορείας. Ένας εξ αυτών είναι η συνειδητοποίηση ότι η συνεταιριστική επιχείρηση δεν είναι πλέον μια απλή επιχείρηση του αγροτικού τομέα αλλά μια ολοκληρωμένη παραγωγική μονάδα που ενσωματώνει λειτουργίες και δραστηριότητες που ξεκινούν από την καλλιέργεια στο χωράφι ή στο θερμοκήπιο και καταλήγουν στο ράφι ή στο πιάτο του καταναλωτή. Σε μια τέτοιου είδους μονάδα δεν μπορούν να απουσιάζουν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (πάντα σε συνεργασία με ΑΕΙ και ερευνητικά ιδρύματα), τμήματα logistics, τμήματα που έχουν άμεση σχέση με την δημιουργική βιομηχανία κλπ.
Με δύο λόγια, οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις νέας γενιάς ενδιαφέρονται και ενσωματώνουν για παράδειγμα όλες τις εφαρμογές για την έξυπνη γεωργία (data analytics κ.α), τα αποτελέσματα ερευνητικών προσπαθειών για νέα υλικά συσκευασίας και γενικώς ότι φέρνει την παραγωγή κοντύτερα στις επιταγές και τις δυνατότητες του κόσμου που συνοδεύει την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Κράτησα για το τέλος το καλύτερο. Η Venus εξετάζει το ενδεχόμενο θα συνεργαστεί με την Stevia Hellas – η γλυκαντική ουσία από το φυτό στέβια φαίνεται να ταιριάζει με τις κομπόστες και τους χυμούς.