search icon

NEW BUSINESS WAVE

Οι νικητές του διαγωνισμού του MITEF

Από την Θεσσαλονίκη ο πρώτος νικητής – μια παγκόσμια ιδέα για τις καθημερινές συμπεριφορές επικοινωνίας στο νέο ψηφιακό κόσμο

Η PD Neurotechnology Limited είναι μια από τις εταιρείες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα NBG Business Seeds και μάλιστα, από εκείνες που έχουν δεχθεί χρηματοδότηση με συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο κεφάλαιο τους.

Αν ανατρέξει κανείς στην λίστα των συμμετοχών του προγράμματος θα διαβάσει λίγα περισσότερα πράγματα για την εταιρεία που κατάφερε με επιτυχία να είναι παράδειγμα μεταφοράς τεχνολογίας από τον ακαδημαϊκό χώρο και ειδικότερα της εξειδικευμένης ιατρικής έρευνας στην αγορά.

Διαβάζουμε, λοιπόν, «είναι μία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσει, παράγει και πωλεί συστήματα  που συνδυάζουν αισθητήρες και ευφυείς αλγορίθμους για την υποστήριξη ασθενών με κινητικές διαταραχές. Με το πρώτο της προϊόν  που ονομάζεται PDMonitor και αφορά στην παρακολούθηση ασθενών με τη νόσο του Πάρκινσον, επιτυγχάνεται καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών, μείωση των συμπτωμάτων και κατά συνέπεια βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».

Μια πρώτη αλλά δυνατή δόση γνωριμίας με τον κόσμο και τις δραστηριότητες της εταιρείας που μόλις χτες ήταν στην τριάδα των διακριθέντων του διαγωνισμού που οργανώνει σε ετήσια βάση το MIT Enterprise Forum (MITEF) Greece. Μάλιστα, ο Τάσος Μάνος ήταν εκείνος που παρέλαβε το 3ο βραβείο της διοργάνωσης.

Και ο δεύτερος νικητής του διαγωνισμού μια εντελώς νεανική ομάδα ασχολείται με τον χώρο της υγείας. Πρόκειται για την AidPlex, που ειδικεύεται στη κατασκευή ορθοπεδικών βοηθημάτων π.χ θερμοπλαστικοί νάρθηκες με υλικά όσο το δυνατόν πιο φιλικά για τους ασθενείς και για το περιβάλλον. Συνιδρυτές της AidPlex δύο τελειόφοιτοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, ο Χάρης Γερεμτζές και ο Δημήτρης Μουστάκας. Η ιδέα τους ξεκίνησε από τα φοιτητικά τους χρόνια στη Ξάνθη και σήμερα με βάση την Θεσσαλονίκη επιχειρούν το μεγάλο άλμα απευθυνόμενοι στον ιατρικό κόσμο αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους με την αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας.

Από την Θεσσαλονίκη και το δυναμικό της οικοσύστημα καινοτομίας έρχεται και ο πρώτος νικητής – μια παγκόσμια ιδέα για τις καθημερινές συμπεριφορές επικοινωνίας στο νέο ψηφιακό κόσμο. Από ένα κείμενο της ίδιας της ομάδας διαβάζω: «Το Twiddle είναι ένα οικοσύστημα υπηρεσιών με κύριους χρήστες τους επαγγελματίες παραγωγούς περιεχομένου για πλατφόρμες όπως το YouTube και όχι μόνο. Χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, προσφέρει πλήρως αυτοματοποιημένες υπηρεσίες μουσικής επένδυσης βίντεο με επώνυμους ήχους από μεταπωλητές μουσικής. Επιπλέον, σύντομα θα διαθέτει δυνατότητα εξ ’ολοκλήρου σύνθεσης μουσικής και ηχητικών εφέ ειδικά προσαρμοσμένα στο αναλυόμενο βίντεο.

Η κύρια υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη μέσω του Twiddle Studio σε web περιβάλλον και είναι ήδη διαθέσιμη σε απλοποιημένη μορφή μέσω της εφαρμογής Twiddle για Apple και Android smartphones». Την Twiddle αποτελούν ο Ζαφείρης Μπάμπος, ο Γιώργος Τσουμαλής, ο Μάνθος Κοτσιόπουλος και ο Στάθης Παπαδημητρίου.

Τέλος, στην ειδική κατηγορία με χορηγό τα ΕΛΠΕ το βραβείο κατέκτησε η startup, Bunkering at Sea Ltd, που παρέχει ολοκληρωμένες και ανεξάρτητες ηλεκτρονικές υπηρεσίες διαμεσολάβησης (δημοπρασίες σε πραγματικό χρόνο) για την προμήθεια καυσίμων πλοίων.

Exit mobile version